Mâncare de gutui cu carne de pui. Rețetă tradițională de mâncare de gutui cu carne.
Poate că pentru unii dintre voi sună ciudată această combinație dintre un fruct și o carne dar nu este singura. Fructele se folosesc nu doar în deserturi ci și la a prepara mâncăruri cu carne sau chiar de post. Există o variantă de mâncare de gutui fără carne dar care nu este desert. Și care se face asemănător cu cea despre care o să vă povestesc în continuare.
Această rețetă de mâncare de gutui cu carne e specifică zonei din sudul țării dar și în vest. Se pregătește des în zona Olteniei dar și în unele zone din Transilvania, mai exact în Banat și Ardeal. Este o mâncare caracteristică toamnei, cu un gust dulce acrișor, aceasta având la ingrediente și zahăr caramelizat.
Mâncarea de gutui cu carne de pui se poate servi atât ca atare cât și în combiație cu o garnitură din cartofi sau orez. De asemenea se poate face și cu altfel de carne, nu doar din carne de pui. Se poate folosi carne de porc, de exemplu, sau cu carne de vită. În varianta vegan se poate combina cu ciuperci în loc de carne.
Având zahăr în compoziție și făină sau amidon, aceasta nu este o mâncar pentru oricine. Diabeticii de exemplu, clar, nu se vor putea bucura de ea. Datorită conținutului mare de fibre, gutuile sunt perfecte de consumat în curelel de slăbire însă în această combinație, în care la ingrediente sunt incluse zahărul și amidonul/făina, nu prea aș zice că este o mâncare dietetică. Dar hai să vedem de ce avem nevoie și cum se face.
Eu am folosit niște gutui primite de la o vecină, gutui bio, aș putea zice. Așa că o parte dintre ele au fost stricate pe alocuri drept pentru care nu am avut cum cântari gutuile înainte. Nu ar fi fost greutatea corectă. Așa că am preferat să le curăț, să le tai felii și abia după aceea să pun gutuile pe cântar.
Cum gutuile se înmoaie destul de mult dacă sunt gătite și cum noi nu vrem să facem din ele piure de gutui, le vom lăsa cu tot cu coajă. În felul acesta, la gătire vor rămâne întregi pe cât posibil.
În ce privește carnea de pui, eu am folosit ciocănele de pui pentru că asta mi-a fost la îndemână. Aveam o pungă de 1 kilogram în congelator, am dezghețat-o și am folosit ciocănelele pentru a face această mâncare de gutui cu carne de pui. Se poate folosi însă și alte părți din pui, sau chiar doar piept de pui. În acest caz timpul de gătire al cărnii și al mâncării, în general, va fi puțin diferit.
- 600 grame de gutui cu coajă dar curățate de cotor și părțile stricate
- 1 kilogram de carne de pui (eu am avut ciocănele)
- 50 grame de unt
- 2 linguri cu ulei de măsline
- 400 ml de apă sau supă de pui
- 2-3 linguri de zahăr
- 150 ml de vin alb sec
- o lingură cu amidon sau făină
- sare și piper după gust
- 2 linguri de zeamă de lămâie
Mod de preparare mâncare de gutui cu carne de pui
- Spălăm și curățăm gutuile de puf după care le tăiem și scoatem cotoarele și/sau eventualele părți care nu sunt bune.
- Tăiem gutuile pe cat posibil felii groase de 1-2 centimetri și, pe măsură ce le tăiem le punem într-un vas cu apă și zeamă de lămâie ca să nu oxideze.
- Punem untul și uleiul într-o tigaie încinsă și adăugăm pulpele de pui. Le rumenim câteva minute pe ambele părți, adăugăm sare și piper.
- Turnăm 200 ml de apă sau supă de pui/legume, acoperim cu capac și lăsăm pulpele să se gătească pentru 20-25 minute până sunt gata.
- Între timp, în altă tigaie gătim gutuile și pregătim sosul.
- Punem 2-3 linguri de zahăr într-o tigaie și-l lăsăm să se caramelizeze. Atenție să nu se ardă! Va avea un gust amar!
- După ce zahărul s-a caramelizat, turnăm vinul peste el, cu atenție mare pentru că vinul este rece și caramelul foarte fierbinte. Va avea loc o reacție violentă care va face la început conținutul din tigaie să bolborosească. Caramelul se va întări imediat dar mai apoi se va dizolva în vin.
- După ce vedem că s-a dizolvat caramelul adăugăm gutuile și le gătim 3-4 minute la foc iute. Dacă gătim la foc mic gutuile se vor înmuia prea tare și nu dorim acest lucru.
- Cât se gătesc gutuile turnăm peste amidon 2-3 linguri de apă din restul de 200 date deoparte, amestecăm și dizolvăm amidonul după care îl turnăm peste gutui, adăugăm și pulpele cu cât a mai rămas din zeama în care au fiert, dăm încă 2-3 clocote ca să fiarbă împreună și să se lege sosul după care putem servi cu poftă.
Să aveți poftă la mâncare de gutui cu carne de pui!
Leave a Reply