Cred ca v-ati obisnuit deja cu faptul ca imi gasesc inspiratia in ce priveste gatitul si in cartile pe care le citesc. Si daca inspiratia pentru puiul pe sare am gasit-o intr-o carte politista, ideea de a gati champignon a la grecque mi-a venit in timp ce citeam “Julie si Julia“.
Acolo era doar mentionat faptul ca Julie gateste champignons a la grecque dupa o reteta de a Juliei Child. A fost insa suficient pentru mine ca sa ma apuc sa fac investigatii in ce priveste modul de preparare. Am aflat ca de fapt este vorba despre o reteta de ciuperci marinate in vin si ca este o reteta simpla de facut.
Nu mi-a iesit insa din prima desi e simpla. Am luat o reteta de pe un site din afara si am gatit conform acesteia insa nu am fost multumita de rezultat. Sa pui zeama de la doua lamai la 250 de grame de ciuperci a fost un pic cam mult pentru gusturile mele/noastre. Asa ca am refacut-o modificand proportiile dupa cum am crezut eu de cuviinta si de data asta e iesit ceva comestibil. Am facut iar cercetari la gandul ca am tradus gresit insa, traducerea era corecta reteta cu atat de multa zeama de lamaie se poate gasi pe mai multe site-uri deci e posibil ca unora sa le placa asa. Mie mi-a placut insa varianta mea, mai putin acra.
Reteta champignons a la grecque (ciuperci marinate)
- Ingrediente:
600 grame de ciuperci Champignons
patru linguri de vin alb sec
doua linguri de ulei de masline
o lingura de bulion
o lingura de zeama de lamaie
o lingurita de boabe de coriandru
o jumatate de lingurita de boabe de mustar
un catel de usturoi
sare, piper
Mod de preparare:
- Punem intr-o tigaie uleiul, vinul, bulionul, zeama de lamaie si condimentele si lasam sa fiarba la foc mic pana se evapora alcoolul, aproximativ 6-7 minute.
- Se adauga in tigaie ciupercile spalate, curatate, si scurse bine de apa (eventual uscate cu prosop de hartie).
- Se amesteca bine si se lasa pe foc, sa scada in continuare zeama si sa se faca si ciupercile.
- Peste zece minute se ia tigaia de pe foc si se servesc fie calde fie reci, putand fi foarte bine incadrate in categoria feluri de baza cat si in cea a aperitivelor.
Tip&Trics:
Daca va place, pentru un plus de savoare, la sfarsit se poate adauga patrunjel tocat marunt.
Pofta buna sa aveti!
Daca ti-a placut reteta o poti distribui si evalua cu cinci stelute! ;)
[…] ciuperci champignons trei linguri de branza de burduf un ardei kapia rosu ulei pt uns […]