Nu e prima dată când pun conopidă la borcan pentru iarnă. Am mai pus conopidă pentru iarnă la borcan doar că în oțet. Acum însă am vrut să testez și varianta murată adică să fac o conopidă murată în saramură pentru iarnă.
Nimic mai simplu mai ales că am tot pus murături pe iarnă ba castraveți murați ba gogonele murate sau chiar ardei murați umpluți cu varză. Practic cam orice legumă se poate pune așa la murat, respectând niște reguli generale de murare.
Practic aceasta consta în a ține legumele într-o soluție de saramură pentru o perioadă, timp în care are loc procesul de murare adică de fermentare și ”populare” a acelui mediu cu niște bacterii benefice pentru organismul nostru, în special pentru intestine. Dacă vrei să afli mai multe despre fermentarea naturala a alimentelor găsești aici un articol interesant.
Pentru a face saramura vreau să-ți reamintesc că este indicat să folosești doar sare din cea mare, grunjoasă, fără iod, cât mai puțin prelucrată. Ce ar trebui să mai folosești atunci când pui o porție de murături? Ei bine pe listă sunt usturoiul (are proprietatea de e distruge microbii), hreanul (se folosește pentru a da fermitate murăturilor), boabele de muștar (folosite pentru a împiedica formarea mucegaiurilor).
De asemenea, așa cum vezi și în poză, se pot pune și bucățele de sfeclă roșie dacă vrei să obții o conopidă murată în saramură însă de culoare roșie. O să povestesc pe larg în altă postare cum se procedează în detaliu. Până atunci hai să vedem cum se pune conopida la murat în saramură – varianta de bază.
- 400-500 grame de conopidă
- 3-4 fire de mărar uscat
- 8 fâșii de hrean - rădăcină și/sau frunze
- 6-7 catei de usturoi
- 1 litru de apă
- o lingură cu sare (20 grame) fără iod
- frunze de țelină
- ½ linguriță cu condimente pentru murături per borcan
- ½ morcov mic
- o lingură cu oțet per borcan
- un ardei iute mic
- 2 borcane de 800 ml
Mod de preparare conopidă murată în saramură
- Spălăm bine conopida și apoi o desfacem buchețele mai mici
- Curățăm și tăiem morcovul felii sau fâșii
- Curățăm cățeii de usturoi
- Curățăm bucata de hrean și o tăiem fâșii
- Spălăm frunzele de țelină și hrean (dacă folosim)
- Punem pe fundul borcanelor 1-2 fire de mărar uscat (cu tot cu tije), o frunză de țelină, 2-3 căței de usturoi.
- Adăugăm bucățile de conopidă și punem printre ele și feliile de morcov.
- După ce am așezat în borcan toată conopida așa încât acesta să se umple încheiem prin a adăuga, la fel ca și la bază, câteva fire de mărar, țelină, usturoi, câteva felii de ardei iute și fâșii de țelină.
Vezi mai jos și varianta video a rețetei
Apasă pe poză și apoi ABONEAZĂ-TE și tu!
- Pregătim saramura: punem apa într-un vas, adăugăm sarea și dăm 3-4 clocote după care luăm vasul de pe foc. Lăsăm la răcit câteva minute.
- Punem borcanele pe un suport metalic și turnăm saramura în borcane. Suportul metalic îl folosim pentru a evita ca, prin transerul de căldură acestea să nu se spargă.
- Punem capacele peste borcane doar provizoriu. Nu le înfiletăm ci le lăsăm doar așa, acoperite, până a doua zi (minim 12 ore) ca să permitem procesului de fermentare să înceapă.
- A doua zi turnăm în fiecare o lingură cu oțet după care înfiletăm bine capacul și dăm borcanele la rece în cămară lăsând în felul acesta conopida să se mureze. Murarea durează aproximativ 60 de zile.
Să ai spor la pus conopidă murată în saramură pentru iarnă!
Eva Anca says
Ador conopida murată! E dintre murăturile mele preferate, chiar. Îmi place și murată ca atare, singură, dar și în diverse combinații.
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca iti place <3