Chisalita, compot tradițional de vară
Nu este vară în care să nu îmi aduc aminte cu drag de una din mâncărurile cu care bunica ne răsfăţa, pe mine şi pe fratele meu atunci când eram copii.
În Moldova i se spune “chisalita” şi e de fapt un compot “îmbunătăţit” cu făină de porumb. E foarte simplu de făcut şi este un desert de vară potrivit atât pentru adulţi cât şi pentru copii.
De obicei se folosesc, la noi în Moldova, 3 feluri de fructe: cireșe dulci, cireșe amare și vișine. În alte părți ale țării știu că acest gen de desert tradițional românesc se face altfel. Cu prune, caise sau alte fructe. Dar eu așa îl știu de ani de zile și așa vă zic și vouă rețeta.
- 400 grame de cireşe dulci
- 400 grame de cireşe amare
- 400 grame de vişine
- 2 litri de apă
- 100 grame de faină de porumb
- zahăr , miere sau alt îndulcitor (după gust)
Mod de preparare chisalita:
- Chisăliţa e foarte simplu de făcut. Spălăm fructele, le punem într-un vas mare împreună cu 2 litri de apă şi le lăsăm să fiarbă până sunt aproape gata fierte, adică facem din ele un compot.
- Spre final turnăm “în ploaie” făina de porumb amestecând continuu ca să nu facă cocoloşi.
- Lăsăm pe foc în continuare până se fierbe şi făina (aproximativ 10 minute) şi este gata de servit :)
Notă: În reţeta originală se foloseşte şi zahărul care se pune la fiert împreuna cu fructele. Eu am preferat să o fac însă pe gusturile şi nevoile tuturor membrilor familiei aşa că nu am pus zahăr la fiert, ci am lăsat posibilitatea ca fiecare să îşi adauge după preferinţe direct în farfurie cantitatea considerată necesară.
Pentru mine şi cel mic am înlocuit zahărul cu mierea pe care am adăugat-o în momentul în care s-a mai răcit un pic compoziţia şi a ieşit foarte gustos. O putem servi atât caldă cât şi rece, a doua zi.
O altă variantă, reinterpretă, adică o viziune mai modernă a ”bătrânei” chisălițe o puteți vedea AICI
Poftă bună să aveţi!
Daca vrei sa fii la curent cu ultimele retete video,
aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
click AICI
Desertul nostru preferat când mergeam la bunici când eram mici. Chisalita de cirese negre, un deliciu.
aaaaahhh… cit am cautat reteta asta!!! facea si bunica mea, era desertul favorit de vara,n-am mai mincat de ani de zile… si-or mai fi multi pina o gust iar, nu-s cirese negre unde sint eu ?
:) :) Ma bucur ca am putut sa iti fiu de ajutor. Incearca sa o faci chiar si fara cirese negre. Nu o sa aiba acelasi gust dar macar iti faci o pofta. ;)
Bunica mea imi facea chisalita cu prune si paine. prune, paine si zahar fierte, atata tot. evenual si cu ceva scortisoara – un deliciu!
Cu paine? Interesant. Nu am auzit pana acum varianta asta. Din ce zona esti, Laura?
E delicioasa si chisalita de dude :-)
Gabriela, cum se face chisalita de dude? Tot asa cu faina de porumb? Si doar cu dude? Poate mai gasesc pe la noi dude si fac si eu :)
Am facut-o! E suuuper, arata mai rau decat cea cu faina de grau, trebuie sa te obisnuiesti cu gustul, dar una peste alta imi place tare si o s-o mai repet!
Ma bucur ca ti-a placut,Anca :)
Sa iti fie de bine!
arata delicioasa mamaliga asta cu fructe :)
Sa stii ca e :)
Astept impresii dupa ce o incerci ;)
Ce delicios arata :)
Nu numai arata delicios ci chiar e :p
suuuper! Eu cu faina de porumb n-am incercat pana acum, sambata imi fac si eu!
Asa se face, in mod traditional chisalita pe aici pe la noi prin Moldova :)
Dupa ce incerci varianta asta poate ne spui si daca ti-a placut ;)
Stra-bunica mea facea cu faina alba de grau, fac si eu in fiecare vara. Am sa o incerc neaparat