Cornulețe fragede de post umplute cu halva
Nu este pentru prima dată când fac cornulețe de post. Am mai încercat cu diferite umpluturi, aș zice din cele clasice adică nucă, gem, rahat. Însă până acum nu am testat și umplutura cu halva.
Am auzit că se pot face și cornulețe fragede de post cu halva și curiozitatea m-a făcut să trec și la partea practică așa încât să pot vedea cât de gustoase sunt cu așa o umplutură.
Și cum pe perioada posturilor soțul meu meu cumpăra des halva am avut și umplutura la dispoziție. Îmi place și mie halvaua la gust dar o cam evit pentru că nu e prea recomandată celor ce au probleme cu fierea cum e și cazul meu.
Însă așa, de gustat sau pusă într-un cornuleț unde cantitatea de halva nu are cum să fie mare, mai merge din când în când.
Eu am făcut, ca de obicei un aluat de post cu ulei și borș dar dacă nu aveți borș puteți folosi și apă carbogazoasă sau vin. Cu borș de putină va ieși însă mult mai fraged aluatul.
- 700 grame de faină albă de grâu
- o cana de ulei (250 grame)
- o cana de borș (250 grame)
- 25 grame de drojdie proaspătă
- un sfert de lingurița de sare
- o lingură de zahăr
- un plic de zahăr vanilat
Mod de preparare pentru cornulețe fragede de post umplute cu halva
- Punem borșul într-un vas, adăugăm drojdia mărunțită și o dizolvam,
- Adăugăm uleiul, zahărul și sarea. Amestecam bine cu telul omogenizând compoziția.
- Adaugăm treptat și făina până când obținem un aluat consistent și care nu se prinde de mâini.
- Acoperim castronul cu un prosop și îl așezam la loc călduț pentru aproximativ o ora ( în funcție de cât de cald este în încăpere) până își dublează volumul.
- Intre timp, pregătim halvaua sfărâmițând-o cu o furculiță.
- Când aluatul a crescut aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim tava de la aragaz asezând în ea hârtie de copt.
- Împărtim aluatul în părti egale după care luăm, pe rând câte o parte și o punem pe masa de lucru presărată în prealabil cu făină.
- Întindem cu ajutorul sucitorului, punem o farfurie mare, întinsă, peste aluat și trasăm conturul decupând apoi, din aluat, un cerc.
- Cercul din aluat îl secționăm în 8 triunghiuri egale vezi poza de aici.
- Punem pe fiecare triunghi o cantitate mică de halva și apoi rulam formând cornulețele.
- Procedăm la fel cu restul de aluat până când terminam de făcut toate cornulețele pe care le așezăm în tavă.
- Dăm tava la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute până când se rumenesc pe deasupra.
- Când sunt gata, scoatem tava din cuptor, punem cornulețele pe un platou și le pudram din belșug cu zahar vanilat.
Să aveți spor la făcut cornulețe fragede de post cu halva!
[…] Dar să lăsăm amintirile și să revenim la cornulețele noastre tradiționale cu untură și smântână umplute cu gem sau cu nucă și gem sau cu rahat. Mai modern se pot umple și cu cremă de ciocolată tip Nutella. Sau știu eu, orice altceva vă trece prin minte. De exemplu, am pe blog o rețetă de cornulețe umplute cu halva. […]