Aluat pentru pizza de casă – rețetă simpla și rapidă
Astăzi m-am gândit să vă scriu rapid cum facem noi în casă aluatul pentru pizza. De ceva timp am luat obiceiul și facem pizza în casă foarte des. Asta cam de când cel mic a dat de gustul acestui preparat.
Iar cel puțin pe timpul postului trecut am tot făcut pizza cu legume pentru noi și cu ceva cărniță pentru el. Asta pentru că se face foarte rapid și iese un blat de pizza crocant, exact cum îmi place mine.
Clar că nu va fi același blat de pizza ca la o pizza italiană făcută la origini adică coaptă într-un cuptor din acela ”adevărat”. Dar e aproape ca aceea pentru că iese blatul crocant.
Mie una nu îmi place pizza cu blat pufos și îmi e tare greu să înțeleg gusturile celor care preferă acest tip de blat de pizza. Însă, știți cum e spune… gusturile nu se discută. Aluatul despre care o să vă povestesc azi se poate ”adapta” și gusturilor acestei categorii de persoane care preferă un blat pufos.
Dacă nu vrei să coci o pizza tradițională, cu aluat dospit, făcut în casă ai și varianta aperitivului tip pizza a cărui rețetă video o poți vedea mai jos. Băiețelului meu i-a plăcut mult și această idee care uneori m-a scos din încurcătura.
Abonează-te și tu la canalul de Youtube
pentru a fi la curent cu ultimele rețete video
Dacă vă numărați printre cei cărora le place un blat de pizza pufos trebuie doar să lăsați mai gros aluatul, să nu îl întindeți prea tare. O să iasă puțin mai mică pizza dar cu blatul mai gros.
Noi îl întindem foarte bine și ne ajunge aluatul pregătit din cantitățile de mai jos pentru o pizza mare făcută în tava de la aragaz. Cantitatea este suficientă pentru 3 adulți și un copil (2 porții).
- 250 grame de faină albă de grâu
- un sfert de linguriță de sare
- o linguriță de zahăr
- 12 grame drojdie proaspătă (1/2 pachet)
- 2 linguri de ulei
- 150 ml de apă la temperatura camerei
Vezi aici o rețetă de pizza de post cu legume la care am și folosit acest aluat.
Mod de preparare rețeta de aluat pentru pizza de casă
- Dizolvam drojdia împreună cu zahărul în apa
- Sarea și faina cernută le punem într-un vas încăpător în care vom frământa aluatul.
- Dăm făina deoparte din mijlocul castronului formând astfel un crater/gol în care vom adăuga apa cu drojdia dizolvată.
- Frământăm aluatul amestecând lichidul cu făina și adăugând treptat uleiul. Vom obține un aluat moale dar care nu se lipește de mâini.
- Acoperim vasul cu un prosop de bucătărie sau cu folie alimentară și lăsăm la loc călduț să dospească până își dublează volumul. În funcție de temperatura existenta acesta va dospi mai repede sau nu. Dar cam în 30-40 de minte ar trebui să fie bun de folosit dacă avem și o drojdie bună.
- Când este crescut bine intindem aluatul pe masa de lucru și apoi îl punem tavă. Peste el adăugăm ingredientele și facem o pizza bună de casă.
Să ai spor la făcut aluat de pizza de casă!
o femeie says
Cu italian in birou am imbunatatit clasica reteta si renuntat la zahar, adaugat cateva linguri de gris in loc de cateva de faina, il intind pe gris sau malai, si dupa ce il intind il las 15min in tava sa creasca putin daca vreau pizza cu aluat pufos.
Acum iese pizzza fix pe gustul meu asa fac mult mai des: fac aluat pt 3-4 pizza si congelez, cand vreau sa fac, il scot de dimineatza si il las in frigider pana seara. E o mancare ieftina pentru ca valorific legumele la sfarsit de saptamana sau carnea dintr-un rest de friptura, branza care a inceput sa se usuce etc.