Cum coacem dovleacul. Dovleac la cuptor în 3 variante.
Dovleac plăcintar la cuptor. Cum se coace corect dovleacul. Dovleac la cuptor cu usturoi. Dovleac la cuptor cu miere și scorțișoară.
Toamna e ca o zână bună care vine la noi încărcată cu daruri. Este sezonul în care multe fructe și legume se coc și apar din belșug pe tarabe. Printre ele se numără și dovleacul. Iubit de unii, mai puțin iubit de alții, dovleacul este clar, un ingredient care nu ar trebui să-ți lipsească din preparatele tale pe timpul sezonului rece.
Mulți îl trecem în categoria legumelor însă există o întreagă discuție controversată aici, unii susținând că dovleacul este nu legumă ci mai degrabă fruct, cel puțin din punc de vedere botanic. Acesta poate fi folosit însă atât în rețete sărate cât și dulci. Putem să facem din el o supă cremă, o tocană sau un desert savuros așa cum este această prăjitură cu ciocolată și brânză.
Chiar dacă nu este pe placul unora, este foarte bine pentru sănătatea noastră să consumăm dovleac. Fiind sărac în calorii, dovleacul este un ingredient perfect a fi inclus pe lista ingredientelor atunci când vrei să slăbești sau doar să-ți menții silueta.
Consumul de dovleac reglează glicemia și ține, în același timp nivelul colesterolului sub control. În acest fel, consumul de dovleac poate să ajute în bolile de inimă sau diabet.
Prin conținutul săj mare în vitamina A consumul acestuia are rol important în sănătatea mucoaselor, a ochilor, pielii, parului și a unghiilor. Asociat cu vitamina E care e și ea conținută în dovleac, acesta, consumat cu regularitate, previne îmbătrânirea pielii și apariția ridurilor.
Varianta cea mai simplă, mai la îndemână și mai ușor de pus în practică este cea în care pur și simplu coacem dovleacul și îl consumăm ca atare, fie în variantă sărată, fie în cea dulce, presărând pe el fie condimente specifice mâncărurilor sărate, fie celor dulci.
În funcție de preferințele tale dar și de scopul în care coci dovleacul, această operațiune, deloc complicată poate fi făcută în 3 moduri simple. Hai să vedem împreună care sunt acestea.
Prima variantă – tăiat în 2 jumătăți
Spălăm și apoi tăiem dovleacul în 2 jumătăți pe verticală.
Scobim dovleacul în interior cu ajutorul unei linguri și dăm deoparte semințele și filamentele de la dovleac.
Ungem cu puțin ulei și apoi coacem la 180 de grade pentru 50-60 de minute în funcție de mărimea acestuia.
Încercăm dovleacul cu o furculiță și, dacă miezul acestuia este moale, cremos, atunci este gata. Îl putem scoate din cuptor, lăsa la răcit și consuma după preferință.
A doua variantă – tăiat felii
Procedăm la fel ca la prima metodă adică în primul rând spălăm dovleacul după care îl vom tăia.
De data aceast nu îl mai tăiem doar în 2 jumătăți ci în felii late de 2-3 degete.
Evident, vom da deoparte semințele și filamentele de la dovleac.
Punem feliile de dovleac într-o tavă în care am pus în prealabil hârtie de copt.
Dăm la cuptor să se coacă până când devine moale și cremos.
Putem coace feliile așa simple cum sunt sau, le putem unge cu puțin ulei, putem presăra peste ele zahăr simplu sau cu scorțișoară și chiar miere dacă nu aveți probleme cu ideea de a folosi mierea când vine vorba de a temperaturi mari de gătire.
Pentru aceste 2 metode, cea de coacere în jumătăți sau felii, timpul de gătire variază în funcție de cât de mari sunt acestea. Unii recomanda coacerea la 200 grade sau chiar mai mult. E ok dacă te grăbești.
Însă, pentru un dovleac gustos ideală este o temperatură de 150 de grade și o coacere lentă, evident, care se întinde pe mai multe ore. Motivul coacerii la temperaturi mici este faptul că prin coacere se dorește practic scoaterea apei din dovleac așa încât să devină cât mai cremos.
A treia variantă – tăiat cuburi
Dacă primele 2 metode sunt perfecte pentru cazul în care vrei să consumi dovleacul ca atare, dacă vrei să-l folosești la o supă cremă, o tocană, un sos, de exemplu, pentru a fi mai eficent va trebui să folosești o a treia metodă și anume coacerea lui după ce l-ai tăiat cuburi.
Spală dovleacul, taie-l în bucăți de mărime medie, curăță-l de coajă și apoi taie-l cuburi mici de 3-4 centimetri.
Pune cuburile într-o tavă care are deja pus în ea hârtie de copt, condimentează-l cu sare, piper și ulei de măsline dacă vrei să-l folosești în preparate sărate, amestecă totul bine și apoi dă-l la cuptor. Mai poi adăuga, după preferințe usturoi, cimbru sau orice alte condimente îți sunt pe plac. Pentru varianta dulce va trebui să înlocuiești uleiul, sarea și piperul cu scorțișoară și zahăr brun, miere sau sirop de arțar.
Coacerea va dura mai puțin de data aceasta pentru că și bucățile sunt mai mici. Ține-l aproximativ 30 de minute la 180 de grade. Când sunt moi scoate cuburile din cuptor și apoi folosește-le cum ai planificat.
Cam asta este povestea dovleacului copt. Mare filozofie nu e dar ce bun e rezultatul! Tu care metodă de coacere o preferi? Pe care o folosești cel mai des?
Andra says
Super articolul, multumesc mult pentru sfaturi!
Claudia Vasilache says
Cu placcere! :)