Una dintre cele mai cunoscute retete italiene, alaturi de celebrul tiramisù, este panna cotta, desert italian originar, se spune din zona de nord a tarii, din Piemonte. In traducere, panna cotta ar insemna “smantana coapta” si, desi reteta traditionala presupune folosirea a trei ingrediente de baza: smantana dulce, albus de ou si miere, cea mai raspandita metoda de preparare a acesteia este cea in care se folosesc smantana dulce, lapte, zahar si gelatina.
Pornind de la ingredientele de baza se pot realiza zeci sau poate sute de combinatii mai ales atunci cand o servesti avand alaturi un sos fie din fructe, fie din ciocolata sau caramel. Este un desert usor de facut si relativ rapid de obtinut daca nu mai punem la socoteala si timpul de asteptare ca gelatina sa se inchege.
Eu am pregatit astazi varianta transformata a retetei de baza, cea mai raspandita, comerciala ca sa zic asa, cea care se pregateste acum cam peste tot in lume. Un desert gelatinos cu smanata si vanilie, de cosistenta unei budinci cremoase de la care puteti porni, lasand imaginatia si gusturile sa zburde, ca sa pregatiti cate feluri de panna cotta doriti.
Reteta de panna cotta cu vanilie
- Ingrediente pentru reteta de panna cotta cu vanilie
400 grame de smantana dulce
200 ml lapte dulce
50 de grame de zahar
10 grame de gelatina granule
doua linguri de apa
o pastaie de vanilie
- Mod de preparare pentru reteta de panna cotta cu vanilie si sos de visine
- Punem gelatina la inmuiat in putina apa rece si o topim pe baie de aburi
- Intr-o craticioara punem smantana, laptele, zaharul si semintele de la pastaia de vanilie. Amestecam, pe foc mic pana cand compozitia se aproprie de punctul de fierbere evitand insa ca aceasta sa ajunga sa fiarba. Este foarte important acest mic amanunt!
- Lasam compozitia pe foc si amestecam continuu pana cand incepe sa se ingroase dupa oprim focul.
- Luam o lingura sau doua din compozitia de smantana si o adaugam in gelatina, amestecam bine si apoi punem totul peste compozitia de smantana si lapte.
- Turnam compozitia obtinuta in formele dorite (forme de silicon pentru briose, forme de ramekin, etc) si o dam la rece pana a doua zi cand aceasta se va solidifica.
- O putem servi cu un sos din visine, asa cum am facut eu sau folosim pur si simplu o siropul de la dulceata acrisoara de visine sau orice alte fructe. Si de ce nu, cu sos de ciocolata sau sos caramel.
Pofta buna sa aveti!
Un desert care-mi place foarte mult.
Frumoasa prezentare.
Multumesc, Claudia! :)
Si mie îmi place pana cotta si tocmai mi-ai amintit ca n-am mai facut demult tare :) pozele sunt minunate!
Multumesc, Iuliana! Pai sa mai faci, ca tare buna mai e :)
Imi place …
Wk frumos !