Pe perioada posturilor de peste an facem des sarmale de post. Am încercat de-a lungul timpului diferite combinații pentru umplutură. Cel mai des facem din cele cu ciuperci și alte legume. Dar am testat și varianta cu nucă. Foarte bună și aceea.
Mai rar folosim granule de soia. Soia e un ingredient puțin cam controversat așa că îl introduc în alimentația noastră în mai puține feluri de mâncare deși, cel puțin în cele de post dă o consistență mai bună acestora. În plus, soia este și un aliment foarte nutritiv. Aceasta contine: 36%proteine, 30% carbohidrati, 20% grasimi sanatoase, și 9% apa.
Despre consumul de soia se spune că este recomandat în caz de: reumatism, diabet, gută, hepatită, convalescență, dislipidemie, ateroscleroză, hipertensiune arterială, obezitate, cardiopatie ishemică. Are acțiune emolientă, hepatoprotectoare și antitumorală.
Ce fel de varză folosim?
Cele mai gustoase sarmale de post, după părerea mea, sunt cele se înfășurate în foi de varză acră, adică varză murată. Însă, dacă nu aveți varză murată le puteți înfășura și în varză dulce sau frunze de viță de vie puse la sare, pen iarnă.
Dacă folosiți varză nemurată, crudă, ca să zic așa, trebuie mai întâi le opărești pentru 1-2 minute în apă clocotită, în care ai pus și sare. Se procedează în acest fel deoarece frunza de varză este ceva mai tare și prin opărire devine mai elastică, mai maleabilă și poate fi răsucită mai ușor. În plus, în felul acesta se reduce și din timpul de fierbere împreună cu umplutura.
- 100 grame de soia granule
- 1 păstârnac
- 2 morcovi
- 2-3 cepe
- 1 cartof
- un ardei capia
- 200 grame de orez cu bob rotund (pentru sarmale
- 200 ml de suc de rosii
- 2 linguri de pastă de roșii
- 100 ml ulei
- 2 linguri de făină de porumb sau pesmet
- sare, piper, cimbru după gust
- o căpățână de varză murată (sau dulce)
- apă pentru fiert sarmalele
Mod de preparare pentru sarmale de post cu soia
- Punem din timp varza la desărat. Timpul de desărare poate varia în funcție de cât de sărată e varza. Se poate lăsa chiar și peste noapte la desărat.
- Punem granulele de soia la înmuiat în apă rece, pentru 30 minute, apoi le scurgem de apă, le stoarcem și le dăm deoparte.
- Tăiem mărunt ceapa și ardeiul. Morcovul și păstârnacul le dăm pe răzătoarea cu găuri mici. Dăm și cartoful pe răzătoarea mare după care îl stoarcem.
- Într-o tigaie încăpătoare punem uleiul la încins.
- Adăugăm ceapa și puțină sare. Călim 1-2 minute după care adăugăm restul legumelor și 100 ml de apă. Le călim împreună câteva minute până se înmoaie ușor.
- Când legumele s-au înmuiat puțin adăugăm orezul. Călim totul împreună încă 2-3 minute, adăugăm pasta de roșii și soia și continuam să mai gătim încă 2-3 minute cât să se împrieteneacă aromele din tigaie.
- Dăm tigaia deoparte și potrivim gustul adăugând sare, piper, cimbru și alte condimente după preferință adăugăm 2 linguri de pesmet sau mălai. Amestecăm și gata umplutura pentru sarmale. O lăsăm să se răcească și între timp pregătim foile de varză
- Foile de varză le stoarcem de apă, îndepărtăm nervurile grose din mijloc și, în funcție de mărimea lor, ori le umplem ca atare, ori le rupem mai întâi și apoi le umplem.
- Așezăm o cantitate mică de compoziție pe foia de varză și rulăm sub formă de sărmăluță.
- Cotoarele și varza care rămân în plus le tocăm mai mărunt și le punem pe fundul unui vas încăpător
- Adăugăm 1-2 crenguțe de cimbru, foi de dafin și 100 ml de suc de roșii.
- Începem să așezăm sarmalele, fie culcate, fie în picioare, de jur împrejurul pereților vasului.
- Pe deasupra putem pune iarăși varză tocată sau doar 2-3 frunze cât să acopere sarmalele.
- Turnăm restul de suc de roșii și apă (atenție, apa să fie caldă!) cât să cuprindă sarmalele și punem vasul pe foc.
- Lăsăm vasul pe foc până când începe să fiarbă, dăm un clocot timp de 5 minute după care băgăm vasul la cuptor, aceperit cu capac la temperatură mic (150 de grade) pentru aproximativ 30 de minute după care scoatem acapcul și mai lăsăm să se gătească încă aproximativ oră, în funcție de cât de repede se gătește frunza de varză.
- Când sunt gata le servim cu pâine proaspătă de casă sau cu mămăliguță caldă alături.
Să aveți poftă la sarmale cu soia!
Nu prea sunt mare fan soia, dar sarmalele astea le-aș testa. În schimb, am mâncat sarmale de post cu ciuperci, alea mi-au plăcut.
Nici noi nu prea consumam soia dar mai rar, experimentez si astfel de retete :)