Secretele unui cozonac reușit, gustos, pufos și aromat.
Sfaturi pentru a face un cozonac reușit. Secretele unui cozonac perfect.
Cozonacul este desertul tradițional preferat al românilor pe mesele de sărbătoare cum sunt cele de Crăciun sau Paști, alături de prăjituri sau pască. Este însă un desert cu o rețetă ceva mai complexă și cu un timp mai mare de preparare așa că, multe gospodine evită să-l prepare acasă.
Există însă mici trucuri care te pot ajuta să pui rețeta în practică fără probleme și să obții în final un cozonac reușit, pufos și delicios. Cum prepararea cozonacului se face în mai multe etape, m-am gândit să grupez aceste mici secrete pe etape.
Deși am încercat să adun la un loc, în acest articol cât mai multe mici secrete pentru un cozonac reușit, sunt sigură că mai sunt și altele așa că, dacă te numeri printre gospodinele care pregătesc cozonac de mult timp și au căpătat deja experiență, să-mi spui și alte trucuri care ne pot ajuta să avem în final un cozonac pufos și aromat.
Secretele unui cozonac reușit. Sfaturi și trucuri pentru un cozonac perfect
1. Ingredientele
- Folosește ingrediente proaspete și de calitate: făină, unt gras, ouă de găină crescută la curte, coajă de portocală sau lămâie netratate etc.
- Alege o făină de calitate, care să aibă un conținut mare de proteine (gluten). Procentul se poate verificat foarte ușor citind eticheta și ideal ar fi ca aceasta să aibă peste 9% gluten.
- Asigură-te ca toate ingredientele sunt la temperatura camerei! Spre exemplu, ouăle abia scoase din frigider sau laptele rece vor impiedica aluatul să creasca pufos și să se coacă uniform.
- Dacă utilizezi drojdie proaspătă, asigură-te că aceasta nu este expirată. În caz contrar, drojdia poate fi inactivă și aluatul tău nu va crește.
- Folosește cantitatea potrivită de drojdie și asigură-te că aceasta nu este expirată, caz în care poate fi inactivă și aluatul tău nu va mai crește. În ce privește cantitatea de drojdie pe care să o folosești, aceasta ar fi de 40-50 grame (maxim) de drojdie proaspătă la 1 kg de făină.Totuși, pentru a evita crăparea cozonacilor în timpul coacerii folosește doar 40 de grame de drojdie. Excesul de drojdie poate duce la crăparea acestora la coacere..
- Folosește DOAR ouă de găină. Ouăle de rață sau de gâscă sunt prea dense și nu vor lăsa aluatul să crească pufos. Adaugă puțină sare în ouă, înainte de a le bate, dacă vrei ca aluatul tău să aibă o culoare de un galben mai intens. Sarea sporește culoarea gălbenușului.
- Folosește lapte integral și unt cât mai gras. Grăsimea din ele frăgezește aluatul.
- Adaugă sare în aluat. Aceasta dă savoare oricărui desert, echilibrănd gustuld e dulce și potențând aromele de vanilie, portocală etc. Cantitatea standard de sare care se folosește se calculează procentual și reprezintă maxim 2% din cantitatea de făină. De preferat este, totuși să se folosească mai puțină sare, undeva la 10-15 grame de sare pentru 1 kilogram de făină.
- NU pune niciodată sarea împreună cu drojdia. Acestea, combinate direct duc la inactivarea drojdiei.
- Ca să verifici dacă făina este bună de frământat, ia în mână un pumn de făină, strânge-l şi apoi desfă pumnul. Dacă făina rămâne ca un ghemotoc strâns, înseamnă că aceasta este umedă şi nu este bună pentru cozonac. Dacă se împrăştie, este uscată şi o poți folosi cu încrederea că-ți va ieşi un cozonac pufos.
- Cantitatea maximă de zahăr care se poate folosi este de 30% din cantitatea de făină. NU adauga mai mult zahăr chiar dacă îți place un aluat mai dulce. Va îngreuna procesul de dospire și coacere deoarece inhibă dezvoltarea rețetei de gluten. Așadar, la 1 kilogram de făină adaugă maxim 300 de grame de zahăr.
2. Frământarea aluatului
- Framântarea este cheia pentru a obține un cozonac pufos. Dacă faci asta manual, frământă timp de cel puțin 15-20 de minute sau până când acesta devine elastic și neted. Dacă folosesti o mașina de făcut pâine, urmează instrucțiunile producătorului și asigură-te că le urmezi întocmai.
- Cerne făina înainte de a o folosi. Ideal ar fi să faci asta chiar de 2-3 ori pentru a o aera cât mai bine.
- Frâmântă bine de fiecare dată, până când reușești să încorporezi toată cantitatea de făină și aluatul devine elastic.
- Adaugă lichide calde! Asigură-te că laptele, apa sau orice alt lichid pe care îl folosești în aluat, sunt calde, dar nu fierbinți. Lichidele calde ajută drojdia să se activeze și să crească mai bine. În schimb, un lichid fierbinte va duce la opărirea drojdiei și aceasta nu va mai crește.
- Amestecă bine ingredientele până când aluatul devine elastic și se dezlipeste ușor de pe mâini. Acest lucru ajută la formarea rețelei de gluten și la asigurarea creșterii aluatului.
3. Dospirea aluatului
- Dospirea, adică lăsarea aluatului la crescut este esențială pentru a obține un cozonac pufos și moale. Lasă-l la crescut într-un loc cald și fără curenți de aer timp de cel puțin o oră sau până când acesta își dublează volumul.
- Aluatul de cozonac trebuie lăsat să crească într-un loc cald și fără curenți de aer. Temperatură ideală de dospire este de aproximativ 25-30 grade Celsius.
- Aluatul trebuie lăsat să crească de două ori. Prima dată după ce amesteci ingredientele și formezi aluatul iar a doua oară după ce i-ai dat forma de cozonac. Acest lucru poate dura în jur de 1-2 ore, în funcție de temperatura camerei în care îl pregătești.
- Totuși, nu lăsa aluatul nici prea mult dar nici prea puțin la crescut. Dacă lași aluatul să crească prea mult, acesta poate deveni prea ușor și poate fi dificil de manevrat. Daca nu lași aluatul să crească suficient, cozonacul poate fi dens și tare.
- Cu cât aluatul este mai gras și mai dulce cu atât mai mare este timpul de dospire.
- Pentru o dospire mai eficientă acoperă vasul în care ai pus aluatul cu o pungă de plastic. În felul acesta se menține o temperatură mai constantă și nici nu se usucă aluatul.
4. Umplutura
- Fii creativ și experimentează cu diferite tipuri de umpluturi, cum ar fi ciocolată, nucă, rahat, mac, brânză, fructe uscate sau confiate pentru a adauga un gust și o textură unice cozonacului tău.
- Asigură-te, atunci când pui umplutura, că aceasta este bine distribuită și nu este prea umedă. O cantitate prea mare de umplutură, sau prea umedă, poate face cozonacul să fie mai dens și mai puțin pufos. În plus, riști ca acesta să nu crească prea bine la copt.
- Ca și atunci când a fost vorba de aluat, și la umplutură e important să folosești ingrediente de calitate. De exemplu, folosește ciocolată de bună calitate sau nuci proaspete pentru a adăuga un gust și o textură delicioasă.
- Taie ingredientele în bucăți mici daca adaugi nuci sau fructe în umplutură, astfel încât să se răspândească uniform peste tot, în cozonac.
- Dacă opărești nuca pentru umplutură cu puțin lapte fierbinte înainte de a face compoziția, aceasta va fi mai gustoasă și nu va mai avea un gustul ușor ”amărui”.
5. Coacerea. Temperatura de coacere
- Înainte de a băga cozonacii în cuptor, unge-i deasupra cu gălbenuș de ou în care poți adăuga, opțional și puțin lapte dulce. Fă această operațiune cu câteva secunde înainte de a da tăvile la cuptor. În caz contrar oul de deasupra cozonacului se va usca și aceștia vor ieși inestetici.
- Evită deschiderea cuptorului in timpul coacerii! Deschiderea cuptorului în timpul coacerii poate afecta procesul de coacere și poate face cozonacul să se lase. Așadar, evită să faci acest lucru până când cozonacul este bine copt sau măcar în primele 20 de minute după ce ai pus cozonacii în cuptor.
- Și temperatura de coacere este foarte importantă. Temperatura la care se coace cozonacul poate varia în funcție de rețetă și de caracteristicile cuptorului tău. În general, temperatura recomandată pentru coacerea cozonacului este de 180 grade Celsius (căldură sus-jos și ventilație) în primele 20-30 minute după care scade temperatura la 170 de grade Celsius.
- Cuptorul se preîncălzește înainte de a introduce tăvile cu cozonac. În felul acesta se asigură o coacere uniformă și formarea unei crustei aurii si crocante.
- Dacă observi că acesta se rumeneste prea repede în timpul coacerii, acoperă-l cu o hârtie de copt sau folie de aluminiu pentru a evita arsurile și pentru a putea continua coacerea până când este gata.
6. Răcirea cozonacului
- După ce cozonacul este copt și l-ai scos din cuptor, lasă-l să se racească timp de 5 minute în forma în care a fost copt. Acest lucru îl va ajuta să se ”așeze” și să-și păstreze forma.
- Scoate apoi cozonacul din tavă și așează-l pe un grătar unde îl vei lăsa să se răcească complet înainte de feliere. Acest lucru va ajuta la circulația aerului și la răcirea lor lentă. Dacă îi vei lăsa în forma în care s-au copt, vor face condens și se vor lăsa
- La răcirea pe grătar, așează cozonacul pe o parte și din când în când rotește partea pe care stă la răcit. În felul acesta asiguri o răcire uniformă și acesta nu se va lăsa sub propria greutate. Structura unui cozonac abia scos din cuptor este foarte fragila cât este încă fierbinte!
- Dacă dorești să menții cozonacul moale și pufos mai mult timp, acoperă-l cu un prosop de bucătărie sau cu o pungă de plastic. Acest lucru ajută la menținerea umezelii și la prevenirea uscării cozonacului.
- Răcește-l complet înainte de a-l tăia. Dacă tai cozonacul prea devreme, acesta poate deveni lipicios și se poate sfărâma. În plus, ca price aluat dospit, nu este recomandat să se consume imediat după coacere deoarece este indigest.
Sper ca aceste sfaturi si trucuri sa te ajute sa faci un cozonac delicios si pufos. Pofta buna!
Eva Anca says
Ce sfaturi bune! Pe majoritatea nu le știam. Un lucru e cert, însă. Mi-ai făcut poftă de cozonac!
Claudia Vasilache says
Drept sa zic si eu, cand scriam, mi-am facut singura pofta de cozonac :))))