Turte FĂRĂ drojdie, coapte în tigaie (lipii)
Am făcut de nenumărate ori turte ca cele de azi dar mi s-a părut o rețetă atât de simplă încât nu m-am gândit să o și public pe blog. Însă, în contextul actual, perioada prin care trecem, m-a mobilizat să pozez turtele bunicii și să vă spun și vouă cum le puteți face acasă.
De ce spun ”turtele bunicii”? Pentru că ele îmi aduc aminte de vremurile în care bunica pregătea pe plită aceste turte dintr-o bucățică de aluat rămas de la o pâine pe care o punea la copt în cuptorul cu lemne. Obicei pe care noi îl mai păstrăm și azi.
Nu mai gătim pâine la cuptorul cu lemne ci avem mașină de făcut pâine la care toate ingredientele se pun deodată și ea face toată treaba în locul nostru. Însă facem aluat de pizza în casă și atunci, dacă rămâne ceva aluat în plus, facem o turtă, două la tigaie. Aluatul de pizza este diferit de acesta dar merge chiar și așa gătit la tigaie.
Turtele de astăzi, spre deosebire de aluatul de pizza, NU are drojdie. Are doar apă, făină, sare și ulei. Doar 4 ingrediente. Nimic mai mult. În contextul actual, în care o parte dintre noi nu mai găsim o bucățică de drojdie în magazine dar am reușit să cumpărăm făină, ca să nu fim nevoiți să ieșim din casă pentru a cumpăra o bucată de pâine, putem apela la această soluție. Mai sunt și altele dar o să vă povestesc pe rând despre ele, în alte articole.
Obișnuiți cu pâinile pufoase poate o să vă gândiți că aceasta nu o să fie pe placul vostru. Dar, dacă vă plac și lipiile cumpărate de la magazin, atunci nu vor fi probleme să vă adaptați. Practic turtele bunicii sunt ca lipiile pe care le cumpărați din magazin ba chiar mai bune pentru că sunt făcute chiar de voi, în casă.
Băiețelul meu, cel puțin, este foarte încântat de aceste turte numite și azime. Azima este pâinea necrescută, făcută din aluat nedospit, folosită de mai multe popoare din Orient dar și în tradiţia ascetică ortodoxă pentru simplitatea ei şi pentru faptul că putea fi conservată luni de zile.
Aceste turte coapte în tigaie fac parte din categoria numită ”flatbread”, în traducere ”pâine plată”, o pâine care se poate face atât fără agent de creștere sau cu agent de creștere. Turtele de azi se încadrează în prima categorie. Spre exemplu, genul acesta de turte, în Italia se numesc ”piadina” iar în India ”chapati”. Mai multe denumiri de pâine fără drojdie găsiți aici.
Aceste turte sunt practic aceleași turte pe care bunicile noastre le făceau atunci când pregăteau Scutecele Domnului (julfa) în ajun de Crăciun. Rețeta aceasta o puteți vedea aici. În plus am mai adăugat un pic de ulei, pentru un gust mai bun ținând cont de faptul că nu le foloseam pentru un desert insiropat.
Noi suntem 4 persoane așa că am făcut o cantitate mică adică doar 4 turte, câte una de persoană. Pentru asta am folosit 200 de grame de făină albă de grâu și 100 grame de apă. Așa cum observați paritatea este de 1:2 adica la 100 de grame de apă veți folosi dublu cantității de făină. În felul acesta puteți calcula cam ce cantitate de turte să faceți pentru o masă.
În afară de acesta 2 ingrediente principale mai aveți nevoie de sare cât să luați cu vârful degetelor și puțin ulei, 1-2 linguri (eu am folosit ulei de măsline). Evident, puteți să nu puneți sare dacă doriți să mâncați nesărat și puteți folosi și alt tip de ulei sau deloc. Dacă folosiți ulei de măsline vor avea un gust mai bun.
- 200 grame de făină albă de grâu ( eu am folosit tip 000)
- 100 grame de apă
- un sfert de linguriță cu sare
- 1-2 linguri de ulei de măsline (optional)
Mod de preparare turte FĂRĂ drojdie, coapte în tigaie
- Pentru a prepara aluatul cântărim atât apa cât și făina cernută bine. Pentru ambele folosim cântarul pentru că și apa va fi măsurată tot în grame.
- Punem apa, uleiul, sarea și adăugăm treptat făina, amestecând cu mâna până se formează un aluat compact pe care îl vom frământa aproximativ 10 minute pe masa de lucru.
Sau, dacă avem robot, putem prepara aluatul la robot adăugân toate îngredientele deodată, caz în care timpul de frâmantare va fi ceva mai mic, în jur de 4-5 minute. - După ce terminăm de frământat dăm aluatului o formă de bilă pe care o punem într-un vas, acoperim cu un prosop și lăsăm la crescut, în loc cald pentru 30-40 de minute.
- Punem aluatul pe masa de lucru înfăinată în prealabil. Tăiem aluatul în 4 și formăm bile pe care le mai lăsăm să se odihnească aproximativ 10 minute după care le întindem cu ajutorul sucitorului, dându-le formă rotundă.
- Punem pe ochiul de la aragaz o tigaie antiaderentă. Când este încinsă așezăm o foie de aluat și lăsăm să se coacă pentru 1-2 minute după care vom întoarce și pe partea cealaltă. Dăm deoparte și repetăm operațiunea până terminăm de copt toate turtele.
Tips: Încercați să țineți tigaia la foc moderat. Dacă focul e prea tare turtele se vor arde și se va face foarte mult fum în bucătărie. Dacă începe să iasă prea mult fum dați focul mai încet. - Servim calde alături de o supă cremă, un aperitiv gen pate de post sau orice alt fel de mâncare.
Să aveți spor la făcut turte FĂRĂ drojdie!
Anca says
Eu le fwc mai groase,le coc cu capac si dupa ce le scot din tigaie le ung cu putina apa.
Claudia Vasilache says
Varianta asta nu am incercat-o! Multumesc de idee :)
Da, daca se stropesc cu putina apa devin ceva mai moi.
Lia says
Multumesc pentru raspuns! Am incercat variantele propuse, deja, probabil ca le fac cam subtiri, din dorinta de a nu ramane necoapte! Paste linistit si inspiratie!
Claudia Vasilache says
Multumesc! La fel si tie! Sarbatori fericite! :)
Lia says
Buna seara,
Am incercat de multe ori sa fac turtele bunicii, in amintirea gustului lor din copilărie! Dar ies tari, foarte tari, chiar calde fiind. Singura diferenta fata de reteta ta, este ca folosesc faina integrala, dar nu asta e motivul! Ai idee unde e greseala? Multumesc!
Claudia Vasilache says
Lia, nu stiu ce sa zic.. nu imi dau seama…
Totusi e normal sa iasa mai crocante dar totusi comestibile. Daca le vrei ceva mai pufoase incearca sa folosesti putina drojdie daca ai.
Sau incearca sa faci foaia de aluat pe care o pui in tigaie ceva mai groasa, sa nu o intinzi prea tare si sa coci ceva mai lent… Ma gandesc ca daca e subtire se usuca mai repede ca sa zic asa si de aia devine tare.
De asemenea mai poti incerca si sa o coci sub capac. Se formeaza umiditate si nu se usuca asa mult.
Chiar sunt curioasa daca ceva din ideile astea functioneaza :)