Dacă pentru mobilarea dormitorului sau a livingului se cumpără cu precădere mobilă din producţia de serie mare, dintr-o ofertă destul de bogată de altfel, pentru bucătărie marea majoritate a clienţilor se orientează către mobilierul confecţionat la comandă. Calitatea materialelor şi priceperea producătorilor au făcut ca acum cei mai mulţi dintre noi să îşi dorească o bucătărie modernă care să fie frumoasă şi originală şi care să utilizeze la maximum spaţiul (destul de limitat în apartamentele de bloc), deziderat realizabil prin proiectarea şi realizarea unui mobilier strict personalizat, unicat.
Şi dacă am decis să optăm pentru această soluţie de amenajare interioară, mai avem de ales şi ce facem cu aparatele electrocasnice care-şi au locul firesc în bucătărie. Avem în principiu două posibilităţi:
1. să alegem aparate electrocasnice obişnuite şi să „le lăsăm loc” în mobilierul de bucătărie pe care ni-l dorim, lucru pe care îl discutăm desigur cu proiectantul.
2. să optăm pentru aparate electrocasnice incorporabile, la care de asemenea trebuie ca proiectantul să „le lase loc” în piesele de mobilier. În această situaţie putem să alegem ca „faţa” aparatelor să se vadă, sau le putem „ascunde” complet după uşi dichisite.
Aragazul este primul aparat nelipsit din bucătărie care se poate „incorpora”. Pentru aceasta aragazul clasic „se rupe” în două componente, plita şi cuptorul. Fiecare dintre acestea va fi montată separat şi fiecare poate avea propria sursă de energie. Astfel am observat că pentru cuptoare s-a ales de către producători mai mult soluţia alimentării cu energie electrică. Plitele în schimb pot fi de mai multe tipuri, fiind alimentate cu gaz, cu energie electrică (caz în care funcţionează pe baza fenomenului de inducţie) sau mixte (au şi ochiuri „pe gaz” şi ochiuri „cu inducţie”). În cazul plitelor butoanele de comandă vor fi obligatoriu deasupra, ceea ce le face să arate foarte „şic”.
Frigiderul (combina frigorifică) este un alt aparat electrocasnic pe care-l găsim în categoria electrocasnice incorporabile. Dacă alegem să-l „ascundem” în spatele unei uşi de la mobilier, aceasta va fi mai specială, „legată” ingenios de cea a frigiderului, ca să se deschidă amândouă deodată. În cazul frigiderului, dar şi în cel al cuptorului („rupt” din aragaz), proiectantul va trebui să ţină seama de spaţiul necesar în spate pentru răcire.
Maşina de spălat vase, precum şi cea de spălat rufe (dacă vrem să o amplasăm în bucătărie, dar nu numai) pot fi de asemenea introduse ingenios în mobilierul nostru unic, conceput numai pentru noi. Alte aparate care se pretează acestei abordări arhitectonice de amenajare a spaţiului interior sunt hotele, cuptoarele cu microunde şi chiar aparatele de făcut cafea…
Care sunt avantajele şi dezavantajele celor două soluţii, aparate electrocasnice obişnuite sau incorporabile? Alegem soluţia incorporării în principal din motive estetice, chiar dacă acestea sunt mai scumpe. În rest ele funcţionează exact la fel, pe aceleaşi principii fizice şi arată (aproape) la fel. Ce-i drept că atunci când sunt „ascunse” după uşi, nu se mai văd…
Voi pentru ce variantă aţi opta? Electrocasnice incorporabile sau nu?
Bianca says
Eu am ales electrocasnice incorporabile deoarece asa cum ai zis si tu arata mult mai bine chiar daca sunt mai scumpe.
Ioana says
Cand am amenajat bucataria am optat pentru electrocasnice neincorporate. Bucataria mea e una clasica de bloc, cu o forma mai ciudata si frigiderul nu putea fi incorporat, asa ca am ales sa nu le incorporez nici pe celelalte.
Claudia V says
Adevarul e ca, desi arata bine o bucatarie asa, cu electrocasnice incorporate nu se poate aplica metoda la orice fel de bucatarie. Depinde mult de cum e incaperea respectiv. In general, cred ca frigiderul e cel mai “greu” de ascuns :)