Cum să faci guacamole, sosul mexican din avocado. Cum se prepară sosul de avocado cu roșii și ceapă. Dip, salsa cu avocado. Rețetă cu avocado.
Cine nu a auzit vorbindu-se despre guacamole? Mulți dintre voi cred că l-ați și gustat deja, la fel cum, poate, o parte dintre voi știe deja și cum să-l pregătească. Ei bine, pentru cine încă nu știe cum se face faimosul sos mexican guacamole, astăzi am decis să scriu rețeta care este una extrem de ușor de facut.
Guacamole este un sos de origini mexicane care are ca ingrediente vedetă avocado. Denumirea acestuia provine din limba spaniolă, format prin unirea a două cuvinte: āhuacatl (care înseamnă avocado) și mōlli (care înseamnă sos). La rândul lor aceste cuvinte, la origini provin din limba nahuatl, o ramură a limbii vechilor azteci.
Acesta, în mod tradițional se prepara într-un mojar cu pistil (molcajete y tejolote). Pulpa fructului de avocado se pune în acest mojar, se adaugă sare și apoi, cu ajutorul pistilului se zdrobește totul obținându-se la final o pastă nu foarte fină. E în regulă dacă în guacamole se mai găsesc și bucățele mai mari.
Aceasta este baza preparatului. Pe lângă aceasta se mai adaugă și alte ingrediente în funcție de regiunea din Mexic în care se prepară. Mai poți găsi în lista ingredientelor roșii tăiate cubulețe, ardei iute chili sau jalapeno, zeamă de lămâie sau lime, ceapă tocată mărunt, usturoi și verdeață. Se folosește de obicei coriandru verde dar se poate înlocui cu pătrunjel fără nicio problemă. De asemenea unele rețete pot include smântână sau chiar mazăre.
Datorită prezentei polifenol oxidazei în celulele fructului de avocado, după expunerea acestuia la oxigenul din aer se produce la o reacție enzimatică în urma căruia rezultă un pigment numit melanoidină și care-i dă acestuia culoarea maronie atunci când stă prea mult în contact cu aerul.
Din acest motiv avodado, odată desfăcut și pasat va trebui ținut acoperit, pus în vase închise cu capac sau pur și simplu învelit în foloe alimentară așa încât acesta să nu intre în contact cu aerul. De preferat este și să lăsăm sâmburele de avocado în preparatul în care îl folosim, în felul acesta fiind protejat.
Cum alegi fructul de avocado
Nu orice avocado este bun pentru a face guacamole. Mă refer aici la stadiul în care acesta este din punct de vedere al gradului în care este copt. Ca să alegi un avocado bun pentru a face guacamole trebuie să ții cont de următoarele:
1. culoarea fructului
Pentru a face un guacamole gustos ai nevoie de un avocado bine copt care să fie moale și să poată să se paseze ușor. Cum nu îți poți da seama la magazin despre cum e avocado în interior, un criteriu de alegere este culoarea cojii. Dacă aceasta este verde atunci avocado este crud încă așa că va trebui să-l mai lași încă 2-3 zile pe masa din bucătărie. Dacă este de un maroniu închis la culoare atunci este gata de folosit imediat ce ajungi acasă
2. senzația la atingere este încă un criteriu după care să te iei atunci când alegi un avocado.
Dacă avocado este ferm și tare la atingere atunci e clar că acesta este necopt. Dacă, însă acesta este mai moale la atingere înseamnă că e copt și poate fi deja folosit.
- 2 fructe de avocado bine coapte
- 1 ceapă (albă sau roșie, după gust)
- zeama de la o jumătate de lămâie sau de lime
- 1 ardei iute
- câteva fire de pătrunjel verde (sau coriandru)
- o jumătate de roșie
- sare și piper după gust
- Taie în două fructele de avocado, scoate sâmburele și apoi miezul. Zdrobește-l într-un bol cu ajutorul unei furculițe și adaugă imediat, peste el, zeama de lămâie ca să nu se oxideze.
- Înlătură de la roșie partea zemoasă, cu semințe și apoi tai-o în cuburi mici.
- Taie ceapa, pătrunjelul și ardeiul iute mărunt.
- Pune peste avocado roșia tăiată mărunt, ceapa, pătrunjelul și ardeiul iute.
- Condimentează cu sare și piper după gust și amestecă totul bine.
- Acoperă vasul în care ai pregătit guacamole și ține-l în frigider până în momentul servirii.
Extrasfat: Nu arunca sâmburele de avocado! Pune-l în sos înainte de a-l acoperi și da la frigider. Prezența acestuia împiedică oxidarea.
Dacă folosești 2 fructe de avocado, așa cum am folosit și eu, cantitatea de guacamole pregătită ajunge pentru 3-4 porții. O porție se calculează cam jumătate de avocado per persoană.
Guacamole se servește ca ”dip” lângă tortilla chips sau alt gen de snacks crocant. De asemenea se mai poate pune ca și salsa la tacos sau se poate folosi alături de diferite cărnuri fripte.
Auzisem de guacamole, dar nu cred ca am mancat vreodata. Totusi, al tau arata atat de bine, incat ai reusit sa ma tentezi!
Multumesc :) E tare simplu de facut si foarte sanatos. Merita incercat :)