Chifle rapide FĂRĂ drojdie și FĂRĂ frământare. Chifle cu iaurt. Chifle cu praf de copt. Pâine rapidă, gata în 30 de minute.
Mai țineți minte minte pâinica irlandeză pe care am publicat-o pe blog acum ceva timp? Dar surata ei, pâinea cu praf de copt? Dacă nu le știi, ambele rețete le poți citi AICI și AICI. Ei bine, tot în aceeași idee, adică tot cam cu aceleași ingrediente se pot face și chifle rapide FĂRĂ drojdie, perfecte pentru atunci când rămâi fără pâine în casă și vrei ceva rapid.
Dacă e să cauți pe site-urile din afară care este originea sau denumirea orignală a acestei rețete vei observa că ea se găsește mai mult sub numele de ”paine/chifle cu 2 ingrediente”. Te vei întreba de ce 2 când ele sunt de fapt 4?
Pentru că, în afară, spre deosebire de la noi în țară există făină cu praf de copt. De fapt găsești și la noi acest tip de făina dar mai rar. Românii nu prea folosesc genul ăsta de făină în rețetele lor. Practic această făină are inclusă în ea atât praful de copt cât și sarea și este gata de a fi folosită direct în preparatul pe care a fost creată.
Așa că, practic, dacă ai avea această făină ai putea spune că faci chifle cu 2 ingrediente: făină și iaurt (lapte bătut, sana, chefir). Dar la noi vor fi 4 ingrediente în rețetă. Plus încă unul, oul, ca să dăm un aspect mai frumos chiflelor. Se pot însă face și fără ou.
În altă ordine de idei,, să nu vă așteptați să iasă niște chifle din acelea foarte pufoase, ușoare. Aceste chifle rapide făr drojdie sunt ceva mai dense, mai consistente. E și normal să fie așa pentru că au iaurt și făină. Praful de copt le face să crească dar nu vor ieși la fel de pufose precum cele cu dojdie și apă.
- 450 grame de făină albă de grâu tip 000
- 350 grame de chefir
- 5 grame de sare
- 10 grame de praf de copt
- un galbenuș de ou pentru uns
Mod de preparare pentru chifle FĂRĂ dojdie
Modul de preparare este exact ca cel de la pâinea rapidă FĂRĂ drojdie, fără frământare și fără dospire. Cu diferența că, la final, după ce obțineti aluatul acesta va trebui împărțit în părți egale. Eu l-am împărțit în 5 bucăți de aluat pe care le-am modelat mai apoi dându-le formă rotundă, ca de chifle. După ce le-am modelat, le-am pus în tavă, le-am uns cu gălbenușul de ou și le-am băgat în cuptorul încins în prealabil la 180 de grade, lăsându-le să se coacă pentru 25. Timpul de coacere depinde și de ce fel de cuptor aveți. Sunt gata după ce se rumenesc frumos.
După ce le scoatem din cuptor le lăsăm la răcit pe un grătar și apoi le mâncam cu poftă. :)
Să aveți spor la făcut chifle rapide fără drojdie!
Leave a Reply