3 tipuri de ciuperci pe care le poți consuma vara
Chiar dacă suntem obișnuiți cu faptul că în vremea toamnei pădurile se umplu de ciuperci, asta probabil și pentru că ghebele apar în acest anotimp și sunt și foarte numeroase, există destule ciuperci care se găsesc în păduri, pe pajiști și prin alte locuri și în cursul verii.
Deja am întâlnit în plimbările noastre prin pădure destui oameni ieșiți și ca să culeagă ciuperci. Pentru cunoscători, această activitate este una plăcută și utilă, dar pentru cei ce nu cunosc ciupercile de pădure, sfatul este să le cumpere de la surse de încredere. O glumiță spune că toate ciupercile sunt comestibile, unele însă o singură dată, dar nu vă recomand să încercați.
Ciupercile de vară se găsesc acum și prin piețe, dar și la culegători/vânzători de pe marginea drumului, în multe zone ale țării. Acum sunt trufandale și o mâncare tradițională de ciuperci proaspete este o delicatesă. Dar să vedem câteva specii care se pot găsi acum, că acum e vremea lor.
3 tipuri de ciuperci pe care le poți consuma vara
1. Gălbiorii sau bureții galbeni (Cantharellus cibarius) sunt și mai ușor de recunoscut, dar și foarte gustoși. Mari iubitoare de căldură, ele apar în zonele deschise din pădure, unde soarele ajunge să încălzească solul, de prin luna iunie și până în octombrie.
Culeși din pădurile țării sunt exportați în cantități însemnate în Germania și Austria. Un mare concern german declară că 75% dintre gălbiorii pe care ei îi procesează, provin din România. Dar și românii pot consuma în această perioadă delicioasele ciuperci de pădure, care dau mâncării nu doar un gust deosebit, dar și un aspect deosebit. Totuși nu se recomandă începătorilor să-i culeagă, pentru că mai există câteva specii asemănătoare potențial otrăvitoare.
2. Bureții de rouă (Marasmius oreades) sunt întâlniți pe pajiști, dar și în păduri (în poieni), acolo unde iarba este mai mare și mai răcoroasă. Iubesc terenurile ierboase și se intalnesc in grupuri mari sau în cercuri de-a lungul drumurilor de țară, pe pajiști, in luminișuri, pe soluri de preferinta nisipoase, începând din luna mai și până în octombrie.
Uneori pot fi găsiți chiar și prin parcuri sau în propria grădină de acasă. Pălăria acestora are o carne fibroasă, albicioasă, cu un miros specific de ciupercă și un gust slab, ușor dulceag. Este foarte gustoasă și ideală pentru supe în timp ce piciorul este mai tare. Dar nu doar în supe se folosește această ciupercă, ci și în multe alte mâncăruri cum ar fi o tocaniță, o salată, o ciulama etc. Ca orice ciupercă și buretele de rouă are „surori” periculoase, cu care poate fi confundat de către necunoscători.
3. Hribii (Boletus) nu puteau lipsi din această foarte scurtă enumerare deoarece pot fi culeși pe toată perioada verii și până în toamnă, târziu. Există unele specii de hribi comestibili, dar și unele specii necomestibile sau chiar otrăvitoare.
Cei mai întâlniți sunt hribii cenușii (Boletus Edulis), cunoscuți și sub denumirile populare de pitoarcă sau pitancă. Sunt foarte valoroși și din punct de vedere economic, deoarece se găsesc în cantități mari, exploatabile. Pot fi și conservați pentru iarnă, cel mai adesea uscați. Din punct de vedere culinar, sunt considerați ciuperci valoroase, pentru textura și aroma „cărnii”. Se pot găsi zeci de rețete de mâncăruri cu hribi, așa că trebuie profitat acum, când hribii au apărut prin piețe.
Pentru a cunoaște și alte ciuperci comestibile, numai bune de gătit, vă recomand ca de obicei documentarea. Iar dacă-i gătiți acum, poftă bună!
Leave a Reply