Mămăligă cu brânză gratinată la cuptor. Mămăligă gratinaă la cuptor, cu brânză.
Mămăligă în straturi, cu brânză
Facem azi o mămăliguță la cuptor cu brânză? Zic să facem că tare-i bună. Place și celor mici și celor mari. Varianta asta de mămăligă cu brânză la cuptor este varianta mai elevată a boțului cu mămăligă și brânză pe care îl mâncam când eram copil și pe care îl pregătesc deseori și acum.
Este o rețetă tradițională și foarte populară. Mămăliga la cuptor se poate găti în mai multe feluri. Există varianta cunoscută sub denumirea de ”Taci și-nghite” sau mămăligă cu brânză și jumări, sau cu brânză și cârnați și câte și mai câte combinații.
Eu am ales să fac o variantă mai simplă de mămăligă cu brânză și care să nu se îndepărteze prea mult de ideea boțului cu care am crescut. Pentru a o face m-am inspirat din cartea de bucate a Sandei Marin care are o rețetă asemănătoare. Mi-a plăcut ideea de a pune ca și strat final peste stratul de mămăligă unul de ou cu lapte si brânză.
Eu am folosit pentru acest ultim strat o combinație de ou și smântână. Am bătut oul foarte bine, am pus 3 linguri cu smântână, am turnat peste stratul ultim de mămăligă și apoi am presărat brânză rasă după care am dat totul la cuptor și s-a gratinat foarte frumos. Dar să vedem în detaliu cum se face.
- -pentru mamaliga
- 1 litru de apă
- 1 linguriță cu sare
- 300 grame de mălai (eu am folosit mălai superior de Pambac)
- -pentru umplut
- 300 grame de brânză (eu am folosit caș de oaie dar se poate folosi și brânză de burduf de ex)
- o linguriță cu sare
- 50 grame de unt
- 1 ou
- 3 linguri cu smântână
Mod de preparare pentru mămăligă cu brânză la cuptor
- Pentru început pregătim mămăliga. Punem apa într-o oală (de tuci daca avem ar fi ideal), adăugăm sarea și lăsăm să fiarbă.
- Când începe să fiarbă turnăm în ploaie făina de mălai și amestecăm totul bine. Atenție! Cantitatea de mălai folosită este relativă și depinde mult de ce fel de mălai folosiți. Eu am folosit mălai superior de la Pambac. Pentru alte mărci de mălai e posibil ca să difere cantitatea. Va trebui să adaugați doar atât cât să fie suficient pentru a obține o mămăligă moale, care să se lucreze ușor.
- Dăm focul la mic și lăsăm să fiarbă, amestecând din când în când timp de 15 minute cât se gătește mălaiul după care dăm deoparte.
- Între timp pregătim o tavă pe care o ungem cu unt și încingem cuptorul la 180 de grade.
- Radem cașul dacă folosit acest timp de brânză) și îl amestecăm cu o linguriță cu sare (sau mai mult, după gust).
- După ce mămăliga este gata, așa fierbinte cum e, o împărțim în 2. O parte o punem pe fundul vasului care va merge la cuptor și o întindem într-un strat pe cât posibil uniform.
- Peste mămăligă presărăm 250 grame de brânză rasă iar restul în păstrăm pentru a-l pune pe deasupra.
- Tăiem untul felii și-l punem din loc în loc peste brânză.
- Cu restul de mămligă mai formăm un strat pe care îl punem peste brânză.
- Batem bine un ou și-l combinăm cu smântâna după care turnăm compoziția peste acest ultim strat de mămăligă.
- Presărăm restul de brânză și dăm la cuptor pentru aproximativ 30 de minute cât să se gătească oul cu smântână de deasupra. În ultimele 5 minute aprindem cuptorul în partea de sus și gratinăm mămăliga cu brânză. Eu am un cuptor mai dificil și s-a gratinat cam ”prea bine” dar a fost bine oricum.
- Servim cu poftă, simplu sau cu ceva cârnați lângă.
Să aveți poftă ți spor la făcut mămăligă cu brânză la cuptor!
Leave a Reply