Tăvălită cu cocos sau prăjitură Lamington. Tăvălită cu cocos și ciocolată. Prăjitură Dănuț, Prăjitură tăvălită cu nucă de cocos
Sunt sigură că știți despre ce prăjitură vreau să vă vorbesc astăzi. Majoritatea cu siguranță o cunosc și au gustat-o măcar o dată în viață. Asta pentru că este o rețetă de prăjitură foarte veche, foarte iubită și foarte pregătită pe la noi mai ales în preajma sărbătorilor.
Am făcut zilele trecute, pe Stories, pe Instagram, un mic sondaj. Am pus, în avampremieră, o poza cu prajitura pregătită de mine și am întrebat pe cei ce mă urmăresc acolo dacă știu despre ce prăjitură este vorba. Am primit foarte multe raspunsuri și toți cei ce au lăsat răspuns au și ghicit despre ce prăjitură este vorba. Asta îmi confirmă, dacă mai era nevoie, că prăjitura tăvălită cu cocos este printre cele mai iubite prăjituri la noi.
Cumva mi se pare și normal să fie așa pentru că este o prăjiturică tare ușor de făcut și foarte gustoasă. Am văzut mai multe rețete de prăjitură Lamington cum i se mai zice. Unele mai simple, altele mai sofisticate. Eu am încercat să fac o variantă proprie pornind de la ideea de bază a acestei prăjituri și cu gândul la cei ce-și doresc o prăjitură pe care să o facă având la dispoziție un buget mai redus.
Prăjitura Lamington – puțin istoric
Prăjitura Lamington este originară din Australia și este făcută în principiu din cubulețe de chec sau pandișpan învelite cu un strat exterior de sos de ciocoaltă și „tăvălite” apoi prin miez uscat și măcinat de nucă de cocos. Astfel stratul fin de ciocolată cu cocos este absorbit de marginea „buretelui” de chec, fapt care dă prăjiturii o textură distinctivă. Într-o altă variantă a prăjiturii, se pune un strat de cremă sau de gem de căpșuni între două felii de lamington.
Inscrie-te și tu în comunitatea de pe grupul de Facebook!
Apasă AICI sau pe poza pentru înscriere!
Maurice French, profesor emerit de istorie la University of Southern Queensland, cel care a cercetat în detaliu problema, a arătat că este sigur că numele prăjiturii este dat după cel al Lordului Lamington, Guvernator al Statului Queensland între 1896 și 1901. Totuși, profesorul și alți cercetători înclină să creadă că de fapt soția guvernatorului, Lady Lamington, a fost cea care a preparat și servit invitaților această prăjitură cunoscută acum în lumea întreagă.
Dar problema nu este încă pe deplin elucidată, deoarece un alt grup de cercetători cred că bucătarul Lordului Lamington, un francez pe nume Arman Galland, este de fapt cel care a inventat rețeta aceasta atât de simplă, tocmai ca să poată servi cu un desert delicios pe nusafirii sosiți pe neașteptate.
Ca un argument în sprijinul acestei ipoteze, se arată că nuca de cocos nu era prea utilizată în bucătăria europeană sau australiană a vremii, însă Galland știa să o utilizeze deoarece soția lui era din Tahiti. Se mai amintește ca de un posibil inventator al rețetei și de Amy Schauer, instructor bucătar la Brisbane’s Central Technical College între 1897 și 1938.
Tăvălită cu cocos sau prăjitură Lamington varianta mea
În concluzie nu se știe cu exactitate cine este ”părintele” aeste faimoase prăjituri dar poate că nici nu mai conteaza. Oricine ar fi fost, noi îi mulțumim pentru ideea genială pe care a avut-o pregătind prăjitura cu fiecare ocazie specială.
Cum ziceam și la început, această prăjitură am văzut-o făcută în mai multe variante pornind de la ideea de bază, așa că încă una în plus nu strică. Eu am ales să pregătesc o variantă economică și foarte ușor de făcut.
Blatul este unul tip Genoise, adică cu ouăle bătute întregi așa că nu necesită prea mare efort de preparare. Glazura este una simplă din apă, zahăr și cacao plus puțin unt care nu este obligatoriu dar care o face, evident mai bună.
Și dacă tot vorbim de variante, în cazul în care nu vă place nuca de cocos, trebuie să știți că se poate înlocui cu nucă de-a noastră. Rețeta originală presupune folosirea cocosului însă, cum aceasta era greu de cumpărat pe vremuri, prăjitura Lamington se făcea tăvălindu-se cuburile de pandispan prin nucă. Este foarte bună și această variantă.
- pentru blat
- 4 ouă medii
- 100 grame de zahăr
- 130 grame de făină albă de grâu
- un vârf de cuțit cu sare
- 4 linguri cu ulei
- o linguriță de esență de vanilie
- pentru glazură
- 250 ml de apă
- 200 grame de zahăr
- 30 grame de cacao
- 30 grame de unt cu 65% grăsime
- 200 grame de fulgi de cocos pentru tavalit
Mod de preparare pentru prăjitură tăvălită cu cocos (Lamington)
– pentru blat
- Adaugăm și uleiul și mixăm scurt după care dăm deoparte mixerul și folosim doar telul sau paleta de silicon.
Vezi aici cum se face blatul Genoise
Abonează-te si tu la canalul de Youtube!
Click pe clopotel pentru notificari!
- După ce s-a răcit bine (ideal ar fi să faceți blatul de cu seară) o tăiem cuburi de mărimea dorită.
– pentru glazură
- Punem într-un vas apa și zahărul. Așezăm vasul pe flacăra de la aragaz și fierbem până zahprul se topește și siropul se leagă puțin (aprozimativ 5 minute).
- Adăugăm esența de vanilie și cacaoa. Amestecăm foarte bine și mai lăsăm să fiarbă înca cel puțin 10 minute. Siropul se va lega și se va forma astfel glazura.
- La final adăugăm untul, mai dăm un clocot după care dăm deoparte vasul și lăsăm 10 minute la răcit.
– pregătirea prăjiturii
- punem fulgii de cocos într-o farfurie.
- înțepăm cu o furculiță câte un cub din blatul tăiat mai devreme și îl trecem prin glazură așa înct să fie tot acoperit de aceasta. Ridicăm și lăsăm să se scurgă glazura în exces înapoi în vas după care dăm cubul de prăjitură glazurată prin nucă de cocos și îl așezăm pe un un grătar. Procedăm la fel cu fiecare cub din blatul tăiat mai devreme.
- La final așezăm bucățile de prăjitură tăvălită cu cocos pe o farfurie și servim cu poftă.
Să aveți poftă la prăjitură tăvălită cu cocos!
Rada says
Nu creste blatul mai deloc!
Claudia Vasilache says
Nu are cum sa nu creasca! Inseamna ca ati gresit undeva! Aveti si un video care va arata foarte explicit cum se procedeaza si ca iese blatul. Probabil nu ati batut suficient de bine ouale sau nu ati incorporat cum trebuie faina!