Tort ”Poiana” cu blat umed și cremă de ciocolata
Dragii mei, rețeta de astăzi este una festivă. Sunt 25 de ani de când delicioasa ciocolată Poiana, pe care o știm cu toții, ne ajută să ne bucurăm de momente dulci alături de cei dragi. Pentru a o sărbători am decis să pregatesc cel mai bun și mai ușor de făcut tort cu blat umed și cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pe care l-am și numit tort ”Poiana”.
Tortul are două blaturi de o consistență cremoasă la care am folosit ciocolata amăruie Poiana. Acestea sunt identice dar pregătite separat și unite între ele de o cremă făcută din ciocolată cu lapte Poiana, smântână și mascarpone.
Deși la creme merge foarte bine ciocolata neagră Poiana cu 65% cacao, eu am preferat ca pentru acest tort să folosesc ciocolata cu lapte Poiana, pentru a obține un contrast vizual mai puternic între blaturi și cremă.
Am decis să pregătesc compoziția blaturilor separat pentru ca mi-aș dori ca rețeta să fie încercată și de cei care sunt la început de drum în ceea ce privește prepararea deserturilor. Un blat umed cum este acesta se feliază mai greu așa că e de preferat, pentru cine e începător în ale bucătăritului, să fie coapte separat.
Așa că, pentru a fi mai usor am copt blaturile separat și am trecut cantitățile necesare pentru a coace un singur blat! Retineți că va trebui sa coaceți două blaturi, deci cantitățile de mai jos vor trebui dublate. Pentru cremă însă, cantitățile NU trebuie dublate, excepție face cazul în care doriți să puneți mai multă cremă la mijloc.
Eu prefer prăjiturile și torturile cu mai puțina cremă și, cum acest tort are un blat el însuși cremos am considerat ca aceasta cantitate de cremă este suficientă. Și, pentru noi a fost. Însă, clar, se poate și dubla cantitatea de cremă folosită dacă sunteți fani cremă.
Acest gen de tort are avantajul că atât blaturile cât și crema se pot pregăti cu o zi înainte și se pot asambla a doua zi, înainte cu câteva ore de a-l servi. Asta pentru că blatul este deja cremos și nu necesită însiropare.
Mai jos găsiți lista ingredientelor precum și modul de preparare, atât în variantă scrisă cât și în variantă video. Dacă aveți întrebări sau nevoie de ajutor în cazul în care nu vă este ceva clar, vă rog să-mi lăsați un comentariu aici sau la rețeta video, pe canalul de Youtube și vă ajut cu drag.
- * pentru a coace 1 blat
- 125 ml iaurt grecesc
- 1 ou
- 125 ml cafea
- 45 grame de ciocolată Amăruie Poiana
- 25 grame de cacao
- 140 grame de făina albă de grâu
- 110 grame de zahar tos
- 60 ml ulei de floarea soarelui
- ¼ linguriță cu sare
- ½ linguriță cu bicarbonat de sodiu
- ½ linguriță cu praf de copt
- 1 lingurită cu esență de vanilie
- Cantitățile sunt pentru un singur blat! Va trebui să coaceți 2 blaturi!
- * Pentru cremă
- 90 grame de ciocolată cu lapte Poiana
- 150 grame de smântână pentru frișcă cu minim 20% grăsime
- 1 lingură cu zahăr pudră
- 250 grame de mascarpone
- 1 linguriță cu esență de vanilie
- * Pentru decorat: 30 grame de ciocolată amăruie Poiana cu 65%
Mod de preparare pentru tort Poiana cu blat umed
Prepararea blaturilor
Vom începe să facem blatul prin a rupe bucăți ciocolata amăruie Poiana. O punem într-un castron și turnăm peste ea cafeaua fierbinte. Dăm deoparte și lăsăm 5-10 minute ca să se topească ciocolata, timp în care vom combina celelalte ingrediente. Amestecăm într-un castron făina și cacaoa, cernute în prealabil, praful de copt, bicarbonatul și sarea.
Separat, în alt castron punem oul, îl batem putin cu mixerul cât să se desfacă, și adăugăm zahărul. Continuăm să batem până când compoziția se deschide la culoare și zahărul începe să se topească.
Adaugăm și amestecăm în același timp vanilia, uleiul și iaurtul care trebuie să aibă consistența unei smântâni groase. Nu folosiți un iaurt subtire sau un chefir. Compoziția va fi prea lichidă și făina nu va fi suficientă pentru a obține în final aluatul pe care ni-l dorim. Eu folosesc la acest tip de blat un iaurt grecesc, gras și fără zer. Dacă observați că iaurtul are zer, cel mai bine e să-l dați deoparte. Cu cat mai puțin lichid, cu atât mai bine.
Vezi mai jos și rețeta video!
Apasă pe poză ca să te abonezi și tu la canalul de Youtube!
Omogenizăm compoziția de cafea și ciocolată ajutându-ne de un tel sau de o paletă de silicon, după care o turnăm peste amestecul de ou pe care l-am pregătit mai devreme. Amestecăm bine și apoi începem să adaugăm treptat amestecul de făină și cacao. Folosim un tel sau o paletă de silicon și nu mixerul. Dacă amestecăm prea mult riscăm să obținem în final un blat de tort cleios. De aceea recomand ca această ultimă operațiune să nu se facă cu ajutorul mixerului.
Punem compoziția în tava pregatită din timp, tavă cu diametrul de 22 centimetri în care am pus hârtie de copt și o dam în cuptorul încins în prealabil la 170 de grade pentru aproximativ 25 de minute, în functie de cum coace cuptorul. Atentie! Nu lăsăm prea mult blatul în cuptor. Riscăm să se usuce. Dacă apăsam ușor cu degetul pe suprafața acestuia și aluatul revine la loc înseamnă că este copt. Mai putem încerca și introducând o scobitoare în el. Aceasta trebuie să iasă fără urme de aluat, chiar dacă va fi uleioasă.
Lăsam blatul la răcit pe un gratar și apoi îl îndreptăm în partea superioară dând deoparte, cu ajutorul unui cuțit, partea care a crescut neuniform. Procedăm la fel și pentru celălalt blat.
Prepararea cremei
Pentru cremă folosim ciocolata cu lapte Poiana pe care o vom rupe bucăți și o vom punem într-un castron. Adaugăm peste ea smântâna fierbinte și dăm deoparte pentru 10 minute cât se se tempereze ciocolata, apoi amestecăm totul bine și dăm crema la frigider pentru a se întări.
Punem într-un castron brânza mascarpone, adaugăm o lingură cu zahăr, esența de vanilie și mixăm bine, după care treptat adăugăm crema de ciocolata și smântână. Atentie! Cele două, crema și brânza, trebuie să fie cât de cât la aceeași temperatură. Altfel, atunci când le combinăm, riscăm să se taie crema.
Asamblarea tortului
Punem unul dintre blaturi pe platou, adăugăm peste el jumătate din cremă și întindem bine cu ajutorul unui cuțit sau a unei spatule speciale pentru întins crema. Presărăm peste cremă puțină ciocolată rasă și bucățele de ciocolată tocate mărunt. Pentru un plus de savoare eu am folosit ciocolata Poiana Amăruie cu 65% cacao. Iubesc ciocolata aceasta amăruie pentru gustul intens de cacao pe care îl are.
Punem al doilea blat peste cremă, însa îl vom întoarce cu partea care a stat în tavă în sus. În felul acesta tortul va avea un aspect mai frumos la final. Punem și restul de cremă și uniformizăm pe toată suprafața tortului, atât sus cât și pe laterale.
Decorarea tortului
Cum decorurile minimaliste sunt preferatele mele, am decorat tortul în această idee în așa fel încât să vă fie și vouă ușor să faceți acest lucru. Știu că multă lume fuge de partea asta finală, dar zic eu, cu puțină imaginație și fără să ai nevoie de multă îndemânare, iese ceva drăgut și elegant fără mari bătăi de cap.
Am sfărâmat bucățile rămase de la îndreptarea blaturilor și le-am lipit de cremă, de jur împrejurul bazei tortului. În felul acesta am creat un brâu maro închis care să contrasteze cu cel cafeniu al cremei. Pe partea superioară am presărat, la fel ca și la mijloc, ciocolată rasă și bucăti tocate de ciocolată. Evident am folosit tot ciocolată amăruie Poiana cu 65% cacao.
Nu ne mai rămâne decât să feliem tortul și să sărbătorim împreună, măcar virtual, cei 25 de ani de când Poiana ne este alături.
Să aveți spor și poftă la tort ”Poiana” cu blat umed și cremă de mascarpone cu ciocolată!
Cristina says
retetele simple sunt cele mai bune! este perfect pentru rasfatul celor dragi!
Claudia Vasilache says
De acord cu tine :)
Eva Anca says
Genial arată tortul tău! O să testez rețeta ta de sărbători, pare suficient de simplă pentru gustul meu. Mulțumesc pentru rețetă!
Claudia Vasilache says
Cu mare drag! <3 Chiar e foarte usor de facut si are avantajul ca nu trebui totul facut in acceasi zi :)
Astept impresii :) Spor la gatit!
Eva Anca says
Asa cum am zis, am si testat reteta asta pentru ziua sotului. A iesit wow, tuturor le-a placut. Multumesc inca o data pentru reteta si inspiratie!
https://www.randurileevei.ro/2021/01/02/3-retete-de-pe-lecturi-si-arome-pe-care-le-am-testat/
Claudia Vasilache says
Cu mare drag, Anca! Ma bucur ca v-a placut :) Multumesc si pentru feedback :)
Carmen says
Buna, ce marca de smântâna pentru frisca ai folosit la prepararea cremei?
Claudia Vasilache says
Buna, Carmen. Folosesc de obicei produse de la LIDL :) Marca lor sau Camara Noastra. Ce gasesc…
Laura Seicean says
Super reteta, numai buna acum inainte de sarbatori!
Claudia Vasilache says
Multumesc! :) Da, prinde bine acum dar si in tot restul anului ;)