Prăjitură răsturnată cu mere. Rețetă simplă și rapidă de prăjitură cu mere.
De obicei sâmbata pregătesc pentru duminică ceva dulce pentru cei ai casei, pentru a avea un desert la cafea sau lapte în cazul celui mic dar și pentru a simți cumva că este sărbătoare. Și cum sâmbăta fac și multă treabă prin casă și mâncare ca să fie pentru mai multe zile, deserturile de obicei rămân la urmă așa că nu mai am timpm prea mult la dispoziție pentru a pregăti ceva complicat.
De cele mai multe ori fac un pandișpan clasic sau din cel cu ouă întregi și îi pun o cremă rapidă cu mascarpone și ciocolată spre bucuria celui mic. Alteori fac un chec cu lapte cum este acest guguluf cu cacao. Se mai nimerește să îmi ajungăă timpul și pentu un tortuleț cu cremă de ciocolată și decorat cu bombonele pentru că așa vrea cel mic.
Sâmbăta trecută am improvizat un desert cu mere și aluat din pandișpan făcut cu ouă întregi. Am cumpărat niște mere dintr-un soi cu mere verzi, mai tari și mai acrișoare. Așa că nu se înghesuia nimeni să le mănânce drept pentru care le-am găsit locul în această prăjitură răsturnată cu mere care se face extrem de ușor.
Am curățat merele și le-am tăiat cuburi după care le-am dat la cuptor pentru 15 minute. Dacă nu aveți astfel de mere tari va trebui să le gătiți mai puțin la cuptor înainte de a pune peste ele compoziția de pandișpan. Hai să vedem în detaliu cum se face.
- 5 ouă medii
- 100 grame de zahăr
- 125 grame de făină albă de grău tip 000
- un vârf de cuțit cu sare
- o linguriță cu esență de vanilie
- 5-6 mere verzi
- o linguriță cu scorțișoară măcinată
- 1-2 linguri cu zahăr
Mod de preparare pentru prăjitură răsturnată cu mere
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și punem hârtie de copt într-o tavă de 25/35 cm.
- Spălăm și curățăm merele de coajă și cotoare după care le tăiem cuburi de mărime potrivită și, pe cât posibil, de dimensiuni cât mai egale.
- Punem merele în tavă, presărăm peste ele scorțișoara și cele 1-2 linguri de zahăr în funcție de cât de acre sunt merele și cât de dulci le dorim.
- Așezăm cuburile de mere uniform în tavă formând un singur strat.
- Dăm tava al cuptor pentru 15 minute, timp în care noi voi face compoziția pentru blat.
Vezi mai jos cum se face un blat din oua întregi!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Video NOU în fiecare săptămână!
- Spargem ouăle învasul mixerului, adăugăm sarea și esența de vanilie și batem pentru 1 minut, cât să se desfacă ouăle după care adăugăm zahărul și lăsăm să se bate compoziția până când se albește la culoare, devine foarte aerată și își dublează, ba chiar triplează volumul moment în care dăm mixerul deoparte.
- Turnăm treptat făina cernută și o încorporăm cu mișcări ușoare, de jos în sus pentru a evita să pierdem aerarea obținută mai devreme.
- Scoatem tava cu mere din cuptor și turnăm compoziția de peste ele după care o dăm iar în cuptorul încins la 180 de grade pentru 30-35 minute în funcție de cumcoace cuptorul. Facem testul cu scobitoarea și, dacă iese curată scoate tava din cuptor.
- Lăsăm puțin la răcit după care răsturnăm prăjitura pe un platou și când este răcită de tot o tăiem cuburi, o pudrăm cu zahăr și o servim cu poftă. Vă asigur că este delicioasă în toată simplitatea ei.
Să aveți spor și poftă la prăjitură răsturnată cu mere!
Alexandra says
O reteta superba, big like!
Claudia Vasilache says
Multumesc :)