5 sfaturi ca sa te mentii sanatos pe timpul iernii
O viata sanatoasa inseamna sa apelezi foarte rar sau chiar deloc la medicamente. Cel mai curat si sanatos corp este cel puternic din interior, care are un sistem imunitar capabil sa lupte cu agresiunile externe. Si cand daca nu iarna, cand atunci sunt aceste agresiuni mai intense?
Pe timpul iernii organismul trebuie sa lupte cu frigul si cu oboseala pe care acesta o induce firesc. Tot iarna corpul trebuie sa faca fata schimbarilor bruste de temperatura, la trecerea din casa afara sau din birou, loc de munca, magazin spre mediul exterior.
Cateva sfaturi utile din partea specialistilor, dar si din intelepciunea milenara a popoarelor, ne vor arata cum sa ne mentinem sanatosi pe timpul iernii. Dar atentie, de frig tot trebuie sa ne protejam purtand haine potrivite si uscate si limitand expunerea la temperaturi extreme.
1. Fa miscare chiar daca e frig afara. Stii doar cum se spune: ”Minte sanatoasa in corp sanatos”. Miscarea este importanta pentru sanatatea ta fizica dar si mentala asa ca renunta pe cat posibil la deplasarile cu masina, la urcatul scarilor folosind liftul. Fa miscare in aer liber alegand plimbari de macar jumatate de ora prin parc chiar daca ninge si e zapada.
De asemenea poti practica si sporturi de iarna cum ar si patinaj, sanius sau schi. Evident daca ai unde. Sportul, miscarea in general ajuta plamanii si inima sa functioneze la nivel optim si ne ajuta sa luptam impotriva starilor de depresie prin faptul ca se stimuleaza astfel secretia de serotonina si dopamina.
2. Consuma multe fructe si legume proaspete. Da, stiu, ai sa spui ca este dificil iarna sa consumi fructe si legume proaspete. Dar nu e chiar asa. Poti consuma fructe de sezon cum ar fi portocale, mandarine, clementine, kiwi etc.
Poti face asta, fie pur si simplu pregatindu-ti o salata de fructe in care sa mai pui si niste seminte, fie folosind un storcator de fructe – ca acesta de aici – si facandu-ti sucuri sau smothie-uri. In smoothie-uri poti pune si legume de sezon si in felul acesta combinatia este si mai benefica organismului.
3. Hidratarea este importanta si pe timpul iernii. De fapt hidratarea buna a corpului nu tine de anotimp. Ea trebuie sa fie facuta zilnic. Pe timpul iernii poti bea, pe langa sucurile din fructe si legume, multe ceaiuri din plante. In general orice fel de plante sunt bune a fi folosite la ceaiuri (exceptie cele care au contraindicatii).
Ceaiul verde si cel negru ar fi recomandate in mod special datorita continutului ridicat de antioxidanti care ne poate ajuta sa ne mentinem sanatosi. Evita in schimb bauturile care contin zahar si/sau cofeina, care mai degraba favorizeaza deshidratarea si slabesc sistemul imunitar.
4. Consuma alimente fermentate. Este stiut faptul ca alimentele fermentate au probiotice naturale. Consumul acestora ajuta deci la mentinerea sanatatii florei intestinale si sprijina organismul in lupta cu bacteriile daunatoare.
Consuma deci, pe cat posibil iaurt si kefir sau legume fermentate cum ar fi castravetii murati, varza murata (pe care o poti face chiar si acum pe timpul iernii – vezi aici cum) etc. Consumand alimente fermentate ajuti organismul sa asimileze mai bine nutrientii esentiali din celelalte alimente consumate si imbunatatesti digestia.
5. Gateste acasa. Sfatul acesta este valabil pentru un stil de viata sanatos nu doar pe timpul iernii. In felul acesta eviti pe cat posibil produsele de tip fast food sau cele semipreparate. Cand gatesti, evitata pe cat posibil alimentele rafinate cum ar fi faina alba sau zaharul. Consumul acestora, mai ales in perioadele in care se anunta epidemie de gripa iti fac mai mult rau decat bine, suprimand sistemul imunitar.
E simplu sa gatesti acasa chiar daca ti se pare ca nu e asa si ca vei fi nevoit sa stai cu orele in bucatarie. In ziua de azi exista multe aparate electrocasnice moderne care te ajuta sa scurtezi timpul petrecut in bucatarie si sa gatesti rapid o mancare sanatoasa. Poti face, de exemplu, o supa crema de legume, diverse salate, carne la cuptor, paste cu diferite sosuri etc. Tine cont de faptul ca, gatind acasa tu esti cel ce controleaza ingredientele din mancare si adaosul de zahar si sare.
Tu cum procedezi pe timpul iernii ca sa fii mereu in forma si sa tii racelile departe de tine? Hai sa mai adunam impreuna cateva sfaturi care pot fi de ajutor si celorlalti.
Leave a Reply