Ciorba radauteana este o reteta traditionala romaneasca ce seamana foarte mult cu ciorba de burta insa fiind mai putin grasa este si mai usor digerabila. De obicei o facem din piept de pui insa, avand o pulpa de curcan am facut de data asta o ciorba radauteana de curcan.
Aveam de gand sa fac altceva cu pulpa de curcan insa ideea de a face o ciorba radauteana mi-a venit cand am rasfoit blogul Iulianei ca sa aleg o reteta pe care sa o prepar pentru “Provocarea secreta” lansata de Ama si a carei parada va fi gazduita luna asta de Monica. Iata deci varianta mea inspirata de reteta de ciorba radauteana Dukan a Iulianei.
Reteta de ciorba radauteana de curcan
- Ingrediente pentru reteta de ciorba radauteana de curcan:
un kg pulpa de curcan
o ceapa mare
un morcov mare
o radacina de patrunjel
o bucata de telina
sare, usturoi, piper, otet
150 grame smantana de 12%
o lingura de faina
o lingura de ulei
un ou
4 litri de apa (3+1)
- Mod de preparare pentru reteta de ciorba radauteana de curcan:
- Punem separat carnea la fiert in trei litri de apa si putina sare. Daca avem carne cu oase fierbem mult, cam doua ore, pana se desprinde complet carnea de pe oase. Dupa fierbere si racire, scoatem carnea, o desprindem de pe oase si o taiem taitei sau cubulete. Zeama o vom folosi ulterior.
- Legumele bine spalate si date prin razatoarea cea mai mica le punem in oala in care vrem sa facem ciorba cu putina sare, o ligura de ulei si 100 g de apa si le fierbem usor la foc foarte mic, cam o jumatate de ora.
- Restul pana la 1 litru de apa il adaugam apoi, dar nu rece, ci clocotit, peste amestecul de legume care continua sa fiarba la foc mic. Lasam totul sa farba pana ce legumele devin moi.
- Cat timp fierb legumele pregatim si mujdeiul de usturoi, facut din 3-4 catei, putina sare si apa.
- Adaugam in oala carnea taiata si zeama de la carne, dar strecurata si lasam sa mai fiarba usor.
- Preparam maiaua dintr-un ou bine batut, o lingura de faina si smantana, totul bine amestecat.
- Diluam amestecul cu putina supa si o adaugam in oala de ciorba amestecand continuu, sa se omogenizeze.
- Punem si doua linguri de otet, sau mai mult, dupa gust.
- Mai lasam sa fiarba 5 minute pe foc.
- Inchidem focul, adaugam mujdeiul de ustoroi, punem capacul si… servim cu pofta alaturi de mujdei de usturoi si otet.
Pofta buna sa aveti!
[…] grame de fiarta de curcan o ceapa o lingura de ulei de masline 150 grame de bulion 200 grame de orez zeama de pui sare dupa […]