Paste cu somon afumat si Gorgonzola. Suna sofisticat si pretentios. Nu-i asa? Ei bine, pe cat de sofisticat suna pe atat de usor se fac. Este genul de mancare gata in 15 minute. Hai sa zicem 20 daca apa fierbe mai greu.
Cat fierbe apa pentru paste si apoi pastele numai bine tu faci sosul cu somon afumat si branza Gorgonzola. O combinatie putin mai neobisnuita, ce-i drept dar, ne mai rasfatam si noi dini cand in cand cu ceva bun? Nu meritam?
Eu nu prea sunt fan Gorgonzola si nu imi place sa o mananc ca atare. Cumpar rar si doar cand gasesc la pret redus in supermarket. Insa uneori simt nevoia sa ma rasfat putin si sa ies din cotitianul monoton (mancarea de zi cu zi) si sa gatesc altceva.
Norocul meu acum a fost ca in ziua in care era Gorgonzola in oferta am gasit si somon afumat la pret foarte bun. Asa ca pe mancarea asta, asa pretentioasa cum suna ea, nu cred ca am dat mai mult de 10 ron. Si a fost un pranz pentru 3 persoane. Destul de economic, zic.
- 300 grame de paste (penne)
- 100 grame de somon
- 75 grame de branza Gorgonzola
- 100 ml de vin alb
- 50 ml ulei de masline
- o ceapa mica
- 150 grame de smantana pentru gatit
Mod de preparare pentru paste cu somon afumat si Gorgonzola
- Punem o oala mare cu apa cu sare la fiert si cand aceasta clocoteste adaugam pastele. Eu am folosit de tip ”penne”. Cand sunt gata le strecuram si le adaugam peste sos.
- Cat timp fierb pastele ne ocupam de sos si incepem prin a curata si taiam marunt ceapa.
- Taiem bucati si somonul afumat.
- Intr-o tigaie antiaderenta punem uleiul (se poate folosi si unt in loc de ulei) si il incingem
- Adaugam ceapa tocata marunt si lasam sa se rumeneasca 1-2 minute dupa care adaugam somonul.
- Amestecam, lasam sa se mai gateasca inca 1 minut si cand acesta si-a schimbat culoarea adaugam vinul (stingem cu vin) si lasam inca 5 minute, sa se gateasca totul si sa scada vinul adaugat.
Vezi mai jos cum se face pastele cu somon afumat si smantana
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
- Cand vinul s-a evaporat adaugam branza Gorgonzola taiata cuburi si amestecam ca aceasta sa se topeasca.
- Dupa ce branza s-a topit adaugam si smantana. Amestecam si lasam la gatit inca 5 minute ca sa se ingroase putin.
- Oprim focul si adaugam pastele fierte al dente. Daca folosim o tigaie mai putin incapatoare este de preferat sa adaugam sosul peste pastele scurse de apa si puse inapoi in oala in care au fiert.
- Amestecam totul bine, cat timp oala este pe foc si servim calde.
Pofta buna la paste cu somon afumat si Gorgonzola!
Cristina Dragomir says
Suna foarte bine pentru weekend cand ne mai permitem sa facem arogante culinare de genul asta. Am zis ca anul asta mananc mai sanatos, deci mai usor cu paste cu smantana si chestii de genul.
Claudia V says
Pai da, asta e un fel de mancare pe care oricum nu ni-l permitem in fiecare zi dar din cand in cand sa ne rasfatam si noi, nu? :)
Mihaela says
Eu am mâncat la un restaurant, cred că un fel asemanator de paste, la care au fost adăugate câteva boabe de rodie si busuioc verde tocat mărunt…gustul acrișor de rodie s-a potrivit perfect cu sosul puțin dulce, iar de busuioc nu mai zic :) Mulțumesc de rețetă, am mai încercat și alte variante, cu care nu prea am avut succes, dar asta îmi dă un feeling pozitiv! :)
Claudia V says
Cu placere! Oh, da ce idee minunata! Rodie si busuioc. Foarte interesant! Data viitoare cand mai fac am sa incerc asa :)
o femeie says
Eu fac paste cu somon si sos alb destul de des, variatiuni nu neaparat cu Gorgonzolla (am luat si ementaller, si brie, ce gasesc ieftin). Somonul fume il cumpar desi nu e cel mai ok produs, eu il consider fast food si mai sar partea cu ceapa si uleiul (de ceva ani incerc sa nu mai tratez termic uleiul) asa ca varianta simplificata e : pun branza in oala, dupa 1 min.adaug smantana, apoi somon fume taiat marunt si o conserva de ficat de cod taiat si mai marunt altfel nu stiu cum sa il servesc) si pastele. Fix 15 min.
Am facut si cu somon congelat, din ala salbatec (e roz gri si nu e atat de gras, dar e mult mia sanatos), asa ca incep tigaia cu 2 portii de somon congelat pe care l-am tocat de congelat sa grabesc procesul tigaii, pun capac (are apa cacalau) si se dezgheatza si face in suc propriu in10 min. si continui cu branzica, smantana.
Dar nu am pus vin niciodata, asa ca ma voi destrabala ca am 2 sticle de vin la indemana plus am primit una de tzara, de la un vecin basarabean (marfa de contrabanda din aia negru de coloreaza buzele).
A, merge si cu resturi de branza grasa uscata din frigider. Un fel de cleaning the fridge :).
Si mai adaug uneori si brocolli fiert 5 min. in farfurie, pt culoare.
Claudia V says
Imi place ideea cu broccoli. Am sa incerc broccolli si sos din branza cu smantana. Sigur iese bun.
Ceapa o poti cali in unt. Eu am preferat uleiul de masline pentru ca oricum nu am prajit-o. E mai mult gatita in vin decat in ulei ;)