Cum punem dovlecei la congelator pentru iarnă? Cum se congelează corect dovleceii.
O parte dintre voi, cu siguranță va spune că de ce să mai punem dovlecei la congelator, de ce să mai conservăm dovleceii pentru iarnă dacă ei se găsesc mai tot timpul anului în supermarket-uri? Pai, ar fi mai multe motivele pentru care să facem asta.
În primul rând cred că toată lumea știe că dovleceii sunt, ca orice legumă, mai gustoși atunci când e sezonul lor. Și chiar congelați își mai păstrează din savoare. Un alt motiv ar fi faptul că acum se găsesc din abundență și unii dintre voi poate chiar îi aveți în propria grădină și ar fi păcat să-i aruncați. Apoi mai e și motivul prețului. Acum sunt foarte ieftini și, dacă aveți ceva loc la congelator de ce să nu puneți pentru iarnă o porție, două cât să aveți la îndemână.
Bun, acum că v-am convins că merită totuși să puneți câțiva dovlecei la congelator să vedem cum se pot pune și cum se pot folosi la iarnă.
Indiferent de felul în care îi congelăm, va trebui mai întâi să-i spălăm bine după care îi vom șterge de apă. Dacă sunt ceva mai bătrâni și au coaja tare îi putem curăța de coaja. Eu nu i-am mai curățat pentru că ai mei au fost mai tineri.
Dovlecei congelați sub formă de cuburi.
Îndepărtăm capetele după care tăiem dovleceii în două apoi în fășii și la final în cuburi. Îi punem în pungi cam cât credem că folosim într-o mâncare, legăm punga și o punem la congelator.
Daca dovleceii sunt mai bătrâni și au semințe mari e de preferat să-i scobim la mijloc și să le îndepărtăm semințele înainte de a-i tăia cuburi.
Acestia se pot adauga în ciorbe, supe creme, tocanite, paste. Atentie! NU se vor decongela inainte de folosire ci se vor pune in mancare exact asa cum sunt.
Dovlecelul contine multa apa asa ca, daca il decongelam, cristalele de gheata formate in interiorul cuburilor vor rupe membrana celulelor vegetale si vom avea in final orice altceva dar nu o bucata de dovlecel care sa mai poata fi folosita.
Dovlecei congelați sub formă de felii
O a doua variantă de a pune dovleceii la congelator este să-i tăiem felii. Pentru aceasta, procedam la fel ca mai devreme, îndepartăm capetele și apoi, pur și simplu începem să tăiem felii groase cam de jumătate de centimetru, îi punem în pungi, sigilăm și apoi dăm la congelator.
În forma aceasta se pot folosi, la fel, FĂRĂ a-i decongela înainte, la un ghiveci de legume, o musaca, la ciorbe sau supe creme sau chiar, la o zacuscă.
Dovlecei rași
O a treia variantă de a pune dovlecei la congelator este să-i radem înainte.
Dovleceii rasi îi puteți folosi pentru a face chifteluțe, omlete, brioțe sărate, budinci, tarte. Aceștia se decongelează înainte de a-i folosi!
Pentru a-i pune pe iarnă la congelator se procedează la fel ca și la ceilalți adică se taie capetele, se curăță de coajă dacă este cazul sau după preferință și apoi se dau pe răzătoare după care se pun în pungi, se închid bine și se dau la congelator.
Rețineți și faptul că, în orice formă i-ați congela, important este să puneți în pungi doar cantitatea necesară, cam cât estimați că aveți nevoie de obicei pentru a folosi într- o mâncare.
Tu cum obișnuiești să pui dovleceii la congelator pentru iarnă?
Eva Anca says
Foarte bune idei. Până acum îi puneam doar rași. Mulțumesc pentru sugestii!
Claudia Vasilache says
Cu drag :)