Îmi place să fac în fiecare toamnă, pentru iarna care vine, în afară de zacuscă, tocană, gem sau dulceață și câteva borcănele de compot din diferite fructe. Anul acesta am decis să experimentez și un compot de gutui. Îmi place ca din gutui să fac puțină dulceață sau gem. Sunt perfecte la micul dejun sau cină spre exemplu.
Am zis ca în afară de aceste două conserve pentru iarnă din gutui să fac și compotul. Înițial am făcut un compot ca să mâncam pe loc, într-o seară. Apoi, vâzând cât de gustos e am zis că să fac 2 bocănele și pentru iarnă. Nu am pus mai multe pentru că deja am cămara plină cu tot felul de conserve dulci sau sărate.
Pentru a face compotul de gutui pentru iarnă se poate folosi metoda de preparare de la compotul de prune sau de struguri adică cea în care nu se fierbe nimic înainte ci totul după ce se pune în borcan. Mi se pare metoda cea mai usor de pus în practică. Hai să vedem cum se face.
- 2 gutui mari (aproximativ 500 grame)
- 4 linguri de zahăr (câte 2 pentru fiecare borcan)
- 2 litri de apă
- 1-2 linguri cu zeamă de lămâie
Mod de preparare compot de gutui pentru iarnă
- Îndepartam puful de pe gutui și le spălăm. Daca sunt bine coapte, puful se poate înlătura foarte ușor doar cu un prosop de bucătărie, textil sau din hârtie după care le vom spăla.
- Tăiem gutuile în jumătate, apoi în sferturi și în final în felii mai subțiri. Îndepărtăm cotorul având mare grijă să nu ne rănim. Acesta este foarte tare și e mai greu de îndepărtat. În final tăiem feliile de gutui în cuburi de mărime potrivită.
- Pe măsură ce tăiem cuburile de gutuie le punem într-un vas cu apă în care am adăugat și 1-2 linguri cu zeamă de lamâie. Facem acest lucru pentru a preintampina oxidarea acestora cât timp le tăiem pe toate.
- După ce am terminat de tăiat toate gutuile vom pune cuburile în borcane sterilizate în prealabil. Nu umplem borcanele până la refuz ci lăsăm puțin loc liber la gura borcanului.
- Adaugăm în fiecare borcan 2 linguri cu zahăr după care turnăm apa cât să le cuprindă, la fel, fără să umplem borcanele până la refuz.
- Închidem cu capacele după care scuturăm bine borcanele ca sa dispersăm zahărul.
Înainte de a pune borcanele în cămară va trebui să le sterilizăm fierbându-le în apă pentru 30 de minute așa cum am explicat și în video pe care l-am făcut și îl vedeți mai jos.
După ce stingem focul lăsăm în continuare borcanele să se răcească lent în oală sau, dacă le scoatem, le acoperim imediat cu o păturică așa încât ele să se răcească lent. A doua zi le punem în cămară, la rece și le savurăm cu poftă la iarnă.
Să aveți spor la făcut compot de gutui pentru iarnă!
Leave a Reply