Recunosc că nu sunt mare amatoare de deserturi de post. Le compar cu cele de frupt, care au în ele ouă, unt, smântână, lapte și cumva un gust mai bun. Drept pentru care evit să fac prea multe deserturi în post. La urma urmei dacă-i post, să fie și ceva înfrânare de la nevinovata plăcere de a mânca ceva dulce după masă.
Însă nu pot zice că nu mai fac deloc deserturi sau că nu încerc să găsesc un desert de post care să-l mânânc cu plăcere. Și am tot stat eu și m-am gandit ce anume aș putea combina ca să iasă ceva mai gustos decât un banal aluat cu făină, apă și ulei.
M-am dus cu gândul la a folosi un iaurt de post, adică un iaurt vegan, că tot se găsesc acum prin magazine și astfel de iaurturi. Așa că m-am apucat de experimentat. Întâi am testat o rețetă care încă nu este publicată pe blog ci doar pe Instagram și o găsești aici.
Este tot un chec de post însă fără zahăr și cu ciocolată Consistența acestuia este una ceva mai uscată decât a checului acesta cu rahat. Însă este tot gustos și pufos. Hotârât lucru, un chec de post cu iaurt iese mult mai bine decât cel simplu, cu apă carbogazoasă.
Modul de preparare e foarte simplu așa că hai să vedem împreună de ce ai nevoie și cum să procedezi.
- 275 grame de făină albă de grâu tip 000
- 250 grame de iaurt din soia
- 200 ml de apă carbogazoasă
- 75 ml ulei
- 125 grame de zahăr
- 75 grame de rahat
- 10 grame de praf de copt
- 1 lingură cu zeamă de lămâie
- ½ linguriță cu bicarbonat de sodiu
- ½ linguriță cu sare
Mod de preparare chec de post cu rahat
- Începem prin a amesteca făina cu praful de copt.
- Tăiem mărunt bucățile de rahat și le dăm prin făină ca să nu se lipească între ele.
- Punem într-un vas iaurtul, adăugăm, pe rând uleiul apoi zahărul și amestecăm până cand acesta se topeste.
- Aromatizăm compoziția cu esența de vanilie. Adăugăm și puțină sare pentru gust bun.
- Adăugăm bicarbonatul de sodiu și zeama de lămâie.
- Turnăm și apa carbogazoasă și amestecăm totul bine.
Vezi mai jos și rețeta video!
Apasă pe poză si ABONEAZĂ-TE și tu la canalul de Youtube!
- Adăugam treptat și amestecăm, făina.
- La final punem în aluatul format și bucățelele de rahat și amestecăm totul bine.
- Turnăm compoziția într-o tava de chec în care am pus hârtie de copt și o punem în cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 45-50 de minute.
- Facem testul cu scobitoarea și, când aceasta iese curată o scoatem din cuptor, lăsăm la răcit și servim cu poftă.
Să ai poftă la chec de post cu rahat!
Dar rahatul nu e facut din gelatine din animals?
Eu stiu ca e de post…
Cât de gustos arată! Mi-ai dat o idee bună, și așa nu mai știam ce să fac bun.
Ma bucur ca iti place :)