Cu reteta de ciorba de pui de astazi, continui seria retetelor care arata ce puteti gati dintr-un pui daca il cumparati intreg si il transati voi acasa. Saptamana trecuta am inceput prin a va arata, in format video, cum sa transati un pui si am promis atunci ca voi scrie si ce se poate gati din el, cu economie si eficienta.
Au urmat retetele de mancarica de pui cu vinete si dovlecel in care am folosit pulpele de pui, si cea de snitele de pui la care am folosit pieptul de pui. Doar o jumatate din el pentru ca cealalta am folosit-o la o salata cu carne de pui.
La ciorba de pui de astazi am folosit partile mai putin ”carnoase” adica aripile, partea din spate a puiului dar si cosul pieptului. Va ziceam ca nu trebuie sa fiti chiar asa de atenti la cum desprindeti pieptul de pe os pentru ca oricum il vom folosi la o ciorba de pui gustoasa.
Mai exista insa si o alta varianta daca nu doriti o cantitate mare de ciorba de pui. Sa faceti din aceste bucati de pui doua feluri: o ciorba de pui si o supa de pui cu galuste din gris (aveti reteta aici). Noi suntem mari fani ciorbite mai ales pe timp de vara cand punem multe legume chiar daca au si carne in ele asa ca am pregatit o ciorba de pui din toate partile cu mai putina carne.
Reteta de ciorba de pui
- Ingrediente pentru reteta de ciorba de pui
aripile, cosul pieptului, spata de pui
un morcov
un pastranac
o ceapa
un ardei
o legatura de loboda
o legatura mica de frunze de telina
trei rosii
100 grame de fidea
500 ml bors de putina
o mana de leustean
o mana de patrunjel
3 litri de apa
sare, piper dupa gust
- Mod de preparare pentru reteta de ciorba de pui
- Spalam carnea si o punem la fiert in aproximativ 2-3 litri de apa si lasam sa fiarba la foc mediu pana cand carnea incepe sa se gateasca. Aproximativ o jumatate de ora.
- Intre timp curatam, spalam si taiem legumele sau le dam pe razatoare.
- Daca nu am adunat spuma care se formeaza la fiert, strecuram zeama de la carne si adaugam legumele pe care le lasam sa fiarba la foc mediu inca aproximativ o jumatate de ora.
- Dupa un sfert de ora adaugam loboda, telina si rosiile si asezonam cu sare si piper dupa gust.
- Cand au fiert si legumele punem borsul de putina, incalzit in prealabil dam un clocot
- Adaugam fideaua pe care o mai lasam sa fiarba inca doua minute (sau conform indicatiilor de fierbere de pe pachet).
- Stingem focul, presaram leusteanul si patrunjelul, punem capacul si lasam macar zece minute asa inainte de a servi ciorba de pui cu muuulta pofta.
Pofta buna sa aveti!
Catalina says
Observati ca nu mai zicem “ciorba de pasare”, ci “ciorba de pui”? Pentru ca uriasii aia din magazin, desi au dimensiuni gigantice, nu mai ajung la varsta maturitatii, adica “pasari”, ci sunt taiati de pui, dimensiunile fiind artificiale, cu seringa de hormani de crestere!… :(
Claudia V says
Cred ca ciorba de pasare e mai general… pasare poate fi si rata si gasca…. si porumbel. As fi putut sa ii zic…ciorba de cocos sau ciorba de gaina. Am ales pui ca e mai comun :)
Principiul insa e acelasi….
Iuliana says
Mi-e foameee! :)
Claudia V says
Te invit la masa…dar nu azi :p ci joi cand mai fac o tura :)