Budincă de cozonac – cea mai simplă rețetă
Anul acesta, de Paști, ca niciodată, s-a întamplat să rămânem cu mult cozonac care s-a cam învechit, uscat. Și, cum ai mei cam făceau mofturi și nu prea erau încântați să-l mănânce, am optat pentru o budincă de cozonac.
Mai făcusem, din cornurile școlare aduce de cel mic acasă, budincă de pâine și chiar în două variante, dulce și sărat. Cele 2 rețete de budincă de pâine în varianta dulce le puteți vedea AICI sau AICI iar cea sărată, AICI.
Acum am zis că să încerc să fac din cozonac o budincă și bine am făcut pentru că, evident, e mult mai gustoasă decât cea făcută din resturi de pâine.
Și nu doar atât. Dacă ne gândim la cozonac ca la un singur ingredient, această rețetă de budincă de cozonac are avea în total nici mai mult, nici mai puțin decât 3 ingrediente mari și late: cozonac, lapte și ouă. Cel puțin eu atât am pus.
Zahăr sau alte esențe nu am mai folosit pentru că mi s-a părut suficient de dulce cozonacul mai ales că era cu nucă și rahat. Evident că, dacă doriți sau dacă sunteți obișnuit cu un gust mai dulce de atât puteți adăuga zahăr în compoziția de ouă si lapte.
Vezi mai jos o altă variantă video a acestei rețete!
Apasă pe poză și ABONEAZĂ-TE și tu la canalul de Youtube.
Click și pe clopoțel pentru a fi la curent cu ce postez!
De asemenea mai există și variana de a adăuga fructe uscate sau cicolată sau alte ingrediente după preferință și gusturi. Dar cred că ele merg bine atunci când avem un cozonac mai sărăcuț, din cel ieftin, cumpărat de la magazin. În cazul unui cozonac făcut în casă cu de toate mi se pare exagerat să mai adaug altceva.
De obicei aceasta budincă de cozonac se consumă cu ceva gem pe deasupra sau cu înghețată. Dar se poate și fără. Și dacă e să mă întrebi pe mine aș zice că e un desert destul de caloric ca să mai fie nevoie să îi mai adaugi ceva alături mai ales că este foarte gustos.
- 850 grame de cozonac vechi
- 800 ml de lapte cu 1,5% grăsime
- 3 ouă medii
- o lingură de unt sau ulei și o lingură de pesmet pentru uns tava sau hârtie de copt
Mod de preparare pentru budincă de cozonac
- Aprindem cuptorul la 180 de grade.
- Tăiem cozonacul cuburi de aproximativ 2-3 centimetri și le punem într-un vas încăpător.
- Batem bine ouăle întregi și la final adăugăm laptele.
- Turnăm compoziția de lapte și ou peste bucățile de cozonac, amestecăm bine așa încât să se pătrundă toate bucățile de cozonac cu lichid și lăsăm minim 10 minute să se impregneze.
- Între timp pregătim și pregătim o tavă. Fie o ungem cu puțin ulei și apoi presărăm pesmet, fie punem în ea hârtie de copt. Eu am folosit un vas oval din yena.
- Turnăm compoziția de budincă în tavă și dăm tava în cuptorul încins pentru 40 de minute. Este gata când se rumenește deasupra și, dacă facem testul cu scobitoarea pe aceasta nu rămân urme.
- Scoatem din cuptor și lăsăm la răcit după care feliem și servim cu poftă. De asemenea se poate consuma și calda!
Să aveți spor la făcut budincă de cozonac!
[…] AICI cum se face si budinca din […]