Leușteanul este o plantă aromatică utilizat atât în bucătărie, la gătit cât și în medicină. De la leuștean se folosesc frunzele, tulpinele și rădăcinile. Recoltarea lui trebuie făcută în prima parte a zilei, după ce se usucă roua de pe frunze.
De ce nu se cultivă după miezul zilei? Pentru că datorită căldurii frunzele tind să se mai ofilească și pierd din uleiurile volatile pe care le conțin. Din același motiv este bine să se folosească în mâncăruri cât mai repede după ce a fot recoltat.
Există mai multe metode de a conserva leușteanul, de la uscarea lui și până la conservarea cu sare sau la congelator. Am să fiu foarte succintă și am să vă spun câteva cuvinte despre fiecare în parte așa încât să alegeți metoda de conservare cea mai potrivită pentru voi.
Ce este necesar să faci înainte de a conseva leuștean pe iarnă
Indiferent de metoda de conservare folosită va trebui, în primul rând să
- adunați leușteanul până în ora 12
- spălați leușteanul prin scufundare în apă așa încât să se curețe nu doar de impurități ci și de eventualele gâze.
- eliminați apoi apa de pe leuștean cu ajutorul unui uscător pentru salată
- așezați apoi leușteanul pe prosoape absorbante de hârtie și tamponați pentru a-l usca cât mai bine.
Leuștean pe iarnă la congelator
Dacă vreți să-l puneți la congelator va trebui să-l tocați după care îl veți pune în punguțe și abia mai apoi acestea vor merge la congelator. Nu uitați să etichetați punguțele ca să știți ce aveți în ele. Cum leușteanul are o aroma puternică e de preferat să folosiți punguțe mici pe care să le congelați una peste alta într-o caserolă închisă cu capac pentru ca mirosul/aroma acestuia să nu treacă și la alte alimente din congelator.
Leușteam pe iarnă uscat
Dacă puneți leușteanul la uscat pentru iarnă, locul în care acesta se ține trebuie să fie unul întunecos și lipsit de umiditate. Așezați leușteanul pe o hârtie de copt și peste ele puneți o altă hârtie de copt. În felul acesta o să îl protejați de depunerile de praf. După uscare îl puteți păstra ca atare, în pungi de hârtie sau, înainte de a-l pune în ele îl puteți măcina. De asemenea, pentru depozitare mai puteți folosi cutii metalice sau borcănele pentru condimente.
Păstarea leușteanului la borcan, cu sare
Leușteanul se mai poate pune și cu sare, la borcan. Pentru aceasta aveți nevoie de sare mare, neiodată, din cea folosită pentru a pune murăturile. Borcanele folosite vor trebui spălate bine și apoi uscate foarte bine. Se așează în borcan un strat de sare, unul de leuștean, încă unul de sare și tot așa până când umplem tot borcanul. încidem cu capacul și dăm la rece.
Și tot cu sare se mai poate pune și în felul următor: se toacă leușteanul, se pune într-un lighean și se presară peste el sare. Se lasă în felul acesta pentru 24 de ore după care se pune în borcane.
Notă: Când îl vom folosi vom scoate cât avem nevoie, lăsăm la desărat în apă rece și apoi îl punem în mâncare.
Păstrarea leușteanului la borcan, în oțet
Voi cum puneți leușteanul pentru iarnă? Ce metode mai folosiți?
Leave a Reply