Eton Mess. Desert la pahar cu bezea și căpșuni. Desert traditional englezesc cu bezea, frișcă și căpșuni. Cum se face Eton Mess. Desert FĂRĂ coacere. Rețeta de Eton Mess.
Vă zic încă de la început că mare amatoare de bezele nu sunt. De aceea nici nu fac. De aceea nici nu o să găsiți rețeta aici, pe blog. Mi se par prea dulci pentru gusturile mele și le evit. Nu același lucru pot însă să zic despre soțul meu care e mare amator de bezele. Așa că, ori de câte ori are ocazia își cumpără o punguță cu bezele de la supermarket.
Evident că îl tentează și pe cel mic cu ele. Și evident că eu aș vrea ca el să stea departe de bezele. Dar cum să-i zici unui copil să nu mănânce așa o bunătate dulce? Mai ales când un adult de lângă el e mare fan. Trebuia, deci, să găsesc cumva o soluție de compromis ca să consumăm mai puține bezele deodată adică să nu le mâncâm ca atare ci într-un desert.
Și așa am ajuns, scotocind pe net după o rețetă în care să folosesc bezelele cât mai ”eficient”, la faimoasa rețetă de Eton Mess, un desert la pahar, cu bezele, frișcă și fructe, mai exact cu căpșuni. Eton Mess este un desert tradițional englezesc și are un mod de preparare extrem de ușor!
Cum se face Eton Mess și de ce această denumire?
Eton Mess este un fel de Pavlova la pahar, dacă pot să mă exprim așa. Denumirea, dacă ar fi să o traducem ar însemna ”dezordinea lui Eton” sau mai bine spus ”de la Eton” pentru că Eton este numele unei persoane ci a colegiului unde acesta a fost creat pentru prima dată în anul 1893, fiind servit la meciurile anuale de cricket ale elevilor colegiului respectiv contra rivalilor de la Harrow School.
Vezi mai jos cum se face și un tiramisu cu căpșuni!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Click și pe clopoțel pentru noutăți!
Inițial, până a nu ajunge celebru la Eton, acest desert era servit, prin anii 1930 într-o combinație de căpșuni sau banane cu înghețată sau frișcă. Bezeaua a fost adăugată în preparat mult mai târziu.
Deși în varianta lui celebră Eton Mess are 3 ingrediente mari și late: bezea, căpșuni și frișcă, acest desert la pahar se poate prepara și folosindu-se altfel de fructe de vară. Am văzut pe net o combinație de Eton Mess cu căpșuni și rubarbă și mi s-a părut tare interesantă. O voi încerca și eu data viitoare când soțului meu îi va mai veni ideea de a veni acasă cu bezele.
Ca fapt divers vreau să vă mai spun că există și un ”rival” al lui Eton Mess, cunoscut sub numele de Lancing mess la care se folosesc banane și care se servea de-a lungul anului la Lancing College în West Sussex, Anglia.
Prepararea acestuia este foarte simplă și versatilă. Pur și simplu pui într-un pahar bezele sfărâmate, căpșuni și frișcă, alternându-le în straturi. Mai simplu de atât nici că se poate. E un fel de dezordine, cum îi zice și numele, însă bine aranjată într-un pahar mai mic sau mai mare.
Eu am să vă spun cum am pregătit eu acest desert la pahar, în funcție de gusturile noastre însă vreau să țineți cont că este o rețetă adaptabilă și să încercați să o faceți cum vă place. De exemplu eu am preferat porții mici. Poate că voi doriți o porție mai mare și atunci va trebui să dublați cantitățile.
- 8 bezele
- 200 smântână
- 250 căpșuni
- o lingură zahăr brun (opțional)
- o lingură cu zeamă de lămâie (opțional)
Mod de preparare pentru Eton Mess
- Spălăm căpșunile și le tăiem cuburi după care adăugăm o lingură de zahăr peste ele. Dacă aveți căpșuni foarte bine coapte și aromate puteți exclude zahărul. Eu am avut niște căpșuni mai crude, mai tari și de aceea am preferat să pun mai degrabă puțin zahăr peste ele ca să lase zeamă decât să-l pun în frișcă.
- Stropim și cu puțină lămâie apoi dăm deoparte ca să se topească zahărul și să lase zeamă.
- Între timp preparăm frișca așa cum am explicat pe larg AICI. Putem opta pentru varianta cu zahăr sau fără zahăr. Eu v-aș recomanda-o pe cea fără zahăr și să adăugați un strop de esență de vanilie (deși nu e prevăzută în rețeta originală).
- Dacă căpșunile nu au lăsat zeamă putem pasăm ușor câteva bucăți petru a le transforma într-un fel de sirop de căpșuni.
- Pregătim 4 pahare și punem alternativ, în fiecare dintre ele câte 2 bezele sfărâmate, adăugăm apoi un sfert din căpșuni și apoi un sfert din frișcă. Ornăm cu bucăți de căpșuni și frunzulițe de mentă. Asta dacă mai avem răbdare. Servim cu poftă!
Să aveți poftă la Eton Mess!
Eu am pregătit desertul acesta și duminica trecută savurându-l cât răsfoiam site-ul celor de la Librex în căutarea unor noi romane pe care să le comand. V-am povestit mai multe despre asta pe Facebook (click pe link pentru mai multe detalii).
Am găsit foarte multe detalii pe site la Librex și ce mi-a atras cel mai mult atenția a fost faptul că TRANSPORTUL este GRATUIT! Așa că, dacă vreți și voi să vă comandați thrillerul pe care vi l-am recomandat pe Facebook, puteți .
[…] să fac iar, pentru ai mei, un Eton Mess, desertul cu bezea și căpșuni despre care v-am povestit aici cum se face. Însă mi-am zis că o prăjitură răsturnată cu căpșuni e mai spornică și merge […]