Tort cu mousse de căpșuni, delicios și mai ales ușor de făcut. Tort cu spumă de căpșuni.
Tort cu căpșuni și frișcă. Tort rapid cu căpșuni.
Poate ai să te întrebi?: ”o altă rețetă de tort cu căpșuni după ce ne-ai arătat-o pe cea de săptămâna trecută de la tortul Fraisier?” Ei bine, da. Așa s-a nimerit să fie deși când am intrat în bucătărie aveam cu totul și cu totul alt gând.
Adică tortul ăsta cu căpșuni ar fi trebuit de fapt să fie o prăjitură cu mousse de căpșuni. În final a fost un tort cu mousse de căpșuni. Asta pentru că bucătăreasa, a se citi ”eu”, a fost atât de căscată încât, în momentul în care a pregătit tava a lut-o pe cea rotundă, de tort, în loc să o ia pe cea pătrată pentru prăjituri.
Odată ce blatul de tort s-a copt în tavă rotundă era evident că prăjitura nu mai putea fi prăjitură ci urma să se transforme, de nevoie, în tort. Dar să știți că și reciproca e adevărată chiar dacă nu am testat-o.
Tortul poate fi făcut sub formă de prăjitură cu mousse de căpșuni. Eu zic să încercați voi varianta asta, de a-l face în tavă pătrată, sub formă de prăjitură și să îmi spuneți dacă am sau nu dreptate.
Înainte de a trece la scrisul rețetei să vă mai fac o sugestie. Dacă nu aveți chef să coaceți acel blat din ouă întregi, puteți adapta rețeta și folosi în loc de blat un strat de biscuiți sfărâmați așa cum am arătat în rețeta de prăjitură cu cremă bavareză de vanilie – vezi AICI, sau un blat copt de biscuite, ca de tartă, așa cum e în rețeta de bavareză cu căpșuni – vezi aici.
Până atunci însă, să vă spun cum am făcut tort cu mousse de căpșuni, o rețetă simplă, rapidă și ușor de făcut.
- blat din 3 oua
- 3 ouă
- 100 grame de făină albă de grâu
- 75 grame de zahăr
- o lingură cu ulei
- o linguriță cu esență de vanilie
- mousse de căpșuni cu frișcă
- 300 grame de căpșuni
- 50 de grame de zahăr
- 400 grame de smântână pentru frișcă cu 20% grăsime
- 10 grame de gelatină
- pentru ornat
- 400 grame de smântână pentru frișcă cu 30% grăsime
- o linguriță cu esență de vanilie
- o lingură cu vârf de zahăr pudră
- 2-3 căpșuni
Mod de preparare pentru rețeta de tort cu mousse de căpșuni
Blatul
- În primul rând pregătim blatul de tort Genoise, așa cum am explicat pe larg în rețeta de tort cu cremă de vanilie și căpșuni – vezi AICI. Modul de preparare îl puteți vedea și în video de mai jos. Diferă doar cantitățile. Tava are aceeași dimensiune, de 18 cm.
- După ce îl coacem, îl scoatem din tavă și îl lăsăm la răcit pe un grătar și noi continuăm pregătirile pentru tort. Tips&Trics: blatul în putem face cu o seara înainte dacă avem timp și chef. Nu durează mult și se face foarte ușor.
Mousse-ul de căpșuni
- Cât lăsăm blatul la răcit ne ocupăm de căpșuni. În primul rând le spălăm și le îndepărtăm codițele.
- Punem 200 de grame de căpșuni în vasul blenderului și le pasăm.
- Cu ajutorul unei strecurători separăm pulpa și semințele de sucul acestora.
- Punem sucul într-o crăticioară, adăugăm zahărul peste el și îl fierbem 2-3 minute după care îl dăm la rece.
Tips&trics: la fel ca și blatul, și siropul poate fi făcut cu o zi înainte. - Restul de căpșuni le tocăm cât mai mărunt pentru că le vom pune în mousse.
- Pregătim frișca bătând smântâna de 20% grăsime cu zahărul (vezi AICI mai multe sfaturi despre cum să faci frișcă din smântână naturală)
- Punem gelatina la înmuiat în 50 de ml de sirop răcit și lăsăm 5 minute să ”înghită lichidul” după care o topim/omogenizăm pe baie de aburi.
Tips& trics: în mod normal ar fi trebuit să topesc gelatina în apă dar nu am vrut să mai măresc cantitatea de lichid din mousse așa că am folosit ca și lichid siropul de căpșuni. - Încorporăm restul de sirop în frișca bătută bine.
- Lăsăm gelatina un minut la răcit după care luăm o lingură din compoziția de frișcă și căpșuni și o punem în cea cu gelatină. Amestecăm și mai adăugăm încă o lingură, două. În felul acesta temperăm gelatina, adică o aducem la aceeași temperatură cu a lichidului cu care o combinăm, mousse-ul în cazul nostru.
- Turnăm amestecul peste toată cantitatea de frișcă și căpșuni și amestecăm.
Asamblarea tortului
- Tăiem blatul de tort în două pe orizontală.
- În tava în care am copt blatul punem folie alimentară (ca să ne fie mai ușor de scos tortul) și la bază așezăm prima felie de blat Genoise.
- Turnăm peste ea compoziția de mousse de căpșuni.
- Peste aceasta punem a doua felie de blat și acoperim cu folie alimentară ca să nu se usuce după care punem tortul în frigider pentru câteva ore sau până a doua zi. Eu prefer să mă organizez în așa fel încât să stea la frigider pentru noapte. Așa sunt sigură că gelatina va avea timp să se închege.
- A doua zi facem iar frișcă, de data aceasta din smântâna de 30%, frișcă pe care o vom folosi pentru a acoperi întreg tortul iar cu o parte din ea vom face decoruri pe partea superioară a tortului, așezăm din loc în loc felii de căpșuni și presărăm fulgi de ciocolată. Asta ar fi o idee de decor dar se poate decora după gust și plăcere.
- Feliem și servi cu mare poftă! Vă asigur că este un tort foarte gustos, răcoros și ușor de făcut. Perfect pentru vară.
Notă: Pentru noi cantitatea de zahăr pusă în tort a fost suficient dar depinde mult de gusturi. Este posibil să mai trebuiască să adăugați mai mult zahăr în mousse. Așa că gustați înainte de a îmbina tortul.
Să aveți spor la făcut tort cu mousse de căpșuni!
Raluca says
Buna! Daca vreau sa inlocuiesc gelatina animala cu agar agar cat ar trebui sa folosesc? Multumesc.
Claudia Vasilache says
Buna, Raluca! Din pacate nu as sti ce sfat sa iti dau pentru ca nu am testat pana acum agar agar. Stiu doar ca acesta se fierbe, nu ca gelatina dar nu stiu si proportiile agar-agar/apa ca sa fac cumva o transformare si, cum ziceam, practic nu am testat…