• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome




  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • vegane (de post)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

June 27, 2013 · 18 Comments

Chisalita, compot traditional de vara

Deserturi speciale· vegane (de post)

Spune si altora!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Chisalita, compot tradițional de vară

Nu este vară în care să nu îmi aduc aminte cu drag de una din mâncărurile cu care bunica ne răsfăţa, pe mine şi pe fratele meu atunci când eram copii.

În Moldova i se spune “chisalita” şi e de fapt un compot “îmbunătăţit” cu făină de porumb. E foarte simplu de făcut şi este un desert de vară potrivit atât pentru adulţi cât şi pentru copii.chisalita moldoveneasca

De obicei se folosesc, la noi în Moldova, 3 feluri de fructe: cireșe dulci, cireșe amare și vișine. În alte părți ale țării știu că acest gen de desert tradițional românesc se face altfel. Cu prune, caise sau alte fructe. Dar eu așa îl știu de ani de zile și așa vă zic și vouă rețeta.

Chisalita, compot traditional de vara
 
Save Print
Prep time
10 mins
Cook time
30 mins
Total time
40 mins
 
400 grame de cireşe dulci 400 grame de cireşe amare 400 grame de vişine 2 litri de apă 100 grame de faină de porumb zahăr , miere sau alt îndulcitor (după gust)
Autor: Claudia
Recipe type: Desert
Cuisine: Romaneasca
Serves: 6 portii
Ingrediente
  • 400 grame de cireşe dulci
  • 400 grame de cireşe amare
  • 400 grame de vişine
  • 2 litri de apă
  • 100 grame de faină de porumb
  • zahăr , miere sau alt îndulcitor (după gust)
3.5.3251

Mod de preparare chisalita:

  • Chisăliţa e foarte simplu de făcut. Spălăm fructele, le punem într-un vas mare împreună cu 2 litri de apă şi le lăsăm să fiarbă până sunt aproape gata fierte, adică facem din ele un compot.
  • Spre final turnăm “în ploaie” făina de porumb amestecând continuu ca să nu facă cocoloşi.
  • Lăsăm pe foc în continuare până se fierbe şi făina (aproximativ 10 minute) şi este gata de servit :)

Notă: În reţeta originală se foloseşte şi zahărul care se pune la fiert împreuna cu fructele. Eu am preferat să o fac însă pe gusturile şi nevoile tuturor membrilor familiei aşa că nu am pus zahăr la fiert, ci am lăsat posibilitatea ca fiecare să îşi adauge după preferinţe direct în farfurie cantitatea considerată necesară.

Pentru mine şi cel mic am înlocuit zahărul cu mierea pe care am adăugat-o în momentul în care s-a mai răcit un pic compoziţia şi a ieşit foarte gustos. O putem servi atât caldă cât şi rece, a doua zi.

O altă variantă, reinterpretă, adică o viziune mai modernă a ”bătrânei” chisălițe o puteți vedea AICI

supă de vișine cu cireșe și fulgi de porumb

Poftă bună să aveţi!

Daca vrei sa fii la curent cu ultimele retete video,
aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
click AICI

abonare canal de Youtube

 


Spune si altora!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
« Supa dietetica de gulii
Tort racoros cu visine »

Comments

  1. Cornelia says

    June 16, 2017 at 8:32 pm

    Desertul nostru preferat când mergeam la bunici când eram mici. Chisalita de cirese negre, un deliciu.

    Reply
  2. mitiluc says

    September 20, 2015 at 4:14 am

    aaaaahhh… cit am cautat reteta asta!!! facea si bunica mea, era desertul favorit de vara,n-am mai mincat de ani de zile… si-or mai fi multi pina o gust iar, nu-s cirese negre unde sint eu ?

    Reply
    • Claudia V says

      September 20, 2015 at 6:47 am

      :) :) Ma bucur ca am putut sa iti fiu de ajutor. Incearca sa o faci chiar si fara cirese negre. Nu o sa aiba acelasi gust dar macar iti faci o pofta. ;)

      Reply
  3. Laura says

    September 2, 2014 at 1:55 am

    Bunica mea imi facea chisalita cu prune si paine. prune, paine si zahar fierte, atata tot. evenual si cu ceva scortisoara – un deliciu!

    Reply
    • Claudia V says

      September 2, 2014 at 6:02 am

      Cu paine? Interesant. Nu am auzit pana acum varianta asta. Din ce zona esti, Laura?

      Reply
  4. Soap Bazar says

    June 27, 2013 at 6:51 pm

    E delicioasa si chisalita de dude :-)

    Reply
    • Claudia says

      June 28, 2013 at 6:16 am

      Gabriela, cum se face chisalita de dude? Tot asa cu faina de porumb? Si doar cu dude? Poate mai gasesc pe la noi dude si fac si eu :)

      Reply
  5. anca says

    June 27, 2013 at 3:58 pm

    Am facut-o! E suuuper, arata mai rau decat cea cu faina de grau, trebuie sa te obisnuiesti cu gustul, dar una peste alta imi place tare si o s-o mai repet!

    Reply
    • Claudia says

      June 27, 2013 at 4:54 pm

      Ma bucur ca ti-a placut,Anca :)
      Sa iti fie de bine!

      Reply
  6. Horia says

    June 27, 2013 at 11:03 am

    arata delicioasa mamaliga asta cu fructe :)

    Reply
    • Claudia says

      June 27, 2013 at 11:14 am

      Sa stii ca e :)
      Astept impresii dupa ce o incerci ;)

      Reply
  7. LItere Stacojii says

    June 27, 2013 at 9:39 am

    Ce delicios arata :)

    Reply
    • Claudia says

      June 27, 2013 at 10:22 am

      Nu numai arata delicios ci chiar e :p

      Reply
  8. anca says

    June 27, 2013 at 4:37 am

    suuuper! Eu cu faina de porumb n-am incercat pana acum, sambata imi fac si eu!

    Reply
    • Claudia says

      June 27, 2013 at 6:09 am

      Asa se face, in mod traditional chisalita pe aici pe la noi prin Moldova :)
      Dupa ce incerci varianta asta poate ne spui si daca ti-a placut ;)

      Reply
      • anca says

        June 27, 2013 at 8:26 am

        Stra-bunica mea facea cu faina alba de grau, fac si eu in fiecare vara. Am sa o incerc neaparat

        Reply

Trackbacks

  1. Supă de vișine cu cireșe și fulgi de porumb - Lecturi si Arome says:
    July 20, 2019 at 4:37 pm

    […] tradițional făcut din fructe de vară, cunoscut la noi sub numele de chisăliță – aveți AICI rețeta […]

    Reply
  2. Chisăliță 2.0 | Selgros Cauta Pasiunea says:
    June 21, 2019 at 5:38 pm

    […] tradițional făcut din fructe de vară, cunoscut la noi sub numele de chisăliță – aveți AICI rețeta originală – doar că, de data aceasta, vorbim despre o chisăliță reinterpretată pe […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Chec de post cu unt de arahide și nuci April 13, 2021
  • Budincă de post cu cacao. Gata în 15 minute! April 7, 2021
  • Ciuperci umplute cu măsline la cuptor Rețetă delicioasă DE POST April 2, 2021

Archives

June 2013
MTWTFSS
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
    Jul »

Copyright © 2021 · captivating theme by Restored 316