Dacă tot e post şi legume sunt din belşug cel mai potrivit e să profităm de ele gătindu-le în diferite feluri. Mie imi plac mult supele dar şi ciorbele cu legume. Sunt sănătoase şi foarte uşor de făcut, iar pentru astăzi m-am oprit la o supa dietetica de gulii (de post). I-am spus dietetica pentru că gulia are puţine calorii iar reţeta nu presupune nimic prăjit.
Ingrediente supa dietetica de gulii:
- o ceapă
- un morcov
- o bucată de ţelină
- 1 gulie mai mărişoară sau două mai mici
- un dovlecel
- un cartof
- o lingură de ulei de măsline
- 2 litri de apă
- condimente: ghimbir măcinat, piper, sare,
- o mână de mărar verde proaspăt tocat
Mod de preparare supa dietetica de gulii:
- Se iau legumele, se spală, se curăţă şi se taie mărunt sau se dau pe razatoare. Cum vă e mai uşor.
- Se pun toate într-o oală mare în care aţi adăugat în prealabil o lingură de ulei de măsline, adăugaţi apa , o lingură de sare şi mărarul tocat mărunt şi lăsaţi să fiarbă până sunt gata legumele.
- Aproape de final adăugaţi ghimbirul şi piperul. Ambele condimente sunt picante deci adăugaţi-le în funcţie gusturile voastre. Dacă vă place mâncarea un pic mai grasă puteţi adăuga la final încă o lingură de ulei de măsline.
- Supa o puteţi consuma aşa cum este sau o puteţi face supă cremă de gulii.
- Strecurăm legumele după ce s-a răcit un pic supa, le mixăm cu blenderul după care adăugăm zeama cât să ajungem la consitenţa dorită. Eu am preferat varianta de supă cremă. Mi s-a părut un pic mai gustoasă dar fiecare cu preferinţele lui. :)
Poate o să vi se pară prea simplu şi o să vă gândiţi că nu are gust bun. Are! Chiar dacă e doar fiartă, e aromată de la gulii şi de la condimentele adăugate.
Supa de gulii este o alegere bună pentru perioadele de post, pentru curele de slabire deoarece gulia are puţine calorii dar şi pentru perioadele în care trebuie să ţineţi un pic de regim deoarece totul e fiert.
Însă puteţi să o folosiţi oricând îmbunătăţind-o adăugând un pic se smântână sau caimac şi chiar o lingură de parmezan ras dacă aveţi.
Poftă bună să aveţi!
Loredana says
Interesanta reteta. Noi folosim gulia mai mult in salate si foarte rar in ciorbita, ca atunci cand cumpar zarzavat din piata acesta mai are in el catoedata si+o feliuta de gulie.
Claudia says
:) Eu inca nu am incercat salata de gulie.
E pe lista pentru maine ;)