Chec cu cireșe sau vișine
Zilele trecut am cules ultimele cireșe din cireșul pe care îl avem în curte. Din păcate anul ăsta nu a mai fost o recoltă așa de bogată că anii din urmă. Probabil din cauză că a plouat în perioada în care trebuia să fie mai mult cald ca să se coacă.
Așa că nu am mai făcut nici măcar un borcănel de gem sau dulceață. Am mâncat pe săturate, o parte le-am pus la congelator și am făcut niște prăjiturele plus un chec. Mi-a venit ideea asta cu checul pornind de la cel cu rahat care e preferatul băiețelului meu. Și mi-am zis că să încerc și așa cu cireșe în ideea că-l voi convinge să le mănânce.
Și chiar am reușit adică checul meu cu cireșe a trecut cu brio examenul exigentului (a se citi mofturorului) profesor. Și chiar a spus că pot să-i mai fac iar eu am fost mulțumită că nu îmi mai cere mereu chec cu rahat.
Modul de preparare nu diferă prea mult de cel al celorlalte prăjituri cu fructe a căror rețete le găsiți pe site. Se separă ouăle, gălbenuș de albuș și se bat separat apoi se combină cu celalalte ingrediente iar la final se adaugă vișinele sau cireșele date puțin prin făină. Haideți să vedem în detaliu cum se procedează.
- 6 ouă medii
- 120 grame de zahăr
- 6 linguri de ulei
- 180 de grame de făină albă de grău
- un vârf de cuțit cu sare
- o linguriță cu esență de vanilie
- o linguriță cu praf de copt (5 grame)
- 250 de grame de cireșe sau vișine (fără sâmburi)
Mod de preparare pentru pandișpan cu cireșe și vișine
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă de chec cu dimensiunile de 30/12 cm, punând în ea hărtie de copt.
- Separăm albușurile de gălbenușuri.
- Batem albușurile împreună cu zahaărul, sarea și esența de vanilie până când acestea devin ferme și, daca am întoarcem castronul acestea nu cad.
- Separat frecăm albușurile împreună cu uleiul, ca la maioneză, până când acesta se încorporează.
- Punem amestecul de gălbenușuri peste albușuri și amestecăm bine.
- Cernem făina împreună cu praful de copt și, cu mișcări ușoare, de jos în sus o încorporăm treptat peste amestecul de ouă.
Vezi mai jos cum se face un blat pentru torturi si prajituri
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
- Dăm vișinele sau cireșele prin puțină făină și scuturăm bine excesul.
- Turnăm în tavă o parte din amestesc și, din loc în loc punem cireșele (vișinele) apoi mai turnăm încă un strat și la fel așezăm fructele. Procedăm la fel până așezăm în tavă toată compoziția pentru chec și fructele.
NOTĂ! Am procedat astfel pentru că cireșele mele erau foarte mari și nu am vrut să risc și să se lase toate la fund. - Dăm tava la cuptor pentru 40 de minute. Facem testul cu scobitoarea și, dacă iese curată scoatem checul din cuptor și în lăsăm la răcit pe un grătar.
- După ce este complet răcit în feliem și îl mâncăm cu poftă.
Să aveți poftă la chec cu cireșe sau vișine!
[…] acesta, așa cum vă povesteam și când am scris rețeta de chec cu vișine, unele fructe nu s-au mai făcut în cantități așa mari ca în anii din urmă când pur și […]