Prăjitură FĂRĂ coacere cu mere, biscuiți și cremă de ciocolată
Anul acesta am avut o producție ceva mai mare de mere așa că, după ce le-am cules, o parte le-am pus la păstrare pentru mai târziu și o alta am deci să o folosim la diferite deserturi de toamnă cum este și această improvizată prăjitură cu mere, biscuiți și cremă de ciocolată.
Weekend-ul trecut m-a rugat băiețelul meu să mai fac o prăjiturică delicioasă care să aibă cremă de ciocolată. Cum aveam merele dar și niște mascarpone care în curând expira, m-am decis să le folosesc într-o rețetă de desert fără coacere și fără mari bătăi de cap în ce privește modul de preparare.
Zis și făcut. Am ras merele, le-am călit puțin cu zahăr și ceva scorțișoară apoi am făcut și crema de mascarpone cu ciocolată și urma să decid cum să le combin în așa fel încât să iasă ceva delicios. M-am inspirat din alte două rețete pe care le am deja publicate pe blog, pe care le puteți vedea aici și aici, am combinat ideea de a avut rând de biscuite și rând de pișcot și iată ce a ieșit.
Nouă ne-a plăcut mult această combinație. Ba chiar au zis ei mei ca am făcut prea puțină prăjitură pentru că ar mai fi vrut câte o bucată fiecare și vor să mai repet rețeta și cu altă ocazie. Peste ultimul rând de biscuiți eu nu am mai pus altă cremă, ciocolată sau frișcă.
Poate că nu este o prăjitură cu aspect festiv în felul acesta însă nu am vrut să mai adaug calorii în plus. Pentru noi a fost perfectă așa însă, dacă doriți, evident, puteți să adăugați și un rând final de frișcă sau ciocolată ori să înlocuiți biscuiții simpli cu unii care au deja un strat de ciocolată peste. Hai să vedem cum se face.
- 24 biscuiți tip Petit Beurre (aproximativ)
- 12 pișcoturi (aproximativ)
- - pentru mere
- 1 kilogram de mere
- 2-3 linguri cu zahăr (în funcție de preferințe și de cât de dulci sunt merele)
- o linguriță de scorțișoară măcinată (opțional)
- - pentru sirop
- 250 ml apă
- o lingură cu ness (sau cafea solubilă din orz pt copii)
- o lingură cu zahăr
- - pentru crema de mascarpone cu ciocolată
- 250 grame de mascarpone
- 200 ml smântână cu 30% pt frișcă
- 2 linguri cu cremă de ciocolată tip Nutella
Mod de preparare pentru prăjitură FĂRĂ coacere cu biscuiți, mere și cremă de ciocolată
- Începem prin a curăța merele de coaj după care le dăm pe răzătoare.
- Punem zahărul într-un vas, adăugăm merele rase, amestecăm și punem vasul pe foc.
- Gătim merele până când acestea se înmoaie și capătă aproape consistența unui gem de mere. Dacă aveți, puteți să folosiți direct gem de mere (aproximativ 4-500 grame)
- După ce merele s-au găti, s-au înmuiat și nu mai e niciun pic de zeamă, le dăm deoparte și le lăsăm la răcit.
- Între timp ne ocupăm de crema de ciocolată care se face foarte ușor bătând crema mascarpone împreună cu smântâna pentru frișcă și cele 2 linguri de cremă de ciocolată până când se omogenizează și se transformă într-o cremă aerată.
- După ce merele și s-au răcit și avem și crema făcută putem trece la montat prăjitura.
- Pentru aceasta vom avea nevoie și de ce lichid pentru înmuiat pișcoturile pe care îl pregătim exact ca pe o cafea ness. Dizolvăm cafeaua solubilă împreună cu zahărul în apă.
- Pentru că am folosit biscuiți tip Petit Beurre și aceștia sunt mai moi, nu am mai însiropat și biscuiți de la bază. Dacă folosiți biscuiți populari atunci va trebui să-i înmuiați și pe aceștia.
- Așezăm pe fundul unui vas de yena sau porțelan un rând de biscuiți peste care întindem rândul de mere.
- Peste stratul cu mere adăugăm pe rând pișcoturile însiropate înainte. Le trecem rapid prin lichidul preparat mai devreme și le așezăm peste mere.
- Următorul strat este cel de cremă de ciocolată și mascarpone pe care o întindem peste pișcoturi.
- La final, peste cremă adăugăm încă un strat cu biscuiți, de data aceasta trecând-i rapid și pe aceștia prin lichidul pentru însiropat. Atenție! Biscuiții sunt foarte moi și nu trebuie lăsați mult în lichid ci doar trecuți pentru 1-2 secunde prin el.
- După ce am terminat de montat prăjitura acoperim cu folie alimentară și făm la rece până a doua zi când o vom tăia și pudra cu zahăr.
Să aveți poftă la prăjitură FĂRĂ coacere cu mere, biscuiți și ciocolată!
Eva Anca says
Arata fantastic! Iar ai reusit sa imi amplifici pofta de dulce.
Claudia Vasilache says
Multumesc :) Fara intentie :))))