Reteta de inghetata cu zmeura de astazi este cumva versiunea imbunatatita a celeilalte retete de inghetata de zmeura fara zahar pe care o stiti deja daca urmariti blogul de ceva timp. Daca prima reteta era una simpla, cu smantana si iaurt, de data aceasta va scriu reteta de inghetata cu zmeura care are la baza reteta clasica de inghetata cu o crema pe baza de lapte si ou.
Evident ca aceasta varianta are si zahar si este mult mai dulce decat prima varianta. Chiar prea dulce pentru gustul meu insa… sa zicem ca e ”aliniata” la standardele din comert. Adica e dulce. Insa e sanatoasa, adica nu are adaugiri de cine stie ce chimicale.
Varianta aceasta de reteta de inghetata cu zmeura nu este la fel de simplu de facut ca prima, unde pur si simplu amestecam ingredientele intre ele si gata. Trebuie mai intai sa facem crema dde lapte si ou, crema care se face pe baie de aburi si necesita putina rabdare. Insa este un pic mai cremoasa decat cea fara zahar.
Eu am facut-o ca de obicei folosind masina de inghetata pe care, daca nu o aveti deja va recomand sa o cumparati pentru ca merita toti banii mai ales pe timpul verii. Aici puteti citi si cum se foloseste masina de inghetata si ce variante gasiti in comert. Eu am o masina de facut inghetata cu o capacitate de un litru iar cantitatile de mai jos sunt adaptate pentru capacitatea acesteia.
Poate ar fi mers si un pic de frisca in compozitie insa nu ar mai fi incaput in aparat asa ca am renuntat sa o mai folosesc. Cu toate acestea, sa stiti ca a iesit foarte cremoasa, apetisanta si aromata. Daca o incercati si voi, nu uitati sa faceti o poza si sa o incarcati pe Instagram sau Facebook, daca aveti cont, cu hastagul #lecturisiarome.
- 300 grame de zmeura
- 100 grame de zahar
- 3 oua
- 100 grame de zahar
- 600 ml lapte dulce
Mod de preparare pentru reteta de inghetata cu zmeura
- Pregatim baza pentru inghetata amestecand bine oul cu zaharul dupa care adaugam laptele.
- Punem compozitia intr-o craticioara pe baie de aburi. Adica intr-o alta cratita cu apa fiebinte avand grija ca fundul in care este compozitia de ou sa nu atinga apa fierbinte din cealalta oala.
- Lasam sa scada, amestecand continuu pana cand compozitia se ingroasa.
- Cand este gata lasam compozitia sa se raceasca pana cand ajunge la temperatura camerei dupa care o putem baga in frigider pentru a o raci si mai bine.
- Cat timp compozitia de baza se raceste pregatim amestecul de zmeura.
- Spala bine zmeura si o pasam cu ajutorul blenderului transformand-o in piure.
- Separam semintele strecurand piureul obtinut mai devreme.
- In sucul astfel obtinut adaugam zaharul, punem totul intr-o craticioara pe aragaz si lasam sa fiarba un doua, trei clocote.
- Lasam apoi la racit si la fel, cand ajunge la temperatura camerei bagam in frigider pentru macar o jumatate de ora.
- Amestecam cele doua compozitii racite si apoi le punem in cuva de la masina de facut inghetata lasand-o sa isi faca programul obisnuit. Cand este gata, punem inghetata intr-o caserola si o dam la congelator pana a doua zi.
Iuliana says
Yum, yum!
Gand la gand! Si eu tot inghetata am azi. Cu zmeura inca nu am facut, dar e pe lista de dorinte :)
Claudia V says
Si inghetata ta e pe lista mea de dorinte :)) Neimplinte cred pentru mult timp :p