Supă cremă de praz cu cartofi
Perioada prin care trecem ne pune în situația de a găti mai mult acasă. Trebuie să ne adaptăm situației și să încercăm să gătim preparate simple, cu ingrediente la îndemână și care nu necesită multe cunoștințe în ce privește tehnicile culinare.
În această categorie se încadrează supele și ciorbele. În afară de faptul că se po face în diferite combinații, că sunt sățioase și gustoase, ele hidratează organismul și ne asigură hrana pe mai mult zile. Se pot păstra la frigider până la 3 zile iar la congelator și mai mult.
Noi mâncăm foarte des ciorbe de legume sau combinate cu carne. De fapt borșuri pentru că le acrim cu borș de putină. Uneori facem și supe. Preferata noastră este supa de pui cu găluște din griș. Iar când facem supe de legume o transformăm în supă cremă pentru că așa mânâncă și cel mic.
Astăzi o să vă spun cum am făcut eu o supă cremă de praz cu cartofi. Cumpărasem și niște praz când mi-am făcut aprovizionarea săptămânală înainte de a începe toată nebunia aceasta cu golitul magazinelor pe motiv de panică.
Vezi AICIcum se face și mâncărica de praz cu ciuperci și măsline
Mă întrebase cel mic ce e ăla praz și l-am luat cu gândul de a face ceva din el ca să îl conving să-l și mânânce iar pentru asta, soluția la îndemână era supa cremă. L-am combinat cu niște cartofi ca să iasă o supă cremoasă dat fiind că am făcut-o de post.
Pentru un plus de savoare, cum tot aveam în casă, la final am adăugat și niște drojdie de bere inactivă. Nu este obligatoriu să o folosiți dacă nu o aveți. Merge și fără ea dar așa parcă e o idee mai bună. Dacă nu țineți post sau nu doriți un fel de mâncare vegan, puteți adăuga smântână la final.
- 2 bucăți de praz
- 3-4 cartofi
- o ceapă mare
- un morcov mare
- o bucată de păstârnac
- 2-3 linguri de ulei
- 1 litru de apă aproximativ (în funcție de cât de groasă o doriți)
- sare și piper după gust
- o linguriță de vegeta naturală (am folosit de la Sanovita)
- o lingură de drojdie de bere inactivă (am folosit de la Sanovita)
Mod de preparare pentru supă cremă de praz
- Spălăm și curățăm legumele după care fie le dăm pe răzătoare, fie le tăiem.
- Prazul în tăiem rondele, cartofii cuburi, ceapa o tocăm cât mai mic iar morcovul și păstârnacul îl dăm pe răzătoare.
- Într-o oală punem cele 2 linguri de ulei (eu am folosit de măsline) și când se încing adăugăm ceapa. Presărăm puțină sare și o lăsăm să se călească 2 minute amestecând continuu ca să nu se ardă.
- Adăugăm morcovul și păstârnacul ras, un pic de apă cât să le cuprindă și lăsăm să se gătească aproximativ 5 minute.
Rețeta PAS cu PAS o puteți urmări pe pagina de Instagram (click AICI)la reperul ”Supă de Praz”
- Aăugăm și prazul, acoperim cu apă cât cuprinde și lăsăm 10 minute să fiarbă totul împreună.
- Adăugăm cartofii și încă 600 ml de apă caldă. Tips: Pentru un plus de savoare putem folosi apă fiartă în care am pus o linguriță cu legume uscate sau cub de legume.
- Lăsăm să fiarbă până se gătesc legumele după care dăm oala de pe foc.
- Lăsăm la răcit câteva minute după care, ajutându-ne de un mixer cu picior pasăm totul transformând legumele într-o delicioasă supă cremă. Tips: Pentru un plus de savoare, dacă aveți, puteți adăuga și filgi de drojdie inactivă. Eu am pu o lingură de fulgi de la Sano Vita și au dat supei un gust foarte bun. De asemenea, dacă nu postiți sau nu aveți un regim de viață vegan, puteți adăuga la final și smântână.
Să aveți poftă la supă cremă de praz cu cartofi!
[…] Supă cremă de praz – vezi AICI rețeta […]