• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

March 28, 2017 · 30 Comments

Cum sa faci cea mai buna coliva din grau (arpacas)

De post (vegan)· Deserturi speciale

Spune si altora!
 521     
521
Shares

Cum sa faci cea mai buna coliva din grau (arpacas)

Vei spune ca sunt subiectiva astazi cand vreau sa iti spun cum sa faci cea mai buna coliva din grau. Insa eu asa zic, ca cea mai buna coliva mancata de mine este cea facuta de vecina mea, o doamna in varsta de peste 80 de ani. Sotie de dascal, stie reteta asta de ani de zile. Pai daca ea nu mai stie sa faca o coliva buna, cea mai buna coliva, atunci cine sa stie?!

Asa ca astazi pot spune ca avem un invitat in bucatarie. Nu am pregatit eu coliva pe care o vezi in imagine ci chiar vecina mea. La noi in Moldova, in timpul posturilor de peste an se mentine obiceiul stramosesc de a cinsti memoria celor trecuti la cele vesnice prin a da ceva de pomana. Am primit de la vecina noastra o farfuriuta cu coliva din grau.colivă din arpacaș

Nu e decorata ca pentru un praznic, asa cum pot vedea. Nu e deci, cum as putea zice, ”decorul oficial” ci unul facut de fiul meu dupa ce am primit-o. In mod traditional o coliva are si o cruce pe ea, facuta din diferite ingrediente.

De obicei se foloseste un fel de tipar si se presara zahar sau cacao pentru a face crucea de pe ea. In cazul nostru e o coliva ”mai putin oficiala” si te poate duce cu gandul mai spre un desert savuros de post.

coliva decorata traditional

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram, Youtube
Vino și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome
– apasă aici  pentru înscriere

Coliva o asociem din pacate cu moartea si ii dam asa, conotatii negative. Insa aceasta nu este nimic altceva decat un desert. Da, ce-i drept, un desert care se serveste la un praznic facut spre cinstirea memoriei celor adormiți.

In colajul de mai jos aveti mai multe poze cu diferite modele de decorat coliva pe care le-am primit de la diferite persoane pe Facebook. Sper sa va inspire si pe voi.

cum se decoreaza coliva din arpacas

Vezi mai jos si reteta video!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click pe clopotel pentru a fi la curent cu ultimele noutati video!

Insa la fel de bine poti face din coliva un desert delicios acum in perioada postului. Nu iti interzice nimeni decat probabil propria ta minte care face asocieri. Poti sa pregatesti aceeasi reteta cu grau sub alta denumire si sa o consumi in aceasta perioada. Sau oricand pentru ca este delicioasa si usor de facut.

3.3 from 3 reviews
Cum sa faci cea mai buna coliva din grau
 
Save Print
Prep time
60 mins
Cook time
60 mins
Total time
2 hours
 
Autor: Claudia
Recipe type: Desert
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
  • 1 kg de grau
  • 3 litri de apa
  • 500 grame de zahar
  • 500 grame de nuca macinata
  • o lingurita cu sare
  • esenta
  • stafide
  • coaja de lamaie, coaja de portocale
3.5.3251

Mod de preparare pentru cea mai buna coliva din grau (arpacas)

Daca folosesti grau, acesta se alege bob cu bob, se vantura si se bate in piua mare. Se vantura din nou si se pune intr-un vas curat dupa care se spala, in mod traditional in 9 ape, adica schimbi apa de 9 ori.

Asta daca vrei sa faci o coliva traditionala din grau pentru pomenirea mortilor. Daca folosesti arpacas nu mai trebuie sa zdrobesti boabele si nu le mai vanturi de pleava. In rest se prepara la fel.

Vecina mea, cea care mi-a dat reteta, spala insa graul doar in 3-4 apa frecandu-l in maini pana cand iese apa curata.

Iata si alte 2 modele de coliva decorata pe care le-am primit de la o doamna care face des coliva acasa

modele deosebite de coliva

Traditia spune ca atunci cand faci o coliva pentru pomenirea mortilor, inainte de a o pune la fiert trebuie sa spui o rugaciune de multumire catre Dumnezeu si sa pomenesti numele mortilor pentru care se face aceasta coliva. Se face semnul crucii peste vasul cu grau, de 3 ori si apoi abia se pune incepe prepararea termica propriu-zisa.

  • Se pune graul (arpacasul) la fiert, la foc mic, in apa cu sare amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda de fundul vasului in care il fierbi.
  • Spre final cand arpacasul a inflorit adica a fiert, se adauga zaharul si se mai fierbe putin, pana cand o lingura, infipta in acesta, sta dreapta si nu se misca. In acel moment este gata si se poate lua oala in care a fiert de pe foc.
  • Se rastoarna graul intr-un vas incapator si se adauga nuca, esentele, stafidele, coaja de lamaie sau portocala si se amesteca bine totul.
  • Se pune graul fiert si aromatizat pe platouri. Se face semnul crucii pe fiecare coliva, folosind cacao sau nuca macinata, se decoreaza cu bombonele mici sau cu jumatati de nuca si apoi se duce la biserica (daca este facuta pentru pomenire).

**** Daca o facem pentru noi in casa, ca si desert de post putem sa sarim peste partea cu decoratul si sa o consumam ca atare, asezata in farfurii. Este buna si calda si rece.

coliva din grau

Traditia stramoseasca religioasa din unele zone spune ca se duc la biserica doua platouri cu coliva. Unul pentru toti cei adormiti si altul pentru cei carora nu li s-a facut pomenirea de un an. Coliva este insotita de pomelnice si lumanari.


Spune si altora!
 521     
521
Shares
 
521
Shares
 521    
« Chiftelute din peste (fara ou)
Economiseste cu Jamie – Jamie Oliver (recenzie) »

Comments

  1. monica hudson says

    January 24, 2021 at 12:43 am

    “Italian farro” is the best

    Reply
  2. monica hudson says

    January 24, 2021 at 12:41 am

    Hello!
    in loc de grau, eu folosesc “italian farro”
    se gaseste fara probleme in magazinele alimentare si fierbe in 10 minute.
    Un grau sau arpacas potrivit pt coliva este greu de gasit in diaspora.
    Rezultatul e o coliva delicioasa, care e moale si plina de aroma, daca urmati reteta de mai sus.
    Adaug si 1 lingura esenta de lamaie, e f placuta la gust ::)))
    Sa nu aveti nevoie!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      January 24, 2021 at 5:47 pm

      Multumim pentru sugestie! Nu stiam ca in afara nu se gaseste arpacas ca pe la noi. E bine de stiu cu ce se poate inlocui :)

      Reply
      • Mihaela says

        June 1, 2021 at 9:25 am

        Foarte bun este și ” orzo perlato ”, eu aici în Italia folosesc aceasta.
        Să nu aveți nevoie!

        Reply
        • Claudia Vasilache says

          June 1, 2021 at 10:49 am

          Multumim pentru recomandare :) Sa dea Domnul sa nu fie nevoie! :)

          Reply
  3. Dana says

    January 27, 2020 at 4:33 am

    Can you translate Grau recipe into English ?

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      January 27, 2020 at 9:09 am

      Dana, you have ”Google Translate” for all the text. It doesn’t work?
      The word ”grau” in english means ”grain” or ”wheat”.

      Reply
      • Luiza says

        August 17, 2022 at 9:47 pm

        Incercati sa găsiți la un magazin mediteranian grecesc.

        Reply
    • Dana says

      January 29, 2020 at 3:58 am

      Can you give To me the recipe in English

      Reply
      • Claudia Vasilache says

        January 29, 2020 at 9:07 am

        Dana, please, use Google Translate. Copy the text form here and put it there. It’s more easier like this. I can’t pu here, in a comment, all the text in english. Thanks for understanding.
        https://translate.google.com

        Reply
  4. Ionica says

    December 6, 2019 at 9:08 pm

    A trecut in nefiinta? Pai la ce mai faceti coliva daca ginditi ca a trecut in nefiinta ?! Va recomand sa intrebati un preot ce inseamna exact trecerea in nefiinta.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      December 7, 2019 at 5:14 pm

      Multumesc pentru precizare. Da, aveti dreptate. Corect este ”a trecut la cele vesnice”. Nu mi-am dat seama de greseala si am preluat vorba populara. Dar acum ca mi-ati atras atentia am corectat.

      Reply
  5. Dana says

    March 15, 2019 at 8:00 am

    Ca adaos la toate…eu pun ulei…scoate aromele in evidenta si nu e asa rigida.Pofta buna!! Si Dumnezeu sa-i ierte pe cei adormiti!!!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      March 15, 2019 at 8:39 am

      Interesanta ideea cu uleiul! Multumesc pentru ca ne-ai spus si noua! Am sa incerc si eu.
      Dumnezeu sa va auda!

      Reply
  6. constanta says

    November 1, 2018 at 7:01 pm

    Este exact invers de cum ati spus d-stra. Zaharul se pune axact asa cum specifica reteta de mai sus, daca il puneti dupa ce se raceste putin veti avea o coliva din care curge siropul si va spune asta una care face colive de vreo 25 de ani.

    Reply
    • Marilena says

      March 14, 2019 at 9:53 pm

      Adevărat . Și mama mea face la fel, o fierbe până sta lingură de lemn dreapta in ceaun! Chiar daca e mai “țeapănă”, noua așa ne place, nu să curgă siropul din ea !

      Reply
      • Claudia Vasilache says

        March 15, 2019 at 8:40 am

        Exact asa imi place si mie! Am mai mancat si alte variante de coliva, ceva mai ”lesinate” si nu mi-au placut deloc.

        Reply
  7. Roxana says

    May 25, 2018 at 4:42 pm

    Mulțumesc pentru ați impartasit rețeta vecinei. A ieșit o colivă bună. Mama mea, Dumnezeu sa o odihneasca, îmi tot spunea sa fiu atenta cum face ea, dar spuneam mereu ca mai e timp! A venit timpul! Toate cele bune!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      May 25, 2018 at 5:24 pm

      Cu mare placere! Ma bucur ca v-a iesit si mai ales ca v-a placut! Toate cele bune si dumneaoastra! :)

      Reply
  8. Carmen says

    April 15, 2018 at 8:30 am

    Multumesc pt reteta a iesit super , o reteta foarte buna

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      April 15, 2018 at 9:34 am

      Cu placere! Multumesc si eu pentru feedback :) MA bucur ca v-a placut cum a iesit!

      Reply
  9. Gabi says

    March 1, 2018 at 3:25 pm

    Zaharul nu se fierbe cu graul ci se pune dupa ce a fiert si s-a racit putin. In caz contrar, iese apoasa. Cum ati scris cred ca iese foarte rigida.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      March 1, 2018 at 4:21 pm

      Am scris exact cum o face vecina mea care are 80 de ani si deci e ceva timp de cand tot face coliva. Am si specificat asta in retete, faptul ca NU este a mea ci e dupa o reteta veche si testata de ”N” ori in decursul timpului!

      Reply
    • Rita says

      February 19, 2020 at 9:43 pm

      La coliva facuta din grau, zaharul se adauga in coliva aproape racita. La cea din arpacas zaharul se adauga spre finalul fieberii, asa cum este scris in reteta doamnei. Coliva din grau fierbe mai mult, se scade foarte bine, astfel incat la adaugarea zaharului sa nu curga de pe platou. Daca nu ai dat graul prin piua, se alege bob cu bob, se clocoteste de cateva ori, se acopera si se lasa la racit. Graul se va umfla, apoi se pune din nou la fiert, pana scade toata apa sau asa cum scrie si in reteta doamnei, lingura de lemn ,,sta,, dreapta. se lasa la racit, se da prin masina de tocat o parte din grau, apoi se amesteca tot cu zahar, coaja de lamaie, portocala, esenta de rom, stafide (care absorb si ele un eventual surplus de apa) nuca si apoi se pune pe platou si se orneaza. Coliva de grau este mai greu de facut, ca timp de fierbere, dar este parca mai gustoasa. Important este sa ne amintim de cei plecati dincolo si sa le cinstim memoria. Din grau sau arpacas, coliva este buna atunci cand e facuta cu putin suflet, ca orice mancare”!

      Reply
  10. Giorgi says

    February 4, 2018 at 7:35 pm

    Multumesc pentru reteta.O sa o fac si eu.S-a strecurat o mica eroare :,,ca si desert” Este o constructie gresita in acest caz.

    Reply
  11. Laura says

    October 19, 2017 at 1:57 pm

    Vai, ce bunatate! Baietii mei sunt innebuniti dupa coliva

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      October 19, 2017 at 5:26 pm

      Da? Al meu e mofturos si mananca doar bomboanele :))

      Reply
  12. Cristina Dragomir says

    March 28, 2017 at 11:39 pm

    bre, aici nu te cred ca faci cea mai buna coliva. Cea mai buna coliva o face mama. Dar tot cam asa procedeaza :D

    Reply
    • Claudia V says

      March 29, 2017 at 7:20 am

      Bre, nu eu fac cea mai buna coliva ci vecina mea :))) De la ea am furat reteta. Face o colivva … yammy :)

      Reply

Trackbacks

  1. Cartea de rețete online a anului 2017 - Lecturi si Arome says:
    January 13, 2018 at 12:53 pm

    […] Colivă din grâu (arpacaș) […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

March 2017
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« Feb   Apr »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316