Cozonac de post cu rahat
Desi imi place mai mult cozonacul de post cu nuca, la rugamintea baietelului meu am facut si varianta de cozonac de post cu rahat. Asta pentru ca suntem in plin post al Pastelui. Insa, cum acesta i-a placut asa de mult ii voi face data viitoare si varianta de cozonac cu oua si lapte, adica ”de frupt” cum se mai poate zice.
Desi cantitatile sunt diferite de cele de la reteta de cozonac de post cu nuca, modul de preparare este acelasi. Se face o maia, se framanta un aluat care se aromatizeaza cu ce vrem noi (eu am folosit zeama de portocala si lamaie) iar pentru un aspect cat de cat apropiat de cel al cozonacului traditional cu nuca, adaugam si putin turmeric macinat care ii va da o frumoasa culoare galbena, ca si cum ar avea oua in compozitie.
De aceea arata asa in poze acest cozonac de post cu rahat. Sa credeti ca am trisat si am facut unul cu oua. Nu! E sigur cozonac de post, fara lapte sau ou in compozitie si e foarte gustos. Ramane sa incercati reteta ca sa va convingeti. Mai trebuie doar sa mentionez ca din cantitatile pe care le gasiti trecute la ingerdiente mi-au iesit doua cozonaci mari si o tava de cornulete cu rahat. Deh, la fel, pofte de copil mic :)
Reteta de cozonac de post cu rahat
- Ingrediente pentru reteta de cozonac de post cu rahat
1250 grame de faina alba de grau
150 grame de zahar
zeama si coaja de la o lamaie si o portocala
o lingurita de sare
un praf de copt
o lingurita de turmeric macinat
50 grame de drojdie
450 ml apa
150 grame de ulei
- Mod de preparare pentru reteta de cozonac de post cu rahat
- Se framanta un aluat asa cum am explicat in reteta de cozonac de post cu nuca (vezi aici explicatiile), aluat care se lasa sa dospeasca, la loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.
- Intre timp, cat aluatul sta la crescut, ne ocupam de rahat. Il taiem, cu rabdare, in forma de bastonase subtiri sau cubulete, dupa preferinta. In functie de gusturi ati putea chiar folosi o cantitate mai mare de rahat.
- Dupa ce aluatul a crescut in volum ne apucam de format cozonacii nu inainte de a aprinde si cuptorul la 180 grade si a pregati doua tavi lungi, dreptunghiulare de 36/13 cm, pe care le tapetam cu hartie de copt.
- Impartim aluatul in doua jumatati si rahatul in patru. Luam o jumatate de aluat si il impartim la randul lui in doua. Presaram faina pe masa de lucru si intindem, cu ajutorul sucitorului, fiecare bucata de aluat in parte si le punem din loc in loc bucatelele de rahat. Rulam fiecare foaie si apoi impletim doua bucati, una cu cealalta formand astfel cozonacul pe care il vom pune in tava pregatita in prealabil.
- Procedam la fel si cu celelate doua parti de aluat ramase dupa care lasam cozonacii la crescut, pentru inca o jumatate de ora, in tava asezata la loc caldut si ferit de curent, dupa care dam tavile la cuptor, la foc mediu, timp de 40 – 45 de minute, in functie de cuptor. Nota: Putem unge cu putin ulei suprafata cozonacilor inainte de a da tavile in cuptor.
- Cand observam ca incep sa se rumeneasca facem testul cu scobitoarea si cand sunt gata ii scoatem din cuptor si ii lasam la racit.
- Presaram cu zahar pudra, feliem si servim cu pofta :)
Pofta buna sa aveti!
[…] Cozonac de post cu rahat – vezi aici reteta […]