Pulpă de miel întreagă la cuptor, în stil grecesc
Am făcut acum un an, pentru masa festivă de Paști, o friptură din pulpă de miel întreagă, la cuptor. Din păcate nu am apucat atunci să scriu rețeta ca s-o testați și voi. Așa că abia acum vede ”lumina tiparului”.
Nu este o rețetă complicată ci foarte ușor de făcut, ca de altfel orice rețetă de friptură simplă. Deși carnea de miel este mai greu digerabilă și nu prea e recomandat să se asocieze cu cartofii cu mai degraba cu o salată de crudități, de data asta am făcut o excepție și am pus și câțiva cartofi la gătit lângă ea.
O fi nesănătoasă combinația dar zău că măcar o dată merită încercată. E delicioasă! mai ales atunci când cartofii sunt gătiți în sucul lăsat de la coacerea cărnii. Mmmm, o nebunie de gusturi și arome!
Pentru această rețetă de pulpă de miel întreagă la cuptor m-am inspirat din rețeta video pe care am văzut-o pe Youtube la Dimitra’s Dishes și pe care vi-l las mai jos. Explicații sunt în engleză dar pentru cine nu știe, am povestit pe larg metoda de preparare în scris, în română. Video completează perfect partea scrisă. Sau invers :)
În video de mai jos aveți o altă variantă de rețetă pentru a pregăti o pulpă de miel întreagă la cuptor. De data aceasta cartofii i-am pus de la început în tavă și au ieșit perfect chiar dacă au stat 3 ore la cuptor.
Nu uitați să vă abonați la canalul de Youtube
și să activați clopoțelul pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!
- o pulpă de miel întreagă
- zeama de la 2 lămâi
- 2 linguri de ulei de masline
- 2 căpățâni de usturoi
- o lingură cu sare
- o linguriță cu piper
- o lingură cu oregano
- 5 cartofi
Mod de preparare pulpă de miel întreagă la cuptor
- Curățăm usturoiul și-l punem în tavă.
- Peste el așezăm pulpa de miel.
- Pregătim marinada: amestecăm zeama de lămâie cu uleiul, sarea, piperul, oregano.
- Turnăm marinada în tavă, peste pulpa de miel pe care o masăm ușor cu aceasta. Putem face lucru acesta și cu o seară înainte și să lăsăm carnea la marinat până a doua zi sau o punem direct la cuptor.
- Acoperim cu folie și lăsăm să se gătească la 200 de grade pentru 30 de minute după care coborâm temperatura la 175 de grade și lăsăm să se mai gătească acoperit încă 1,5 ore.
- Curațăm cartofii și-i tăiem cuburi.
- Înlăturăm folia de aluminiu, adăugăm cartofii tăiați și întoarcem pulpa pe partea cealaltă.
- Acoperim la loc, lăsăm să se gătească la 3o de minute după care înlăturăm folia și lăsăm în continuare să se gătească ca să se evapore apa și să se rumenească friptura.
Atenție! Timpul de gătire este relativ și depinde foarte mult de mărimea pulpei de miel! Cu cât aceasta este mai mare cu atât mai mult va trebui să o lăsați la gătit. La mine a fost o pulpă mai micuță, în jur de 1 kilogram. Dacă pulpa e mare, de exemplu la una de 2 kilograme va trebui să prelungiți timpul de coacere cu încă 2o-30 de minute iar dacă este de 3 kilograme chiar cu 40-50 de minute. Dar cât de bună o să fie! Așa că merită așteptarea.
- Servim friptura cu o salată alături, nu înainte de a o lăsa măcar 20 de minute la răcit pentru a se redistribui sucurile cărnii gătite și carnea să devină mai moale, mai ”relaxată”.
Să aveți poftă și spor la gătit pulpă de miel întreagă la cuptor, în stil grecesc!
Poster says
pulpa*