Cum sa faci cea mai buna coliva din grau (arpacas)
Vei spune ca sunt subiectiva astazi cand vreau sa iti spun cum sa faci cea mai buna coliva din grau. Insa eu asa zic, ca cea mai buna coliva mancata de mine este cea facuta de vecina mea, o doamna in varsta de peste 80 de ani. Sotie de dascal, stie reteta asta de ani de zile. Pai daca ea nu mai stie sa faca o coliva buna, cea mai buna coliva, atunci cine sa stie?!
Asa ca astazi pot spune ca avem un invitat in bucatarie. Nu am pregatit eu coliva pe care o vezi in imagine ci chiar vecina mea. La noi in Moldova, in timpul posturilor de peste an se mentine obiceiul stramosesc de a cinsti memoria celor trecuti la cele vesnice prin a da ceva de pomana. Am primit de la vecina noastra o farfuriuta cu coliva din grau.
Nu e decorata ca pentru un praznic, asa cum pot vedea. Nu e deci, cum as putea zice, ”decorul oficial” ci unul facut de fiul meu dupa ce am primit-o. In mod traditional o coliva are si o cruce pe ea, facuta din diferite ingrediente.
De obicei se foloseste un fel de tipar si se presara zahar sau cacao pentru a face crucea de pe ea. In cazul nostru e o coliva ”mai putin oficiala” si te poate duce cu gandul mai spre un desert savuros de post.
Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram, Youtube
Vino și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome
– apasă aici pentru înscriere
Coliva o asociem din pacate cu moartea si ii dam asa, conotatii negative. Insa aceasta nu este nimic altceva decat un desert. Da, ce-i drept, un desert care se serveste la un praznic facut spre cinstirea memoriei celor adormiți.
In colajul de mai jos aveti mai multe poze cu diferite modele de decorat coliva pe care le-am primit de la diferite persoane pe Facebook. Sper sa va inspire si pe voi.
Vezi mai jos si reteta video!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click pe clopotel pentru a fi la curent cu ultimele noutati video!
Insa la fel de bine poti face din coliva un desert delicios acum in perioada postului. Nu iti interzice nimeni decat probabil propria ta minte care face asocieri. Poti sa pregatesti aceeasi reteta cu grau sub alta denumire si sa o consumi in aceasta perioada. Sau oricand pentru ca este delicioasa si usor de facut.
- 1 kg de grau
- 3 litri de apa
- 500 grame de zahar
- 500 grame de nuca macinata
- o lingurita cu sare
- esenta
- stafide
- coaja de lamaie, coaja de portocale
Mod de preparare pentru cea mai buna coliva din grau (arpacas)
Daca folosesti grau, acesta se alege bob cu bob, se vantura si se bate in piua mare. Se vantura din nou si se pune intr-un vas curat dupa care se spala, in mod traditional in 9 ape, adica schimbi apa de 9 ori.
Asta daca vrei sa faci o coliva traditionala din grau pentru pomenirea mortilor. Daca folosesti arpacas nu mai trebuie sa zdrobesti boabele si nu le mai vanturi de pleava. In rest se prepara la fel.
Vecina mea, cea care mi-a dat reteta, spala insa graul doar in 3-4 apa frecandu-l in maini pana cand iese apa curata.
Iata si alte 2 modele de coliva decorata pe care le-am primit de la o doamna care face des coliva acasa
Traditia spune ca atunci cand faci o coliva pentru pomenirea mortilor, inainte de a o pune la fiert trebuie sa spui o rugaciune de multumire catre Dumnezeu si sa pomenesti numele mortilor pentru care se face aceasta coliva. Se face semnul crucii peste vasul cu grau, de 3 ori si apoi abia se pune incepe prepararea termica propriu-zisa.
- Se pune graul (arpacasul) la fiert, la foc mic, in apa cu sare amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda de fundul vasului in care il fierbi.
- Spre final cand arpacasul a inflorit adica a fiert, se adauga zaharul si se mai fierbe putin, pana cand o lingura, infipta in acesta, sta dreapta si nu se misca. In acel moment este gata si se poate lua oala in care a fiert de pe foc.
- Se rastoarna graul intr-un vas incapator si se adauga nuca, esentele, stafidele, coaja de lamaie sau portocala si se amesteca bine totul.
- Se pune graul fiert si aromatizat pe platouri. Se face semnul crucii pe fiecare coliva, folosind cacao sau nuca macinata, se decoreaza cu bombonele mici sau cu jumatati de nuca si apoi se duce la biserica (daca este facuta pentru pomenire).
**** Daca o facem pentru noi in casa, ca si desert de post putem sa sarim peste partea cu decoratul si sa o consumam ca atare, asezata in farfurii. Este buna si calda si rece.
Traditia stramoseasca religioasa din unele zone spune ca se duc la biserica doua platouri cu coliva. Unul pentru toti cei adormiti si altul pentru cei carora nu li s-a facut pomenirea de un an. Coliva este insotita de pomelnice si lumanari.
“Italian farro” is the best
Hello!
in loc de grau, eu folosesc “italian farro”
se gaseste fara probleme in magazinele alimentare si fierbe in 10 minute.
Un grau sau arpacas potrivit pt coliva este greu de gasit in diaspora.
Rezultatul e o coliva delicioasa, care e moale si plina de aroma, daca urmati reteta de mai sus.
Adaug si 1 lingura esenta de lamaie, e f placuta la gust ::)))
Sa nu aveti nevoie!
Multumim pentru sugestie! Nu stiam ca in afara nu se gaseste arpacas ca pe la noi. E bine de stiu cu ce se poate inlocui :)
Foarte bun este și ” orzo perlato ”, eu aici în Italia folosesc aceasta.
Să nu aveți nevoie!
Multumim pentru recomandare :) Sa dea Domnul sa nu fie nevoie! :)
Can you translate Grau recipe into English ?
Dana, you have ”Google Translate” for all the text. It doesn’t work?
The word ”grau” in english means ”grain” or ”wheat”.
Incercati sa găsiți la un magazin mediteranian grecesc.
Can you give To me the recipe in English
Dana, please, use Google Translate. Copy the text form here and put it there. It’s more easier like this. I can’t pu here, in a comment, all the text in english. Thanks for understanding.
https://translate.google.com
A trecut in nefiinta? Pai la ce mai faceti coliva daca ginditi ca a trecut in nefiinta ?! Va recomand sa intrebati un preot ce inseamna exact trecerea in nefiinta.
Multumesc pentru precizare. Da, aveti dreptate. Corect este ”a trecut la cele vesnice”. Nu mi-am dat seama de greseala si am preluat vorba populara. Dar acum ca mi-ati atras atentia am corectat.
Ca adaos la toate…eu pun ulei…scoate aromele in evidenta si nu e asa rigida.Pofta buna!! Si Dumnezeu sa-i ierte pe cei adormiti!!!
Interesanta ideea cu uleiul! Multumesc pentru ca ne-ai spus si noua! Am sa incerc si eu.
Dumnezeu sa va auda!
Este exact invers de cum ati spus d-stra. Zaharul se pune axact asa cum specifica reteta de mai sus, daca il puneti dupa ce se raceste putin veti avea o coliva din care curge siropul si va spune asta una care face colive de vreo 25 de ani.
Adevărat . Și mama mea face la fel, o fierbe până sta lingură de lemn dreapta in ceaun! Chiar daca e mai “țeapănă”, noua așa ne place, nu să curgă siropul din ea !
Exact asa imi place si mie! Am mai mancat si alte variante de coliva, ceva mai ”lesinate” si nu mi-au placut deloc.
Mulțumesc pentru ați impartasit rețeta vecinei. A ieșit o colivă bună. Mama mea, Dumnezeu sa o odihneasca, îmi tot spunea sa fiu atenta cum face ea, dar spuneam mereu ca mai e timp! A venit timpul! Toate cele bune!
Cu mare placere! Ma bucur ca v-a iesit si mai ales ca v-a placut! Toate cele bune si dumneaoastra! :)
Multumesc pt reteta a iesit super , o reteta foarte buna
Cu placere! Multumesc si eu pentru feedback :) MA bucur ca v-a placut cum a iesit!
Zaharul nu se fierbe cu graul ci se pune dupa ce a fiert si s-a racit putin. In caz contrar, iese apoasa. Cum ati scris cred ca iese foarte rigida.
Am scris exact cum o face vecina mea care are 80 de ani si deci e ceva timp de cand tot face coliva. Am si specificat asta in retete, faptul ca NU este a mea ci e dupa o reteta veche si testata de ”N” ori in decursul timpului!
La coliva facuta din grau, zaharul se adauga in coliva aproape racita. La cea din arpacas zaharul se adauga spre finalul fieberii, asa cum este scris in reteta doamnei. Coliva din grau fierbe mai mult, se scade foarte bine, astfel incat la adaugarea zaharului sa nu curga de pe platou. Daca nu ai dat graul prin piua, se alege bob cu bob, se clocoteste de cateva ori, se acopera si se lasa la racit. Graul se va umfla, apoi se pune din nou la fiert, pana scade toata apa sau asa cum scrie si in reteta doamnei, lingura de lemn ,,sta,, dreapta. se lasa la racit, se da prin masina de tocat o parte din grau, apoi se amesteca tot cu zahar, coaja de lamaie, portocala, esenta de rom, stafide (care absorb si ele un eventual surplus de apa) nuca si apoi se pune pe platou si se orneaza. Coliva de grau este mai greu de facut, ca timp de fierbere, dar este parca mai gustoasa. Important este sa ne amintim de cei plecati dincolo si sa le cinstim memoria. Din grau sau arpacas, coliva este buna atunci cand e facuta cu putin suflet, ca orice mancare”!
Multumesc pentru reteta.O sa o fac si eu.S-a strecurat o mica eroare :,,ca si desert” Este o constructie gresita in acest caz.
Vai, ce bunatate! Baietii mei sunt innebuniti dupa coliva
Da? Al meu e mofturos si mananca doar bomboanele :))
bre, aici nu te cred ca faci cea mai buna coliva. Cea mai buna coliva o face mama. Dar tot cam asa procedeaza :D
Bre, nu eu fac cea mai buna coliva ci vecina mea :))) De la ea am furat reteta. Face o colivva … yammy :)