Mini burgeri cu rosii si chiftelute cu parmezan
Saptamana trecuta am fost provocata de catre Electrolux (prin Agentia Golin) sa ma inscriu la concursul #ElectroluxGourmetFestival pentru Bucharest Gourmet Festival care va avea loc in perioada 3-5 iunie in Bucuresti (zona Drive-in din Baneasa Shopping City). Pentru cei ce inca nu au auzit de aceste festival, deocamdata la prima editie, aflati ca Bucharest Gourmet Festival este o sarbatoare in aer liber dedicata culturii gastronomice, de la street food la fine dining, de la produsele traditionale la bucataria internationala, de la beri artizanale la vinuri de exceptie.
Ei bine, in aceste trei zile, Electrolux, ca sponsor al acestui festival va gazdui demonstratii culinare inedite menite sa puna in evidenta creativitatea celor care gatesc si sa constituie o sursa de inspiratie pentru consumatori. Castigatorii acestui concurs, 6 bloggeri culinari vor avea sansa de a gati la festival alaturi de Chef Liviu Lambrino si Chef Paul Siserman. Exista si trei categorii la care ne putem inscrie: patiserie, street food si carne, toate retetele inscrise trebuind sa respecte conceptul ”gourmet street food”.
Ei bine, nu puteam sa ignor aceasta sansa de a ma inscrie la concurs asa ca m-am pus pe treaba. Am stat, m-am gandit, m-am tot invartit, am tot facut liste si variante de retete si pana la urma m-am decis. Desi initial imi propusesem sa aleg un desert am ajuns sa fac o reteta pentru categoria carne.
Cred ca poate fi incadrata in conceptul de ”gourmet street food” pentru ca este o reteta simpla si rapida. Dureaza mai putin de o ora ca sa o faci, poate fi incadrata si in categoriile ”healthy food”, ” potrivita si pentru „gluten-free” si cred ca merge si pentru cei ce tin o dieta de slabit, neavand paine la ingediente :)
Cum imi doresc sa promovez cat mai multe retete sanatoase, gustoase dar si rapide, usor de facut chiar si pentru incepatori, am considerat ca aceasta reteta de mini burgeri cu rosii si chiftelute o sa va placa si voua. Si nu in ultimul rand este perfecta ca si aperitiv pe o masa festiva. Asa ca nu aveti nici un motiv sa nu o incercati cu prima ocazie.
Denumirea retetei poate ca suna putin ciudat dar chiar nu am stiut ce alt nume sa ii dau :) M-am gandit la rosii ca fiind feliile de paine dintr-un burger imaginar, am pus intre ele o chifteluta facuta in stil italian, adica cu parmezan si ou, o frunzulita de salata verde si… o fasie de bacon care prin aroma sarata si usor afumata completeaza gustul ”burgerului” non conformist.
Am pregatit reteta de mini burgeri cu rosii si chiftelute in varianta mini, adica folosind chiftelute mici, de dimensiunea unei nuci si rosii cherry asa ca, in varianta asta te duc cu gandul mai mult la un aperitiv gen tapas sau amouse bouche insa cred ca ar fi interesant de incercat si varianta ”big size”, adica cu chiftelute de dimensiuni mari si rosii normale. Am sa incerc negresit la vara cand se vor coace rosiile in gradina pentru ca acelea au un gust mult mai bun decat ce e acum prin magazine. Pana atunci insa …
Reteta de mini burgeri cu rosii si chiftelute cu parmezan
- Ingrediente pentru reteta de mini burgeri cu rosii si chiftelute cu parmezan
300 grame de carne tocata de porc
30 de grame de parmezan
o ou
un varf de cutit de turmeric
un varf de cutit de ghimbir
un varf de cutit de piper macinat
sare dupa gust
zece rosii cherry
o lingura de ulei de masline
cinci felii subtiri de prosciutto
20 de frunze mici de salata verde
20 de suporturi (tepuse) pentru aperitive
- Mod de preparare pentru reteta de mini burger cu rosii si chiftelute cu parmezan
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si punem hartie de copt in tava de la cuptor.
- Amestecam carnea tocata cu parmezanul si oul batut bine, adaugam condimentele si potrivim gustul adaugand sare cu atentie pentru ca parmezanul este deja sarat.
- Formam, cu ajutorul mainilor, bilute mici, de marimea unei nuci, si le asezam in tava.
- Dam tava la cuptor pentru 20 de minute, timp in care pregatim restul ingredientelor.
- Spalam rosiile si frunzele de salata verde. Eu am avut frunze mici de salata verde, proaspata, luate din gradina proprie de zarzavat. De aceea am si trecut la ingrediente 20 de frunze. Daca nu aveti frunze mici puteti rupe fasii cam de 2 cm latime si 7-8 cm inaltime si apoi le rulati/impaturiti ca sa ajunga aproximativ la dimensiunile chiftelutei.
- Taiem usor si dam deoparte partea alba din rosiile cherry si apoi in doua pe orizontala, presaram pe ele putina sare si turnati in fir subtire uleiul.
- Taiem fasiile de prosciutto in doua si le impaturim in doua sau trei.
- Dupa ce au trecut cele 20 de minute, scoatem tava cu chiftelute din cuptor, le intoarcem pe cealalta parte, si apoi introducem iar tava in cuptorul incins pentru inca zece minute.
- Cand sunt gata scoatem chiftelutele si incepem sa formam mini burgheri cu ajutorul tepuselor. Infingem intai partea superioara a rosiei, adaugam frunza de salata, bucata de prosciutto, chifteluta si la final partea de jos a rosiei.
- Asezam pe un platou si servim cat sunt calde inca.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Foarte simpatici mini-burgerii tai! :)
Claudia V says
:) Ma bucur ca iti plac ;)
Daniel says
Ce bine arata !
Claudia V says
Multumesc :)
Diana Maria says
Dap, e buna pentru orice dieta low-carb! E si apetisanta, fain, imi place!
Claudia V says
Multumesc, Diana! Ma bucur ca e pe gustul tau :)
Si ca am gandit bine cand am facut-o :)