Crumble cu rubarbă. Desert cu fructe înăbușite la cuptor și biscuite.
Desert englezesc rapid și ușor de făcut.
Rețeta de astăzi este una tradițională în Marea Britanie. În timpul celui de-al doilea război mondial englezii, ca de altfel și celelalte popoare implicate în acest conflict, nu aveau prea mulți bani și nici multe ingrediente la dispoziție pentru a găti mâncăruri sofisticate.
Motiv pentru care au fost nevoiți să se descurce cumva, să se adapteze situației în care se aflau. Așa a apărut acest desert simplu, cu ingrediente puține și la îndemână dar gustos în același timp. O să vedeți că rețeta de crumble este atât de usor de făcut încât chiar și un copil o poate pune în practică cu ușurință.
În traducere, ”crumble” înseamnă ”firmituri” și exact așa și este desertul. Sunt firmituri de biscuite puse peste un strat de fructe. Mai exact vom avea două straturi: unul de bază, format din fructe înăbușite la cuptor și un al doilea de biscuite, însă unul sfărâmat.
Pentru a forma firmiturile de biscuite care se pun deasupra fructelor ai nevoie de doar 3 ingrediente de bază: făină, zahăr și unt sau o altfel de grăsime. Există și varianta vegană, desigur. Proporția în care cele 3 ingrediente se combină este una ușor de reținut. Vom aveam nevoie de 1 parte unt, o parte zahăr și 2 părți făină de grâu. Adică, la 100 de grame de unt (grăsime) vom folosi 100 de grame de zahăr și 200 grame de făină.
Evident că, așa cum untul se poate înlocui cu unt de cocos de exemplu, și făina de grâu, la rândul ei poate fi combinată sau înlocuită. Putem folosi, de exemplu 150 de grame de făină de grâu și 50 de grame de fulgi de ovăz.
Dacă folosiți fructe mai acrișoare cum sunt merele, perele, rubarba, trebuie să le coaceți mai întți la cuptor și apoi să adăugați firmiturile de biscuite. Însă dacă folosiți fructe moi cum sunt căpșunile nu mai este nevoie să faceți acest lucru și puteți să puneți totul deodată la cuptor.
Fructele cele mai des folosite în rețetele de crumble din Marea Britanie sunt merele, perele, prunele, rubarba sau combinații de acestea însă un crumble se poate face cu orice fel de fructe. Acesta se poate servi atât cald cât și rece, cu sau fără o cupă de înghețată alături.
Pentru a-l prezenta festiv și a-i da un plus de savoare, combinația perfectă (după mine) este formată dintr-o parte crumble cald peste care se pune altă parte de înghețată rece. Contrastul de textura dar și de temperatură scoate acest desert din anonimat transformându-l într-unul deosebit.
Cu alte cuvinte este un desert atât de versatil și atât de ușor de pregătit încât se poate face în orice sezon dar și se adaptează ușor la orice regim alimentar.
- 800 grame de rubarbă
- 100 grame de zahăr
- ¼ linguriță cu ghimbir (opțional)
- pentru crumble:
- 100 grame de unt
- 100 grame de zahăr
- 150 grame de făină de grâu integrală
- 50 grame de fulgi de ovăz sau musli
Mod de preparare pentru crumble cu rubarbă
Să aveți spor și poftă la crumble cu rubarbă!
Leave a Reply