Ciolan presat făcut în casă. Șuncă presată de casă din ciolan de porc. Rețetă de mezel de casă
Acum câteva sătptămâni i-am spus soțului meu că aș încerc să fac și eu ciolan presat de casă. M-am apucat de studiat cum s-ar putea face acasă și am văzut că nu e așa de greu. Drept pentru care l-am rugat să îmi cumpere, când vine acasă de la muncă, un ciolan.
Acum, nu știu ce să zic, poate nu am spus eu totul cum ar fi trebuit, poate nu a înțeles el, dar m-am trezit că-mi aduce acasă un ciolan de porc afumat. Eu l-aș fi vrut crud. Însă ambele variante sunt la fel de bune pentru a face ciolan presat de casă.
Faptul că ciolanul a fost mai întâi afumat chiar nu a fost o problemă. Nu a dat gust rău preparatului ba, din contră chiar a fost foarte gustos. Așa că, dacă vreți să faceți această rețetă puteți folosi ambele variante. Problema se pune în ce privește costurile. Un ciolan afumat costa mult mai mult decât unul neafumat adică un rasol de porc.
O altă diferență ar mai fi și timpul de fierbere. Evident că un ciolan de porc afumat va fierbe mai repede decât unul crud. Trebuie să țineți cont de acest lucru. Ideea însă e că ambele trebuie fierte foarte bine, până se desprinde carnea de pe os. După care o vom transforma într-un delicios ciolan presat. Hai să vedem cum.
- 1,5 kg ciolan de porc afumat (sau rasol de porc)
- o linguriță boabe de piepr
- o linguriță boabe de muștar
- 3-4 foi de dafin
- sare (dacă folosiți ciolan afumat folosiți mai puțină)
- piper măcinat după gust
- alte condimente după preferințe
- apă pentru fiert
Mod de preparare ciolan presat de casă
- Crestăm ciolanul în câteva locuri ca să fiarbă mai ușor.
- Punem într-o oală încăpătoare ciolanul de porc, turnăm peste el apă cât să-l acoperim și să mai fie apă în plus cam de 3-4 degete. Apa, la fiert o să se evapore și nu ne dorim să rămână ciolanul neacoperit. Dacă scade cumva prea mult, mai adăugați puțină apă dar să fie caldă. Dacă puneți apă rece întrrupeți fierberea și totul procesul se va prelungi.
- Adăugăm condimentele, piperul și muștarul boabe, plus foile de dafin.
- Fiernem foc mare, la început, cât să dea 2-3 clocote, după care dăm mai încet și lăsăm să fiarbă la foc mic până când se desprinde carnea de pe os după care dăm deoparte. La un ciolan afumat poate să dureze aproximativ 2,5 ore iar la unul crud cam 4 ore.
- După ce e gata scoatem ciolanul din oală și lăsăm la răcit cât să putem lucra cu el.
- Îl tăiem bucăți/cuburi de 2-3 cm, inclusiv șoriciul.
- Punem carnea tăiată într-un vas și adăugăm peste ea un polonic din zeama în care a fiert. Asezonăm cu sare, piper și alte condimente după gust. Această zeamă are gelatină naturală și va ”lega” ciolanul nostru presat așa încât să poată fi feliat.
- Pentru a-i da forma rotundă eu am improvizat și am folosit o sticlă de 2 litri pe care am tăiat-o în partea de sus unde este capacul. Am pus în interior o pungă pentru congelator, apoi am început să adaug cu rădare, câte un strat de carne, am presat bine cu o lingură, am mai adăugat un alt strat și la fel am presat după care am mai turnat și puțină zeamă de la fiert cât să acopere golurile rămase. Am procedat astfel până când am terminat de pus în sticlă toată carnea. Zeamă adăugată a mai fost aproximativ încă 2 polonice. Am legat strâns punga și am dat la frigider pentru 24 de ore.
- După o zi gelatina se va închega și carnea va putea fi scoasă din formă.
- Scoatem punga din sticlă, o tăiem ușor și o dăm deoparte după care putem felia ciolanul presat de casă și servi cu poftă.
Tips&Trics
Există și forme speciale în care se poate face șunca presată sau ciolanul presat. Ele se numesc ”presă pentru șuncă” sau ”formă pentru șuncă” și pot fi cumpărate online – vezi AICI un exemplu. Nu sunt chiar atât de scumpe și consider că merită investișia. Am de gând să îmi iau și eu una și apoi o să vă explic cum se poate face șuncă presată de casă sau ciolan presat în astfel de forme.
De asemenea se poate pune totul într-o pungă și apoi într-o tavă peste care punem ceva greutăți și dăm la rece. Însă, în acest caz dorma obținută în final, clar, nu va fi cea rotundă ca de mezel.
Să aveți poftă la ciolan presat de casă!
Vali63 says
Eu nu cted ca un ciolan afumat fierbe mai reoede decat unul proaspat/ crud. Poate ati vrut sa ziceti invers.