Pizza de post cu legume cât mai multe
Cu această rețetă închei seria rețetelor de post care le-am publicat în ideea alcătuirii unui meniu festiv de post pe care o să apară săptămâna viitoare pe blog.
Când vine vorba de un fel de bază de post care să fie altceva decât ceea ce punem pe masă în fiecare zi e greu de făcut niște alegeri. Cu siguranță veți spune că o pizza ar face parte dintr-un meniu de zi cu zi, gen confort food. Și sunt și eu de acord cu asta.
Însă afirmația este valabilă mai mult pentru italieni decât pentru noi, românii care suntem obișnuiți să gătim mai degrabă o mâncare de fasole, o tocăniță de cartofi sau niște sarmale de post.
Ei bine, mie una această pizza de post cu legume mi s-a părut o idee foarte bună fiind și ușor de făcut și gustoasă.
Practic ai nevoie de un pic de aluat de pizza care nu necesită multa bătaie de cap ca să-l faci și diverse legume. Eu nu o să scriu și cantitățile de legume puse pe pizza din două motive:
- o pizza de post este foarte versatilă și legumele se pot pune în funcție de preferințe, folosind, de la ardei, roșii, dovlecel și până la conopidă sau broccoli.
- cantitățile de legume și proporțiile în care le combinăm pot, la fel, să varieze în funcție de gusturi. Se poate face o pizza cu mai mult legume sau cu mai puține. Am încercat ambele variante și mi-au plăcut.
Vezi cum se face și prăjitura de post cu morcov
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
De fapt mi-a plăcut pizza de post cu legume în diverse combinații și vă sfătuiesc și pe voi să experimentați, să vă jucați cu ingredientele/legumele folosite. La un moment dat am folosit chiar și niște brânză tofu pe care am fărâmițat-o și am împrăștiat-o peste legume.
- ***pentru aluat
- 250 grame de făină de grâu
- ¼ linguriță sare
- ½ cub drojdie proaspătă
- 1 linguriță de zahăr
- 2 linguri de ulei
- 150 ml apă
- ** pentru topping
- dovlecel
- ardei roșu
- ceapa rosie
- ciuperci (crude sau din conservă)
- măsline
- boabe de porumb din conservă
- 2-3 linguri de suc de roșii
Mod de preparare pentru pizza de post cu legume
- Începem prin a prepara aluatul, astfel: cernem făina într-un vas, adăugăm sarea și amestecăm.
- În alt vas punem drojdia, apa și zahărul și le dizolvăm
- Turnăm amestecul de drojdie și apă peste făina din vas, adăugăm și uleiul și frământăm un aluat dens care să nu se prindă de mâini.
- Acoperim cu un prosop și lăsăm la dospit, la loc cald, până își dublează volumul (aproximativ 30-40 minute).
- Între timp spălăm, curățăm și tăiem legumele.
- Când aluatul este crescut, aprindem cuptorul la 200 de grade și pregătim tava, tăvile în care îl vom coace așezând pe ele hârtie de copt.
- Împărțim aluatul în 2 sau chiar 3 dacă vrem să facem pizza mai mică, îl întindem pe suprafața de lucru cu ajutorul unui sucitor dându-i fie formă rotundă, fie pătrată.
- Ungem aluatul cu puțin bulion (nu punem mult pentru că dacă este prea ud nu se va mai coace bine blatul.
- Începem să așezăm peste aluat legumele pe rând după preferințe și imaginație. Dacă folosiți ceapă e de preferat să o puneți prima.
- Punem tava în cuptorul încins și lăsăm să se coacă aproximativ 20 de minute, până observăm că aluatul s-a rumenit pe margini.
- Scoatem din cuptor, lăsăm puțin la răcit după care o tăiem bucăți și o consumăm cu mare poftă.
Poftă bună la pizza de post cu legume!
Ivan Adriana says
O am si eu in plan pe zilele astea. Mi-e dor de pizza făcută în casă.
Claudia Vasilache says
Super! Ma bucur ca ti-am facut pofta :)