Daca ieri am scris reteta de ciorba de ghebe, astazi, asa cum am promis, o sa iti dau si reteta de mancare de ghebe cu usturoi. O reteta foarte simpla, traditionala, usor de facut si pe placul oricui. Sau aproape, fiind vorba de usturoi. Mai sunt si persoane care nu prea se impaca cu el.
Si cum ar fi ghebele cu usturoi fara o mamaliguta alaturi? Nu cine stie ce, asa-i? Deci punem si o mamaliguta langa ele si cand ne apucam de mancat o sa zicem ca am cumparat prea putine ghebe din piata, la cate de buna e mancarea asta simpla de ghebe cu usturoi.
Prea mult nu e de povestit la reteta asta de ghebe cu usturoi. Ideea pe care trebuie sa o retii este ca ghebele neaparat trebuie sa le fierbi macar 15 de minute inainte de a le praji cu putina ceapa si usturoi. Exista si varianta cu rosii pe care o gasesti dand click AICI.
Te invit să te înscrii și în comunitatea ”Lecturi și Arome” de pe Facebook,
locul în care discutam despre retete, sfaturi, tips&trics iin bucatarie!
– apasa AICI pentru inscriere –
Reteta asta simpla de ghebe cu usuroi o stiu de cand eram mica. Asa o facea bunica, asa imi place si mie acum. Sunt conservatoare cand vine vorba de ghebe cu usturoi :)
- 700 ghebe
- o ceapa mare
- 3-4 catei de usturoi
- apa pentru fiert
- o lingura de sare
- doua linguri de ulei
- doua linguri de apa
Reteta de ghebe cu usturoi si mamaliguta calda
- Curatam si spalam bine ghebele.
- Punem intr-o oala incapatoare apa cu sare, la fiert si cand clocoteste adaugam ghebele si lasam la fiert jumatate de ora.
- Cand sunt gata le scurgem de apa in care au fiert si le clatim bine cu apa rece.
- Tocam marunt ghebele care sunt mai mari.
- Curatam ceapa si usturoiul (poti pune chiar mai mult de 4 catei daca iti place) si le tocam si pe ele.
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Pentru a fi la curent cu ultimele noutati video apasa si pe clopotel!
- Incingem uleiul intr-o tigaie antiaderenta si adaugam usturoiul. Il lasam 30 de secunde sa se rumeneasca si apoi adaugam ceapa si doua- trei linguri de apa (ca sa nu o prajim ci sa o inabusim mai mult – pentru cei ce au probleme de sanatate si nu au voie sa consume prajeli)
- Amestecam si lasam sa se rumeneasca un minut-doua, cat sa isi schimbe culoarea dupa care adaugam ghebele, acoperim cu capac si lasam sa se gateasca impreuna inca un sfert de ora, cat sa scada apa lasata de ghebe.
- Intre timp facem mamaliga (reteta nu o mai scriu aici pentru ca ma gandesc ca fiecare stie sa faca o mamaliga) si o rasturnam pe o farfurie.
- Cand ghebele sunt gata, le punem alaturi de mamaliga, pe platou si le servim.
Pofta buna la ghebe cu usturoi si mamaliguta calda!
Lenuta Bejenaru says
Claudia ma bucur ca ne vii in ajutor cu retete deosebite si foarte bune.Eu distribui tot timpul retetele tale si sunt bucuroasa ca rudele si multii prieteni,care ii am preiau aceste retete si le aplica in bucatarie.Multumim pentru gama variata de retete.Succes mai departe.
Claudia V says
Cu mare placere, Lenuta! Ma bucur ca pot fi de folos :)
Cristina Dragomir says
Imi vine sa ma bat. sambata mi-a adus al meu de la tara ghebe proaspete si nu stiam sa le prepar. le-am facut dupa reteta soacra-mii, doar fierte cu zeamă de usturoi aruncata peste ele. Sigur sunt mai bune cu ceapa, cum ai facut tu, si cu mamaliguta :((
Claudia V says
Vina e a mea…. ca abia azi am publicat reteta :p
Antoaneta says
Ce bine arata!!!!
Claudia V says
Multumesc :)