Astăzi facem negresă de post cu gem și apă minerală. În curând, peste doar câteva zile începe postul Crăciunului așa că această rețetă, zic eu, este bine venită. Sper să vă placă și s-o pregătiți și voi nu doar când e post ci și în alte zile din an când doriți să faceți o prăjitură vegan.
Deși este o rețetă foarte simplă, cu puține ingrediente și foarte ușor de făcut, am realizat și un video pe care l-am publicat pe canalul de Youtube la care vă invit să vă abonați dacă nu ați făcut-o încă. O puteți urmări mai jos.
Prea multe nu sunt de spus despre această rețetă. Este una veche, din caietul de bucate al mătușii mele și cred că în mare cam știți despre ce e vorba. Cum e de post, nu se folosește lapte, ouă sau unt ca și ingrediente așa că, pentru a da gust părjiturii se pune un pic de gem iar ca să fie mai pufoasă se folosește apă minerală sau carbocazificată. Important e să aibă acid.
Și modul de preparare este simplu. Practic se amestecă îngredientele solide cu cele lichide și apoi se toarnă aluatul de consistența smântânii într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină sau în care a mpus în prealabil hârtie de copt. Se dă la cuptor pentru aprozimativ 45 de minute, în funcție de cum coace cuptorul. Simplu și rapid.
- 175 grame ulei floarea soarelui
- 300 grame de făină
- 200 ml apă minerală/carbogazeificată
- 125 grame de zahăr
- 100 grame de gem de caise/prune/
- 20 grame de cacao
- 50 grame miez nucă tocată
- 10 grame praf de copt
- 1 vârf de cuțit cu sare
- *1 linguriță esență vanilie (opțional)
Mod de preparare negresă de post cu nucă
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă de 25/25 cm în care pune hârtie de copt.
- Într-un castron amestescăm făina cernută cu cacaoa, praful de copt și sarea.
- În alt vas combinăm componentele lichide: apa, uleiul și zahărul. Amestecăm pâna la topirea zahărului.
- Încorporăm treptat o parte din compoziția de făină, adăugăm și gemul, apoi restul de făină și la final nuca tocată grosier.
- Turnăm în tavă, nivelăm și dăm la cuptor pentru 45-50 de minute, în funcție de cum coace cuptorul. Facem testul cu scobitoarea și, dacă iese curată, o scoatem din cuptor, lăsăm la răcit și apoi tăiem cuburi, pudrăm cu zahăr și servim cu poftă.
Să aveți poftă la negresă de post cu gem și nucă!
Anca says
Multumesc pentru reteta. Este perfecta de fiecare data.
Claudia Vasilache says
Cu mare drag! <3 Multumesc si eu pentru increderea de a incerca reteta :)