Chiftelute cu linte rosie si conopida
Chiftelute cu linte rosie am mai facut si nu o singura data. Imi place lintea si mi se pare mai usor de gatit decat fasolea care trebuie fiarta mult timp. Lintea rosie cel putin este atat de usor de gatit incat iti vine sa o incluzi in meniu cat de des posibil.
Daca e sa ma intrebi pe mine, totusi cea mai potrivita pentru a face chiftelute este lintea verde. E putin mai tare. Lintea rosie este mai moale si mai potrivita pentru un pate vegetal de casa.
Asta insa nu m-a impiedicat sa incerc si o varianta de chiftelute de linte si conopida la care am folosit linte rosie. As fi putut sa folosesc pur si simplu doar linte dar cum aveam o bucatica de conopida ramasa negatita am zis, ”de ce nu?” si am pus-o si pe aceasta la fiert. Apoi am combinat-o cu lintea fiarta si am facut niste delicioase chiftelute cu linte rosie si conopida.
- 250 grame de linte rosie
- 200 grame de conopida
- o ceapa medie
- un morcov mare
- trei linguri de tarate de psillyum
- patru linguri de pesmet
- o mana de patrunjel tocat marunt
- trei catei de usturoi
- o lingurita de sare
- un varf de cutit de piper
- patru-cinci linguri de faina
- ulei
Reteta de chiftelute cu linte rosie si conopida
- Cu o seara inainte punem lintea la inmuiat in apa cu putin otet.
- A doua zi scurgem lintea de apa in care a stat peste noapte, o clatim si adaugam apa cat cuprinde si putina sare, dupa care o punem la fiert impreuna cu morcovul ras si ceapa taiata in patru.
- Fierbem lintea pana cand scade apa si aceasta se gateste.
- In acelasi timp punem la fiert in alta oala apa cu sare si cand aceasta ajunge la punctul de fierbere adaugam buchetele de conopida.
- Fierbem conopida 5 minute cat sa se inmoaie si apoi o dam deoparte.
- Dupa ce lintea si conopida s-au gatit le lasam la scurs. Lintea (cu morcovul si ceapa) o punem intr-o sita deasa sa se scurga cat mai bine de zeama.
- Cand sunt bine scurse si racite le pasam impreuna cu ajutorul robotului de bucatarie sau a mini chopperului – eu folosesc unul ca acesta de aici.
- In acesta compozitie adauga taratea de psillyum – gasesti aici, pesmetul usturoiul patrunjelul tocat si sare dupa gust.
- Trebuie sa obtinem o compozite care se poate modela usor in maine. Nu tare dar nici prea moale, lipicioasa. Daca mai este nevoie, pentru a obtine acest aluat, se mai poate adauga pesmet. E in functie de cat de bine am reusit sa scurgem legumele.
- Luam cate o lingura de aluat si formam, cu ajutorul mainilor bile pe care le aplatizam si apoi le dam prin faina de grau.
- Prajim chiftelutele in ulei incins, intorcandu-le pe fiecare parte pana se prajesc.
- Servim calde alaturi de o salata de gogosari sau piure de cartofi, sau orice alta garnitura dorim.
Pofta buna la chiftelute cu linte rosie si conopida!
Tania says
Si daca nu avem psylium?
Claudia V says
adaugi mai mult pesmet sau folosesti faina de naut. E bun inlocuitor al oului ca si taratea de psyllium pe care o gasesti si online http://profitshare.ro/l/3249714