Ouă vopsite natural. 4 metode cu rezultat sigur!
Sunt deja câțiva ani buni de când noi nu mai vopsim/colorăm/decorăm ouăle pentru Paști decât natural. Asta pentru că nu e greu să faci niște ouă vopsite natural și nici costisitor. Practic poți folosi ingrediente pe care le ai la îndemână în bucătărie și să faci în acest fel economia în buget.
Poate că nu o să vi se pară chiar atât de senzațional vopsite, e adevărat că nu au cine țtie ce culori neon sau decoruri prea wow dar, hei, la urma urmei ouăle de Paști ar trebui să fie, în mod tradițional roșii. Celelalte culori sau metode de colorare sunt doar așa, o modă.
Ce poți folosi pentru colorarea ouălor? În primul rând, pentru a le face pe cele roșii ai nevoie de foițe de ceapă, fie ea ceapă verde, fie ceapă roșie. De puțină sare și oțet. Evident, și de ouă, că doar pe ele le colorezi.
Ouă colorate tradițional în roșu
În funcție de culoarea originală pe care o au ouăle dar și de cât de mult le lași la fiert împreună cu foițele de ceapă, vei obține în final diferite nuanțe de roșu, de la mai deschis până la mai închis, bordo spre negru.
De asemenea poți, dacă ai posibilitatea, să colorezi ouăle cu foițe de ceapă fie separat, strângând foițele de la ceapa galbenă separat de cele de la ceapa roșie și folosindu-le tot se parat, obținând astfel diferite nuanțe de roșu.
Ai mai jos un video care îți arată cum se folosesc foițele de ceapă pentru a colora ouăle folosind metoda tradițională. De asemenea, cei grăbiți pot colora ouăle și fără a le lăsa peste noapte în foițe de ceapă. Diferența va fi la culoarea obținută.
Observați că nu vom obține o culoare roșie perfecta ci cu model. Foițele de ceapă se vor ”prinde” de coaja oului și astfel se vor colora neuniform. Ceea ce mie una mi se pare super fain pentru că nu mai trebuie decorate folosind ciorap și fruzulițe.
Că veni vorba de ciorap și frunzulițe, folosirea acestora este una tot tradițională, din bătrâni. Se învelesc ouăle într-un ciorap vechi de naylon și între ciorap și ou se pune fruzulițe cum ar fi, de exemplu cele de trifoi. În rest se procedează la fel, adică se fierb ouăle cu foițele de ceapă și în final, după ce se înlătură ciorapul, acolo unde a stat frunzulița va rămâne o parte mai decolorată.
O altă metodă de a colora natural ouăle, obținând de data aeasta culoarea galben este vopsirea cu turmeric. Turmericul este un condiment pe care din ce în ce mai multă lume îl știe și-l folosește la gătit așa că se găsește la îndemână în bucătărie.
Turmericul este un condiment obținut din rădăcina de turmeric și se folosește în bucătărie ca și colorant natural. Acesta are un pigment galben foarte puternic care colorează orice de la aluaturi la ouă.
Am povestit pe larg, într-un articol publicat anul trecut pe blog – CLICK AICI cum se procedează pentru a colora ouăle cu turmeric – Vezi mai jos și varianta video
Ouă colorate cu sfeclă sau varză roșie
O altă metodă de a colora natural ouăle este și folosirea unor legume cum ar fi sfecla roșie și/sau a varza roșie. La ambele metoda de preparare este, în principiu aceeași. Se toc legumele, se pun la fiert cu apă ca să obținem un decoct pe care mai apoi îl vom folosi la colorarea ouălor.
Am deschis procedeu, pe larg AICI.
Așa cum puteți vedea, chiar dacă legumele folosite pentru vopsit sunt roșii, culoarea obținută în final nu este roșul. Se pot obține diferite nuanțe de verde sau maro, în funcție de coaja ouălor.
Tehnica șervețelului
Deși nu aș putea zice că este o metodă de vopsire a ouălor ci mai degrabă de decorare a acestora dar pe care o consider în același timp naturală, am să trec în acest articol și decorarea folosind tehnica șervețelului. Pentru a decora astfel ai nevoie de albuș de ou, penson și un șervețel.
Aceasta este o metodă perfectă când ai copii și vrei să le dai ceva de lucru ca să-i ții ocupați sau, dacă ai tu timp și dorința de a te relaxa. Eu una pot zice că m-am relaxat decorând anul trecut în felul acesta.
Am povestit pe larg anul trecut cum se procedează – click AICI pentru a vedea metoda de decorare folosind tehnica șervețelului.
Voi cum altfel mai colorați natural ouăle de Paști? Ce alte metode mai folosiți?
Leave a Reply