Ciuperci umplute cu măsline la cuptor. Rețetă delicioasă DE POST
Zilele trecute am cumpărat un kilogram de ciuperci cu gândul să le gătesc și să avem mâncare pe mai multe zile. Le-am luat fără un gând anume adică fără a avea o lista concretă cu rețete pe care să le folosesc pentru a le prepara.
Aș fi putut să fac un pate de post cu ciuperci și nuci, ciuperci la tigaie cu usturoi, ciorba de ciuperci, sarmale cu ciuperci și câte și mai câte alte rețete în care ciupercile să fie ingredientul vedetă. Până la urmă m-am oprit la doar 2 rețete pe care să le pun în practică.
Prima dată am făcut o oală mare cu sarmale de post cu ciuperci pentru că e un fel de mâncare spornic și ne-a ajuns, așa cum am estimat, pe mai multe zile. Iar din ce am dat deoparte am făcut rapid niște ciuperci umplute la cuptor.
Mai am încă 2 rețete de acest gen pe site și știam să se face foarte repede. Mult mai repede decât se fac sarmalele așa că numai bine aveam ce mânca la pranz cât sarmalele erau la gătit în cuptor. Așa că le-am tocat rapid codițele, am adăugat câteva măsline și pătrunjel plus alte condimente și la cuptor cu ele. Hai să vedem exact ce am folosit și cum le-am pregătit.
Notă! Eu am folosit o glazură din sos de soia și oțet balsamic de modena, sos pe care exact așa l-am cumpărat din comerț, gata preparat. Dacă nu aveți un astfel de sos puteți pune 2 linguri de sos de soia și o linguriță de oțet balsamic de modena.
- 7 ciuperci mari (aproximativ 400 grame) - am avut Champignon brune
- 50 grame de măsline negre fără sâmburi
- 2 linguri de cremă balsamică de soia
- 3 linguri de ulei de măsline
- ¼ linguriță cu sare
- un vârf de cuțit cu usturoi pudră
- un vârf de cuțit cu piper alb
- o mână de pătrunjel tocat
Mod de preparare pentru ciuperci umplute cu măsline la cuptor de post
- Curățăm ciupercile fie prin ștergere fie putem să le trecem rapid printr-un jet de apă și abia apoi le ștergem cu un prosop de bucătărie din hârtie. Eu așa procedez deși se spune că nu e bine să fie spălate ciupercile.
- Înlăturăm codițele și le tocăm mărunt.
- Tocăm mărunt și măslinele.
- Punem codițele tocate într-un castron și adăugăm peste ele și măslinele tocate, apoi pătrunjelul tocat.
- Adăugăm condimentele: glazura de soia, sarea, piperul, usturoiul și uleiul de măsline. Amestecam totul bine, dăm deoparte și lăsăm 15 minute să se macereze puțin și să se întrepătrundă aromele.
- Punem pălăriile de la ciuperci cu partea de care sunt prinse piciorușele în sus, într-un tavă unsă cu puțin ulei și repartizăm în fiecare adâncitură a pălăriei umplutura pregătită mai devreme.
- Dăm tava la cuptor, la 180 de grade pentru 20 de minute.
- Când sunt gata le servim cu poftă alături de un pilaf de post, de exemplu. Aveți și rețeta acestuia publicată în format scris și video – vezi AICI și AICI.
Poftă bună la ciuperci umplute la cuptor!
Leave a Reply