Costiță de porc fără os gătită la cuptor cu miere și muștar
M-am trezit într-o zi că vine soțul meu de la cumpărături cu o bucată frumoasă de costiță de porc fără os. Eu îl trimisesem să cumpere o bucată de piept de porc pentru a reface rețeta de kaiser de casă și cum nu a găsit, dar bucata de costiță i-a făcut cu ochiul din galantar, nu s-a îndurat s-o lase acolo.
Trebuie să vă spun că, spre deosebire de mine, soțul meu este un carnivor înrăit. Genul acela de persoană care este de acord oricând că ”cea mai bună legumă e … carnea” :)
Noroc că nu e mofturos la mâncare și acceptă și variantele necarnivore ale rețetelor pe care le gătesc așa că în mare ne înțelegem în ce privește mâncarea.
Așa că, din când în când o friptură ca cea din rețeta de astăzi își găsește locul pe masa noastră. Iar o bucată așa mare ca aceasta ne ajunge pe câteva zile pentru că, evident, lângă ea mai adăugăm și ceva legume, gătite în fel și chip.
Am ales, de data asta să fac întreaga bucată de costiță la cuptor, cu o crustă de miere, muștar și condimente și am gătit-o mai întâi învelită în folie de aluminiu pentru o oră după care am desfăcut folia și am continuat gătirea până s-a făcut carnea.
- 1,2 kg coaste de porc fara os
- o lingură de muștar
- o lingură de miere
- o linguriță de boia de ardei (iute sau după preferințe)
- o linguriță de cimbru
- 3-4 căței de usturoi
- o linguriță cu sare
- un sfert de linguriță de piper
Mod de preparare pentru costiță de porc la cuptor cu miere și muștar
- Punem într-un vas miere, muștarul, condimentele și usturoil curățat și tăiat bucăți.
- Amestecăm bine după care ungem bucata de carne cu pasta formată.
- Învelim carnea în folie de aluminiu și o dăm la rece câteva ore sau până a doua zi. Eu am lăsat-o peste noapte pentru că așa mi-a fost comod.
- A doua zi scoatem carnea din frigider și o lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
- Aprindem cuptorul la 200 de grade.
- Punem carnea învelită în folie de aluminiu în tava de la cuptor.
- Dăm la cuptor pentru o oră după care desfacem folia și lăsăm libera carnea.
- Coborâm puțin temperatura la 180 de grade și lăsăm să se gătească încă jumătate de oră.
- Scoatem tava din cuptor și întoarcem carnea invers după care o dăm iar la cuptor pentru încă jumătate de oră.
- Scoatem iar și întoarcem cu fața în sus, cum era inițial și mai lăsăm încă o jumătate de oră.
- Când este gata scoatem carnea din cuptor, lăsăm 10 minute la răcit și apoi o tăiem felii și o consumăm cu poftă alături de un piure de cartofi, orez, o salată sau ceva legume gătite separat, în funcție de preferințele fiecăruia.
Să aveți poftă la costiță de porc fără os, la cuptor, cu miere și muștar!
Elena says
Arata f bine.
Si daca ar fi afumata??? Ar merge oare?
Claudia Vasilache says
Multumesc :) Cred ca merge si afumata. Noi nu afumam pentru ca nu avem afumatoare.
Luminita says
Buna ziua, Am o mica nelamurire: cosita de porc este afumata? Cu toate ca presupun ca nu este, as vrea sa stiu exact.
Claudia Vasilache says
Este cruda! Asa am cumparat-o de la carmangerie, sub denumirea asta: costita de porc dezosata :)