Reteta de cozonac cu branza de vaci de astazi nu este una prea des intalnita pe la noi. De obicei se face fie traditionalul cozonac cu nuca sau, la fel de traditionalele placinte cu branza de vaci, numite pe la noi, prin Moldova ”poale’n brau”.
Insa, sa stiti ca si varianta de cozonac cu branza de vaci este la fel de buna ca si suratele ei traditionale. Nu este greu de facut, este practic si perfect pentru servit dimineata langa o cana cu cei, lapte sau cafea. Decat cornurile cumparate din comert, pline de creme cu aditivi si/sau margarina merita efortul sa pierzi putin timp, din cand in cand si sa faci un cozonac cu branza de vaci, un corn in casa sau o placinta.
Reteta de cozonac cu branza de vaci
- Ingrediente pentru reteta de cozonac cu branza de vaci
– pentru aluat
1 kg de faina
4 oua
150 ml de ulei
200 ml de apa
200 ml lapte
un cub mic de drojdie proaspata
o lingurita de sare
150 grame de zahar
0 lingurita de esenta vanilie
trei pliculete de zahar vanilat
– pentru umplutura de branza
un kilogram de branza de vaci bine scursa
6 oua
200 grame de zahar
o lingurita de sare
coaja rasa de la o lamaie
o lingurita de esenta de portocale
2 linguri de faina
o lingurita de praf de copt
un ou pentru uns
- Mod de preparare pentru reteta de cozonac cu branza de vaci
- Cernem faina intr-un vas mai mare in care vom framanta aluatul. Adaugam sarea.
- Pregatim maiaua: dizolvam intr-un castron drojdia in apa, adaugam o lingura de zahar si amestecam bine ca sa se topească. Peste acest amestec adaugam o cantitate mica din faina cernută cat sa devina totul ca o pasta de consistenta unei smantani mai groase. Se lasă la dospit la loc cald pana isi dubleaza volumul. Maiaua va ajuta cozonacul sa creasca si sa devina pufos.
- Cat timp creste maiaua separam galbenusul de albus. Albusul in batem bine cu ajutorul mixerului si adaugam treptat zaharul, galbenusurile, 100 ml de ulei, laptele, zaharul vanilat, esenta de vanilie. Va iesi o compozitie asemanatoare cu cea de la un chec.
- Dupa ce maiaua si-a dublat volumul facem o adancitura in mijlocul fainii pregatite initial. In acel ”crater” adaugam maiaua, compozitia de oua si zahar de mai sus, dupa care incorporam treptat toata faina.
- Framantam cam 5-10 minute si adaugam treptat restul de ulei pana cand obtinem un aluat care se desprinde usor de pe vasul in care framantam.
- Acoperim vasul in care am framantat cu un prosop, il asezam la un loc cald si ferit de curent si il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.
- Cat timp aluatul creste pregatim umplutura de branza astfel: pasam bine branza de vaci cu ajutorul unei furculite, adaugam ouale batute bine si restul de ingrediente si omogenizam amestecand bine compozitia.
- Dupa ce aluatul a crescut si si-a dublat volumul putem sa ne apucam sa in modelam formand cozonacii pe care ii vom pune in tava. Insa inainte de aceasta aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim 3 tavi de chec, punand in ele hartie de copt. Nota: din cantitatea de aluat obtinuta vom putea forma trei cozonaci de cate 750 de grame fiecare sau, putem alterna, adica sa facem un cozonac si doua tavi de placinte cu branza sau doi cozonaci mari, de un kilogram fiecare. Eu o sa va explic mai jos tehnica formarii a trei cozonaci de 750 grame.
- Incepem sa prelucram aluatul, impartindu-l in trei parti.
- Se ia o parte de aluat si se imparte la randul lui in doua dupa care se intinde cu sucitorul fiecare bucata de aluat. Se imparte si cantitatea de branza de vaci in sase parti egale. Se adaugă o cantitate din branza peste fiecare din cele doua foi si se intinde uniform dupa care se rulează foile. Cele doua bucati rulate se impletesc una cu cealalta si apoi se aseaza in tava.
- La fel procedam si cu celelalte doua bucati de aluat ramase dupa care mai lasam cozonacii sa creasca in tava, la loc cald pentru inca o jumatate de ora.
- Inainte de a-i baga la cuptor ii ungem deasupra cu ou dupa care introducem tavile in cuptorul preincalzit si lasam sa se coaca, la foc mediu, timp de 40-45 de minute.
- Cand observam ca incep sa se rumeneasca facem testul cu scobitoarea si daca sunt gata ii scoatem din cuptor si ii lasam la racit pe un gratar.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Suna bine, arata si mai bine! :)
Claudia V says
Multumesc :)