Ciorbă de cartofi, de post, acrită cu borș de putină. Borș de cartofi de post.
Cred că am mai spus și în alte postări că nu sunt mare fan cortofi deși cartoful este cea mai iubită legumă printre români. Ei bine, mie nu prea îmi place. Sunt ceva mai pretețioasă când vine vorba de gustul cartofului. Uneori mi se pare cumva fad așa că îl prefer doar în anumite mâncăruri și combinații.
Una dintre aceste variante în care îmi place să consum cartoful este ciorba de cartofi simplă, varianta de post/vegan. Probabil faptul că este fiert împreună cu alte legume asigură și interiorului cartofului un gust mai bun.
Chiar și într-o salată de cartofi sau cartofi prăjiți, îmi place ca acesta să fie tăiat cât mai mic așa încât să nu aibă gustul acela de cartof fiert care mie mi se pare fad cumva. Îmi place combiația de la cartofii țărănești cu ardei spre exemplu dar cu condiția ca bucățile de cartof să fie tăiate mai mic.
Sunt curioasa, vouă vă place cartoful? Aveți ceva modul preferate de a-l găti pentru a-i da un gust mai bun? Aș mai testa și alte variante de rețete cu cartofi în ideea că acesta este totuși un ingredient de bază în bucătărie și destul de hrănitor.
- 5 cartofi medii
- 1 morcov mare
- o ceapă
- o jumătate ardei gras roșu
- 1 păstârnac
- o bucată de rădăcină de țelină
- aproximativ 2 litri de apă
- o mână de frunze țelină (opțional)
- o mână de fasole verde (opțional)
- 50 ml ulei
- 500 ml borș
- sare, piper și alte condimente după gust
- 1-2 linguri de pastă de roșii
Mod de preparare ciorba de cartofi
- Curățăm cartofii de coajă și-i tăiem cubulețe.
- Spălăm și curățăm morcovii, ceapa, țelina, păstârnacul și ardeiul.
- Ceapa o tocăm mărunt, morcovul, păstârnacul și țelina le dăm pe răzătoare iar ardeiul îl tăiem fâșii.
- Punem într-o oală încăpătoare uleiul, îl încingem și apoi adăugăm ceapa, presărăm puțină sare și lăsăm să se gătească 1-2 minute după care adăugăm și morcovul și restul legumelor. Eu am adăugat și o mână de fasole verde pentru că aveam ”rătăcită” prin congelator.
- Turnăm peste ele 200 ml de apă și lăsăm să se gătească totul împreună până când scade apa după care adăugăm cartofii tăiați cuburi și restul de apă. Lăsăm să fiarbă până se gătesc cartofii.
- La final adăugăm pastă de roșii, borșul încălzit în prealabil, pătrunjelul, leustean și frunzele de țelină.
- Potrivim gustul cu sare, piper sau alte condimente după preferință și mai fierbem câteva minute împreună.
- Servim cu poftă. Dacă nu țineți post puteți adăuga la final, pentru un gust mai bun, și puțină smântână sau chiar iaurt.
Să ai poftă la ciorbă de cartofi acrită cu borș!
Aurel Tănase says
A ieșit ceva de vis (eu am făcut-o)Mulțumesc frumos…
Claudia Vasilache says
cu drag! Ma bucur ca v-a placut! :)
Eva Anca says
Delicios arată! Cred că voi face și eu.
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca iti place :)